Articole adăugate recent

Ucraina a semnalat duminică a creştere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanşat cu o zi în urmă în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, informează Agerpres.

„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică. El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev, potrivit BBC News.

Incendiile de vegetație de la Cernobîl ar putea fi mai periculoase decât credeam pentru că se apropie din ce în ce mai mult de centrala nucleară.

Potrivit publicației britanice Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, în special țările din zonă, precum România, Moldova, Belarus, Polonia, Ungaria și Slovacia. Deja fumul a ajuns în Belarus și continuă să se răspândească și către celelalte state.

Șeful unei agenții de turism care organizează tururi la Cernobîl spune că autoritățile încearcă să ascundă severitatea incendiilor. De asemenea, potrivit lui Yegor Firsov, șeful serviciului de inspecție ecologică din statul ucrainean, nivelul de radiații din zonă este mai mare decât în mod obișnuit în centrul incendiului. Într-o postare pe Facebook, acesta a anunțat că radiațiile sunt de 16 ori mai mari.

Imaginile surprinse de sateliții NASA arată cât s-a extins deja fumul radioactiv. Imaginea de mai sus vine de pe 8 aprilie, când fumul radioactiv deja ajunsese deasupra Kievului, aflat la aproximativ 100 de kilometri de centrala nucleară.

Citește și:
Studiu: Insula Madagascar a ars acum 1000 de ani pentru că oamenii i-au dat foc, nu clima a fost de vină!

Oamenii de știință și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la potențiala răspândire a radiațiilor prin fum. Fumul poate transporta particule radioactive pe distanțe lungi.

Solurile și pădurile din zona de excludere, care se întinde pe aproximativ 2.600 de kilometri pătrați, au fost contaminate în 1986, în accidentul nuclear de la Cernobîl.

Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Autorităţile au dat asigurări că localităţile din apropiere nu sunt în pericol, potrivit sursei citate. Două avioane, un elicopter şi o peste 300 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here