Connect with us

Medicină

„Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment”. Zerul din lapte, cunoscut încă din vremurile Greciei Antice, medicamentul tradițional care controlează greutatea

Published

on

Zerul este o zeama acra, gălbuie si usor tulbure, care ramane din prepararea diferitelor tipuri de brânzeturi. In aceasta stare, nefiert, zerul este un leac din bătrâni extrem de valoros. E folosit la hainirea animalelor, dar la oameni are efecte tămăduitoare deosebite.

Italienii au un proverb care s-a păstrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment„. Dar cine mai bea astăzi zer? Acest preparat de stana si-a pierdut întrebuințarea, dar nu si valoarea curativa. Zerul conține substanțe hrănitoare, aceleași pe care le are si laptele, însă mai puține grăsimi. Este bogat în vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer conțin cea mai mare concentratie de lanturi de aminoacizi. Productia de anticorpi se realizează numai sub acțiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanți fiind cisteina.

Medicament tradițional

Zerul e cunoscut inca din vremurile Greciei Antice. Se spune ca Afrodita obișnuia sa se scalde in bai cu zer. Hipocrate il recomanda ca pe un mijloc eficient in lupta cu tuberculoza, hepatita si afectiuni ale pielii. in secolul XVIII, in Europa au fost infiintate institutii speciale de invatamint, unde se studiau capacitatile terapeutice ale acestui produs. Insa zerul a fost dat uitarii pentru multa vreme, ramanand doar in retetele populare. Tarancile utilizau lichidul ramas dupa obtinerea branzei de vaci pentru curatarea tenului, ca lichid de dilutie pentru clatite, la acrirea ciorbelor sau il foloseau pentru prepararea diverselor bauturi racoritoare ori a deserturilor.

Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva radicalilor liberi. Aminoacizii din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei implicati in exercitii fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa sintetizeze alti acizi biliari, consumand astfel rezervelor de colesterol hepatic. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina. Protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.

O terapie pentru toți

Toate substanțele din zer sunt foarte repede asimilate si acționează rapid. Zerul terapeutic trebuie sa fie proaspăt. Se obtine prin strecuratul laptelui după ce s-a prins, alegându-se de coagulul care servește la fabricatul brânzei. Se poate gasi si sub forma de praf in majoritatea magazinelor naturiste. Cura de zer are o vechime de milenii si e folosita mai ales in scop diuretic. in realitate, insa, beneficiile zerului sunt infinite. Este un bun adjuvant in tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare si osteoporozei. Zerul de lapte este eficace in tuberculoza pulmonara, in bolile de stomac si intestine, in cazuri de obezitate, constipatie, chiar si pentru sugari. intareste unghiile si parul, netezeste pielea si o catifeleaza. Elimina problemele de tranzit interstinal. in plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Concentratul de proteine din zer contine 90% sau chiar mai multe proteine, putine grasimi sau chiar de deloc lactoza. intr-un cuvant, cura cu zer este buna pentru oricine, inclusiv pentru oamenii sanatosi.

Controlează greutatea

Una dintre calitățile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48 kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece îndepărtează si setea. Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici. Ajuta la recapatarea fortei in cazul femeilor diagnosticate cu HIV. Cura cu zer are efect depurativ, ajutand astfel in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Citește și:
Experiment dur pe stomacul românilor. Cum recunoașteți brânza și cașcavalul care nu conțin lapte, realizate din uleiuri vegetale sau alte produse care imită laptele

Stopeaza dezvoltarea tumorilor

Zerul contine acid orotic (vitamina B13), care s-a dovedit valoros in tratarea sclerozei multiple. Acest acid fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la efort si stres. Doua-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardio-vascular. Jumatate de litru de zer consumat zilnic creste capacitatea de aparare a organismului si distruge bacteriile. Consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene. Urda este un preparat obtinut din separarea zerului de branza si i se mai spune extract de proteina de zer. Procedeul e cunoscut de mii de ani doar in Romania si Corsica. in mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze, cancer de pancreas si cancer de ficat), 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite. Un tratament de o luna, in care se bea cate o jumatate de litru de zer pe zi, rezolva anemia.

Bun pentru memorie, ficat, plamani si stomac

Ca agent microbian, zerul ajuta la reducerea rezistentei celulelor canceroase, in timp ce creste imunitatea. Zerul este bogat in aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la imbunatatirea frunctiilor cognitive in cazul persoanelor stresate si care a fost asociat cu scaderea starilor de insomnie. Proteinele din zer imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei. Tot zerul activeaza un protector al celulelor numit glutation, care neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Studiile arata ca zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Zerul imbunatateste functionarea rinichilor si a ficatului, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizeaza functionarea sistemului nervos, ajuta in cazurile de reumatism, hipertensiune, imbunatateste circulatia sanguina, previne aparitia aterosclerozei. La raceala, un pahar de zer in care ati adaugat si fructe proaspete va face minuni. De asemenea, zerul creste densitatea minerala osoasa. Este colagog (stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza), diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor (de doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere). Este bine ca sugarilor, inainte de alaptare, sa li se dea 2-3 lingurite de zer. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copiii cu tulburari acute de nutritie.

Frumusete garantata

In aplicatii externe, sub forma de comprese, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degeraturile. Pentru eczeme, se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. In degeraturi, zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se lasa astfel invelite vreme de o ora, dupa care se spala cu apa. Calitatile antioxidante ale zerului (capacitatea de a proteja pielea impotriva radicalilor liberi, cei care intensifica procesul de imbatranire) au fost de curand remarcate si exploatate si de catre marii producatori de produse cosmetice.

A aparut o serie intreaga de preparate cosmetice bioactive pe baza de zer. Acasa, zerul poate fi utilizat cu succes ca baza pentru mastile de regenerare si de albire a tenului, de asemenea, ca lotiune pentru intarirea firului de par. Stati 15-20 de minute in cada cu apa calda in care ati adaugat doi litri de zer. Efectul va fi pur si simplu incredibil, pielea va fi catifelata si elastica. Spalati-va pe fata cu zer de doua ori pe săptămână. Veti constata ca aratati cu 10 ani mai tinara. Iar daca adaugati in el si fulgi de ovaz, nu veti gasi un produs natural mai bun pentru peeling. Persoanele care au un ten sensibil si se inrosesc frecvent, trebuie sa stie ca zerul este bogat in albumina, calmează iritațiile si ajuta celulele in procesul de regenerare. Puteti amesteca trei lingurite de zer cu o lingurita de zeama de lamaie, aplicati masca pe fata si masati usor cu varful degetelor. Dupa câteva minute, spalati fata cu apa călduța. Daca aveti mâinile aspre, puteți folosi același truc, insa trebuie sa stati cu mâinile unse timp de10 minute.

Citește și:
20 de lucruri mai putin știute despre laptele de mamă

Cura cu zer

Laptele acru se încălzește pe foc pana cand se încheagă, iar apoi masa obținuta se strecoară printr-o bucata de tifon împăturită in mai multe straturi. Rezultatul va fi o brânza de vaci proaspata si un lichid tulbure, usor verzui: zerul din lapte. Administrat pe stomacul gol, provaca o secretie biliara abundenta si este in același timp diuretic. Cura cu zer e recomandata dimineata pe nemancate, cu cel putin jumatate de ora inainte de cafea. Se consuma 200 ml de zer proaspăt. Cura dureaza 3-4 saptamani. Incercati zerul in bauturile de fructe sau ca ingrediente in reteta preferata de shake, cu lapte degresat, lapte de soia, băuturile cu lapte de migdale sau ovaz. incercati zerul in bauturile de fructe sau ca ingrediente in reteta de shake, cu lapte degresat sau lapte de soia. Extractul proteic din zer, ceva foarte asemănător cu urda, o branza extrem de bogata in proteine si fara grasimi. Zerul se pastreaza in recipiente uscate si răcoroase.

Citește mai multe despre acest medicament tradițional aici

Diverse

Secretele minţii umane. Cele două mecanisme care ne controlează viaţa şi greşelile cognitive care ne influenţează deciziile

Published

on

By

Psihologul Daniel Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: sistemul 1, pe care îl numeşte „thinking fast” (gândire rapidă) este inconştient, intuitiv şi nu necesită efort voluntar sau control, pe când sistemul 2, denumit „thinking slow” (gândire lentă) este conştient, foloseşte raţionamente deductive şi necesită mult efort.

Sistemul 1 este înnăscut, o consecinţă a evoluţiei şi rezultatul adaptării la mediu de-a lungul timpului, pe când sistemul 2 este o componentă specifică omului. De altfel, ceea ce noi percepem ca specific propriei persoane este sistemul 2 – sinele conştient şi raţional, cel care gestionează credinţe, opţiuni şi decizii.

Deşi trăim cu impresia că sistemul 2 e răspunzător de majoritatea deciziilor pe care le luăm, viaţa noastră este controlată în mare parte de primul sistem. Motivul? În fiecare zi trebuie să luăm foarte multe decizii, ceea ce face imposibilă folosirea celui de-al doilea sistem pentru majoritatea. Pentru că deciziile raţionale necesită timp pentru analiză şi deducţie, eforturi ce consumă energie, cel de-al doilea sistem este folosit arareori.

De cele mai multe ori, sistemul 1 generează sugestii pentru cel de-al doilea (impresii, intuiţii, intenţii şi sentimente) pe care acesta le adoptă fără a le modifica. Sistemul 2 intervine atunci când sistemul 1 nu oferă un răspuns imediat (de exemplu, în cazul problemei 17 x 24) sau atunci când detectează că urmează să aibă loc o greşeală (ca atunci când ne abţinem să reacţionăm într-un mod nepotrivit într-o situaţie dificilă, când mecanismul de control al sistemului 2 blochează intenţia generată de sistemul 1). Sistemul 2 are, însă, limite: cercetătorii au descoperit că atunci când o persoană este ocupată cu o problemă ce necesită folosirea sistemului 2, capacitatea de autocontrol scade, fiind mai probabil ca aceasta să cedeze tentaţiilor.

Sistemul 1 prezintă însă anumite erori sistemice, erori cognitive ce duc, de multe ori, la adoptarea unor decizii eronate. În cea mai recentă carte a sa, Thinking Fast and Slow, dr. Daniel Kahneman expune câteva dintre aceste greşeli de gândire, sperând ca prin elucidarea lor să-i ajute pe ceilalţi să le identifice şi să-şi înţeleagă mai bine propriile decizii.

Pentru că sistemul 1 este activ tot timpul (spre deosebire de sistemul 2, ce necesită un efort  conştient), suntem mai predispuşi la erori cognitive. O exemplificare a autonomiei sistemului 1 o reprezintă iluzia optică Müller-Lyer, în care două linii paralele par a avea lungimi diferite.

Chiar dacă măsurăm cele două linii şi ne convingem (cu ajutorul sistemului 2) că lungimea lor este aceeaşi, sistemul 1 va continua să le perceapă ca fiind inegale.

La fel ca iluziile optice, iluziile cognitive tind să fie greu de depăşit, însă primul pas spre ieşirea de sub dominaţia acestor greşeli de gândire este conştientizarea lor. Atunci când oamenii se află  într-un moment de criză, în situaţii incerte, deciziile sunt luate de sistemul 1. De aceea, este esenţial să cunoaştem slăbiciunile acestuia.

Esenţial este să înţelegem că nu există persoane care nu să nu fie afectate de slăbiciunile sistemului 1. Acest lucru este demonstrat de un test simplu pe care Kahneman l-a aplicat de mii de ori: „O bâtă de baseball şi o minge costă împreună 1,10 dolari. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?”. Chiar şi în cazul celor mai inteligenţi studenţi, precum cei de la Harvard şi Princeton, mai bine de jumătate au dat răspunsul evident, oferit de sistemul 1, dar totodată greşit: 10 cenţi. Răspunsul corect era, desigur, 5 cenţi.

Una dintre erorile cognitive cele mai răspândite este „the overconfidence bias” – tendinţa de a avea încredere în exces în forţele proprii. Statisticile arată că şansele ca o companie nou fondată în SUA să funcţioneze timp de 5 ani sunt de aproximativ 35%. Cu toate acestea, un sondaj efectuat printre antreprenori a arătat că aceştia tind să estimeze şansele de succes ale unei companii noi la 60%, iar şansele propriei companii la 81%.  Kahneman afirmă că optimismul este motorul capitalismului, lucru confirmat de faptul că liderii, inventatorii şi celelalte persoane ce influenţează viaţa unui număr mare de oameni tind să fie optimişti, asumându-şi riscuri convinşi fiind că vor avea succes în încercarea lor.

O altă eroare cognitivă identificată de Kahneman este „the planning fallacy” – eroarea de estimare în planificare. Psihologul a întâlnit această problemă pentru prima dată în anii 1970, când Ministerul Educaţiei din Israel i-a cerut să conceapă un manual şi o programă de studiu având ca subiect luarea deciziilor. Kahneman a format o echipă de specialişti, printre care se număra şi un expert în conceperea de programe, iar după un an de lucru le-a cerut colegilor săi să estimeze cât timp considerau că le mai era necesar. Cei mai mulţi au estimat finalizarea proiectului peste aproximativ 2 ani, cu o marjă de eroare de 6 luni. Apoi, Kahneman l-a întrebat pe expertul în programe cât durau asemenea proiecte, în medie. El a explicat că durata medie a acestora era de 7 – 10 ani, iar 40% dintre ele nu se finalizau. Deşi ştia acest lucru, chiar şi acest expert prognozase o perioadă de lucru de încă 2 ani. În cele din urmă, proiectul a fost finalizat în 8 ani, iar între timp Ministerul Educaţiei nu mai era interesat.

Un alt exemplu al erorii în planificare vine din SUA. Un sondaj efectuat în rândul proprietarilor de locuinţe a arătat că aceştia se aşteptau să cheltuiască, în medie, 18.500 de dolari pe reamenajarea bucătăriei. Costul mediu real se ridica, însă, la 39.000 de dolari. Un exemplu din Scoţia demonstrează că diferenţele pot fi chiar mai mari: în 1997, când a fost dezvăluit planul pentru o nouă clădire a Parlamentului, estimările de cost se ridicau la 40 de milioane de lire sterline. În 2004, când construcţia a fost finalizată, costul total a fost de 431 milioane de lire sterline.

O altă greşeală a gândirii este ceea ce Kahneman numeşte „the availability bias” – tendinţa de a judeca pe baza a ceea ce ne vine mai uşor în minte. Un sondaj în rândul americanilor a relevat că aceştia cred că probabilitatea unui accident fatal este de 300 de ori mai mare decât cea a decesului cauzat de diabet, deşi rata reală este de 1:4. Kahneman consideră acest lucru o dovadă a faptului că mass-media influenţează felul în care percepem riscurile, ceea ce poate avea consecinţe negative asupra vieţii noastre. Un studiu efectuat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 a arătat că mulţi americani au preferat în acel an să şofeze pe distanţe mari în loc să ia avionul. Dintre aceştia, aproximativ 1.500 au murit în accidente rutiere, subestimând riscul unei călătorii cu maşina şi supraestimându-l pe cel al unui atac terorist.

O eroare cognitivă gravă este „the anchor effect” – efectul de ancorare. Unul din exemplele care ilustrează această „scurtătură” a gândirii este un studiu efectuat pe un grup de judecători germani cu peste 15 ani de experienţă. În cadrul experimentului, acestora li s-a citit descrierea unui caz în care inculpata fusese prinsă furând într-un magazin, iar înainte de a decide pedeapsa, judecătorilor li s-a cerut să arunce cu două zaruri. Acestea fuseseră măsluite, astfel că însumau fie 3, fie 9. Apoi li s-a cerut să decidă pedeapsa corectă pentru inculpată. Deşi zarurile nu ar fi trebuit să influenţeze decizia unor specialişti cu experienţă, cercetătorii au descoperit că judecătorii ale căror zaruri însumaseră 9 au decis, în medie, o pedeapsă de 8 luni de închisoare, iar cei ale căror zaruri însumau 3 au dat, în medie, o pedeapsă de 5 luni de închisoare. Eficienţa acestei erori a dus la exploatarea sa constantă în comerţ, pentru a modela aşteptările de preţ ale cumpărătorilor. De exemplu, o companie ar putea oferi 3 variante ale aceluiaşi serviciu, astfel încât cea mai ieftină variantă să pară mai atrăgătoare în comparaţie cu variantele mai costisitoare decât dacă ar fi singura propusă. Din acelaşi motiv, în cadrul licitaţiilor se stabileşte de obicei un preţ de pornire.

Un alt aspect important al sistemului 1 este faptul că, atunci când este confruntat cu o întrebare dificilă, el tinde să ofere răspunsul la o altă întrebare, mai simplă, fără ca noi să ne dăm seama. Profesorul Kahneman oferă ca exemplu un studiu efectuat pe un grup de studenţi germani. O parte dintre aceştia au primit următoarele două întrebări: „Cât de fericit eşti?” şi „Câte întâlniri romantice ai avut luna trecută?”. Ceilalţi au primit întrebările în ordine inversă. Dacă în primul caz nu exista nicio corelaţie între răspunsuri, în cel de-al doilea caz se putea observa o corelaţie între numărul de întâlniri şi nivelul fericirii indicat de studenţi. Profesorul Kahneman explică: „Pentru a răspunde corect la întrebarea «Cât de fericit eşti?», e nevoie să ne gândim mai mult. Studenţii care fuseseră întrebaţi mai întâi despre întâlnirile romantice nu au mai simţit nevoia să se gândească, pentru că au substituit răspunsul la această întrebare cu răspunsul la o alta – «cât de fericit sunt în viaţa mea sentimentală?». Studenţii sunt conştienţi că viaţa lor sentimentală nu este singurul aspect important pentru ei, dar sistemul 1 le-a oferit un răspuns facil, iar ei l-au folosit”.

În ceea ce priveşte fericirea, explică dr. Kahneman, amintirile joacă un rol important. Oamenii nu au un singur sine, ci două: sinele experimental (the experiencing self) şi sinele memoriei (the remembering self).

Majoritatea oamenilor sunt ghidaţi de cel de-al doilea. Pentru a exemplifica, dr. Kahneman pune o întrebare cititorilor: aţi fi dispuşi să plătiţi pentru o vacanţă grozavă, dar la finalul căreia ar trebui să beţi o poţiune care ar şterge orice amintire a călătoriei şi aţi rămâne totodată fără fotografii şi înregistrări video? Probabil că nu.

Pentru a ilustra diferenţa dintre amintiri şi experienţe, Kahneman relatează dialogul pe care l-a purtat cu un membru al publicului după o prelegere. Interlocutorul a povestit despre momentul în care asculta captivat o simfonie excepţională, la finalul căreia s-a auzit un zgomot infernal, din cauză că discul era zgâriat. „Finalul mi-a stricat audiţia”, a afirmat acesta. Kahneman i-a explicat că, de fapt, experienţa nu a fost distrusă, căci el se bucurase de muzică timp de 20 de minute. Fusese afectată, într-adevăr, amintirea despre această experienţă.

Confuzia celor două aspecte reprezintă o eroare cognitivă ce poate avea consecinţe neplăcute. Acest lucru a fost demonstrat într-un experiment în care voluntarii au fost supuşi la 2 experienţe dureroase. Rugaţi apoi să aleagă una dintre acestea pentru a fi repetată, aceştia au ales-o pe cea mai dureroasă dintre ele, per total, care durase mai mult dar se încheiase cu o durere mai puţin intensă, deoarece aceasta lăsase în urmă o amintire mai bună. „Sinele experimental tinde să nu aibă o voce suficient de puternică atunci când ne planificăm activităţile. Atunci când oamenii iau decizii nu se întreabă «ce voi simţi şi pentru cât timp?» şi tind să neglijeze trăirea în favoarea amintirii cu care vor rămâne”, afirmă Kahneman. „Din trecut învăţăm, de obicei, să maximizăm calitatea viitoarelor amintiri, nu calitatea viitoarelor experienţe. Numesc asta «tirania sinelui memoriei»”, scrie Kahneman.

Cum putem evita greşelile în gândire?

Doar dacă ne înţelegem punctele slabe vom fi mai pregătiţi să identificăm greşelile de gândire, chiar dacă nu vom le vom putea evita întotdeauna. „Pentru a contracara erorile sistemului 1 există, în principiu, o soluţie simplă: recunoaşterea semnelor ce sugerează că ne găsim într-o situaţie delicată, încetinirea procesului de decizie şi apelul la sistemul 2”, sugerează psihologul. „Nu putem face asta tot timpul, dar atunci când este vorba de o decizie importantă, trebuie să reflectăm şi să ne întrebăm dacă nu cumva cădem într-o capcană a gândirii”, adaugă Kahneman.

Un alt lucru pe care trebuie să-l luăm în seamă este faptul că folosirea sistemului 2 implică un consum de resurse, iar în absenţa acestora sistemul 1 preia controlul. Un exemplu este oferit de un studiu efectuat în Israel asupra unui grup de 8 judecători ce au rolul de a decide eliberarea condiţionată a persoanelor condamnate. Decizia predominantă este respingerea solicitărilor de eliberare condiţionată, doar 35% dintre acestea fiind aprobate. Cercetătorii au descoperit că deciziile favorabile condamnaţilor sunt adoptate în mare parte imediat după pauza de masă a judecătorilor, rata aprobărilor scăzând apoi treptat, până la un nivel minim înregistrat chiar înainte de următoarea pauză de masă. Concluzia cercetătorilor a fost că judecătorii obosiţi şi înfometaţi tind să aleagă decizia cea mai comună, ce nu implică folosirea sistemului 2: respingerea cererii de eliberare condiţionată.

Chiar dacă ştim care sunt greşelile de gândire, nu suntem feriţi de ele. „Gândirea mea este predispusă la a comite aceste greşeli la fel ca înainte să le studiez”, a explicat Daniel Kahneman. Ce putem face, în acest caz? Sfatul lui Kahneman este să folosim în vocabularul curent expresiile ce descriu aceste greşeli, iar apoi să apelăm la prieteni. Pentru că oamenilor le e mai uşor să recunoască greşelile altora decât pe cele proprii, discuţiile cu apropiaţii, folosind un vocabular ce cuprinde indicii ale greşelilor cognitive, ne vor ajuta să le evităm. „Scopul cărţii mele este acela de a ridica nivelul conversaţiei curente, de a face oamenii să gândească mai complex atunci când judecă deciziile altor persoane. Dacă am avea o societate în care oamenii folosesc un limbaj mai bogat atunci când discută despre aceste lucruri, cred că ea ar avea un efect indirect asupra deciziilor noastre, pentru că ţinem seama mereu de opiniile altora despre noi”, concluzionează Kahneman.

Sursa: descopera.ro

Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Recomandările zilei

DiverseO zi ago

Secretele minţii umane. Cele două mecanisme care ne controlează viaţa şi greşelile cognitive care ne influenţează deciziile

Psihologul Daniel Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: sistemul 1, pe care îl numeşte „thinking fast”...

Medicină2 zile ago

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult,...

Diverse3 zile ago

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era...

Diverse3 zile ago

Nervul vag – un miracol al corpului uman! Cel mai lung nerv face conexiunea între minte şi organele vitale

Între starea de spirit şi corpul fizic există o legătură profundă. Această legătură este intermediată de nervul vag, care este...

Dezvăluiri5 zile ago

Lumea de Dincolo explicată de Prof. Dr. Constantin Dulcan: „Nu Dumnezeu ne pedepseşte, ne pedepsim singuri, aici, pe pământ”

Prof. Dr. Constantin Dulcan,  medic neurolog, psihiatru şi cercetător în domeniul conştiinţei, a reuşit, în lucrările sale, performanţa absolut originală...

Medicină5 zile ago

Adevărul pe care nimeni nu îl spune despre urzici. Sunt ele bune, dar nu le mâncați dacă suferiți de aceste boli

Urzica este, cu siguranță, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister