Povestea Ilenei Sărăroiu, marea artistă care s-a stins la o nuntă. Tocmai terminase de cântat celebra peiesă „O bătrână într-o gară”

0
loading...

Ileana Sărăroiu, cea care a dat viaţă celebrei melodii „O bătrână într-o gară” şi multor altele care au sensibilizat iubitorii de folclor autentic, şi-a găsit sfârșitul pe scenă, la o nuntă în localitatea Unirea, la vârsta de 43 de ani. Anul aceasta, regretata Ileana Sărăroiu ar fi aniversat 85 de ani.

Ileana Sărăroiu si-a pierdut viața pe 12 mai 1979, la o nuntă din localitatea Unirea, Jud. Călărași. Un anevrism cerebral i-a curmat zilele cântăreței, care nu apucase să împlinească nici 43 de ani. Dacă ar mai fi trăit, în acest septembrie, Ileana Sărăroiu ar fi împlinit vârsta de 82 de ani.

„La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă, bleu, şi un pardesiu negru cu alb, în motive populare. Părul negru, lung, era strâns în coadă cu o coroniță cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”, povestea în urmă cu 5 ani pentru „Adevărul” Liliana Ispas (56 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poșeta un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceașcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, spune, cu emoţie, Liliana Ispas pentru sursa citată. Cântăreței i s-a făcut rău în timp ce cânta.

După ce a interpretat melodia „ O bătrână într-o gară”, Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău. „Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul, când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nici o secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună, în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, mai spune Liliana Ispas.

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiții a murit Ileana Sărăroiu. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate. „Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări, la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinut la Morga din Călăraşi.

Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a precizat femeia. Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său. Cântăreața a murit din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral și a fost înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri”, din Bucureşti. După moartea sa, s-au țesut multe legende. Unii spun că ar fi fost în moarte clinică şi că s-ar fi trezit în coșciug, și că ar fi murit ulterior, iar atunci când a fost dezgropată a fost găsită cu fața în jos, părul smuls și zgâriată pe față.

Ileana Sărăroiu s-a născut la 25 septembrie 1936 în Răzvad, Dâmboviţa. A debutat la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii Populare de Artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. A activat în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi în cadrul Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964, la Ansamblul „Ciocârlia”. Prima înregistrare la Radio Bucureşti a făcut-o în 1964, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here