Articole adăugate recent

Un fenomen atipic poate fi observat în Indonezia, unde vulcanul Kawah Jien, spre deosebire de alţi vulcani de pe planetă, străluceşte albastru pe timp de noapte. Lumina albastră emisă de lavă rivalizează în frumuseţe cu orice alt fenomen natural.

Imaginile cu râurile de „lavă albastră”, care curg pe versanţii vulcanului Kawah Ijen din Java sunt pur şi simplu impresionante.

Nu este însă vorba de lavă, ci de sulf, care, în contact cu aerul, ia foc şi arde cu flacără albastră, explică fotograful Olivier Grunewald.

Gazul care conţine sulf iese din crăpăturile vulcanului, din cauza presiunii mari şi a temperaturii înalte (aproximativ 600 de grade Celsius). În contact cu aerul, gazul se aprinde, iar flăcările ajung până la 5 metri înălţime.

O parte din gaz se transformă însă în sulf lichid şi curge pe versanţii muntelui, în timp ce arde, semănând astfel cu lava.

Fenomenul este unul rar întâlnit, spune Cynthia Werner, geolog la US Geological Survey.

Ceva similar a fost observat şi în Parcul Naţional Yellowstone din SUA. Şi în Antichitate a fost remarcat fenomenul, la vulcanul Vezuviu din Italia.

„Lava albastră” este vizibilă doar noaptea, însă fenomenul are loc permanent.

În vârful vulcanului se află un lac plin cu acid clorhidric, cel mai mare de acest fel din lume. Din cauza acidului, apa din acest lac este verde.

Cei care se apropie de această zonă trebuie să poarte mască de gaze, pentru că aerul este plin de dioxid de sulf. Nimeni nu rezistă aici dacă nu se protejează.

Localnicii săraci extrag din vulcan sulf, pe care apoi îl vând. Uneori, ei lucrează noaptea, ca să scape de căldura ucigătoare din timpul zilei.

Citește și:
Locul de pe Terra, in apropierea unui vulcan extrem de furios, unde plouă cu olivină, cristale semi-prețioase

Mulţi dintre ei sunt atât de săraci încât folosesc în loc de mască o cârpă umedă, pe care şi-o leagă peste nas. Unii au primit de la turişti măşti speciale, însă nu le mai pot folosi, pentru că nu au bani să le schimbe filtrele.

Sursa: descopera.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here