VIDEO Friptură printată în spațiu de astronauți! Experimentul ar putea rezolva problema cărnii în viitor

0
loading...

Pentru prima oară, cu ajutorul unei imprimante 3D, astronauții de pe Stația Spațială Internațională au creat o bucată de carne pentru friptură.

Mâncarea în spațiu este subiect delicat pentru astronauții care trebuie să trăiască perioade lungi de timp pe orbita planetei sau, pe viitor, în colonii pe Lună și pe Marte, scrie profit.ro.

Nu este permis în spațiu niciun fel de mâncare ce poate face firimituri, deoarece acestea pot afecta sistemele electrice și de filtrare a aerului. De asemenea, mâncarea destinată astronauților trebuie să aibă un termen lung de valabilitate, pentru cazurile în care nu este posibilă o reaprovizionare.

De aceea, cea mai bună soluție pentru astronauți ar fi crearea mâncării direct la bordul stațiilor sau a navelor spațiale.

Compania israeliană Aleph Farms a început să experimenteze printarea cărnii încă de anul trecut, însă acum, în colaborare cu rușii de la 3D Bioprinting Solutions, aceștia au reușit să facă acest lucru în spațiu.

Israelienii extrag celule din carnea de vacă printr-o mini-biopsie. Celule extrase sunt puse într-o fiertură de nutrienți care simulează mediul din corpul unei vaci.

Pentru crearea cărnii în spațiu, celulele și nutrienții necesari au fost puse în flacoane și transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan.

La bordul Stației Spațiale Internaționale, acestea au fost puse într-un printer magnetic care a a replicat celule pentru a produce țesutul muscular.

Pentru că a fost doar un experiment, carnea produsă în acest fel nu a fost consumată la bordul Stației Spațiale Internaționale, ci s-a întors pe Pământ pentru a fi analizată.

Cei care au testat-o spună că gustul lasă de dorit, însă aroma și textura sunt cele ale unei fripturi de vită veritabilă.

Citește și:
Iubesc fără măsură şi suferă cel mai mult din iubire! 15 adevăruri despre zodia RACULUI, în care s-ar putea să te regăseşti

Crearea artificială a cărnii ar putea avea implicații nu doar pentru misiunile spațiale, ci și pe Pământ, unde protejarea resurselor naturale, inclusiv a animalelor, a devenit o prioritate.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stirea-pozitiva-a-zilei/video-astronautii-au-printat-o-friptura-in-spatiu-19141665


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here