Connect with us

Medicină

Era o injecție dureroasă, dar care reușea să ne ferească de infecții, gripă și întărea imunitatea. Vaccinul care a ținut România sănătoasă începând cu anii ’60

Published

on

În anii ’60, câțiva cercetători români au testat pe propriile corpuri un vaccin ce avea să ne protejeze pe noi toți de infecții decenii la rând. „Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“, își amintește fosta șefă de producție a acestui vaccin, Sylvia Hoișie, acum nonagenară. Polidinul a fost injecția dureroasă pe care am făcut-o mulți dintre noi, dar care reușea să ne ferească de infecții, de gripă și ne întărea imunitatea.

În anii 60, țări europene precum Franța, Germania, Elveția și chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gândite pentru ca organismul să poată lupta cu o gamă largă de infecții bacteriene. Importată din străini, ideea a prins puternic la Iași și București, unde o echipă de cercetători foarte tineri s-a apucat rapid de treabă.

„La Iaşi, din colectivul care a început cercetările făceau parte patru persoane, dar la Bucureşti erau mai mulţi. Eram cu toţii foarte tineri, media de vârstă fiind în jur de 25-26 de ani, şi plini de chef de lucru”, își amintește Sylvia Hoișie, citată de adevarul.ro.

Toate ingredientele folosite erau din România

S-a lucrat șase ani la aceste preparat, numit într-un final Polidin. S-au folosit numai și numai ingrediente românești pentru producerea vaccinului.

„Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franţa ca să-i aducem în România. Pe lângă microbii indigeni, în compoziţia produsului intrau bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu, dar putem spune că şi fiola constituia tot un ingredient. Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucureşti aveau o tematică, noi de la Iaşi, o altă tematică de investigat. Aşa am reuşit să observăm că preparatul poate să oprească o infecţie, mai ales infecţiile tractului respirator superior”, își amintește cercetătoarea.

Documentul prin care vaccinul era oficial recunoscut de autoritățile din România a venit în primăvara lui 1966, după o serie de teste efectuate pe animale. Dar urma testul de foc: testarea produsului pe om.

„L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce. După ce l-am produs a început adevărata cercetare: să vedem în ce afecţiuni este eficient, dacă nu produce la copii efecte adverse, dacă putea fi prescris şi femeilor însărcinate, dacă nu avea o acţiune toxică asupra fătului. Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunităţi, pentru a vedea dacă poate fi făcut anterior perioadelor de gripă, şi rezultatele au fost bune. Toată munca noastră era prezentată anual la sesiunile ştiinţifice ale Institutului Cantacuzino din Bucureşti, pentru că unitatea era şi de cercetare, şi de producţie”.

Producția a început la scurt timp după acest pas. Inițial, nu exista aparatură de producție, produsul era fiolat manual. Din anii ’70, însă, vaccinul a început să fie produs în număr mare de unități, cu ajutorul aparaturii moderne.

La sfârșitul anilor ’90, se produceau chiar și 15 milioane de fiole de Polidin pe an. Medicii îl prescriau pentru preîntâmpinarea infecţiilor respiratorii, mai ales iarna şi primăvara. Mulţi au folosit preparatul în infecţii ginecologice, şi chiar un specialist în oncologie îl prescria pentru a preîntâmpina metastazele în cancerul la sân.

Recomandare:   Aşa arată mormântul unui român uriaș, o minte luminată: crăpat, într-un fund de alee, spre parcare! Victor Babeș, fondatorul școlii românești de microbiologie

Succesul Polidinului a fost o mare victorie a Institutului Cantacuzino. Și asta s-a văzut imediat. „Colectivul s-a înmulţit, au venit medici tineri şi tehnicieni şi am reuşit să mai obţinem şi alte preparate: un ser specific pentru infecţiile căilor respiratorii superioare numit Bronhodin, în concentraţii diferite, sau Aerodin, care erau cu instilaţie nazală. Mai târziu, am creat un preparat care conţinea Candida şi care avea un rezultat foarte bun în alergii (IBC 10), apoi ne-am gândit să facem un produs de administrat pe cale orală, şi aşa a apărut Orostim. În anii ’70, la Iaşi, s-a produs şi vaccinul antiholeric. A fost nevoie de mare atenţie, căci era suficient să pătrundă în apa curentă doar câţiva microbi, mai ales că ţevile de apă sunt aproape de cele de la canalizare, şi s-ar fi declaşat o epidemie în oraş. Şi totuşi nu am avut niciun accident”, spune doamna Hoișie.

Anul 2000 a însemnat însă începutul sfârșitului pentru Polidin.

„În anul 2000 se ştia că România va intra în Uniunea Europeană şi ne pregăteam să facem o serie de schimbări. Una dintre ele se referea la trecerea a tot ce însemna producţie pe calculatoare. Am reuşit, dar s-a cerut ca circuitele de producţie să fie refăcute, pentru că circuitele produselor noastre se întretăiau. Un lucru care ne-a lovit puternic a fost acela că nu mai aveam voie să folosim la Polidin ingrediente româneşti, ci doar standardizate, aşa că am primit substanţe chimice standardizate, care însă nu s-au potrivit cu cele cu care lucram noi, de unde a rezultat mult rebut. […] Eu am ieşit la pensie în 2003, dar am urmărit evoluţia produsului. Cum vă spuneam, după cerinţele Uniunii Europene, producţia a început să scadă, iar, pe de altă parte, banii pe care i-a câştigat institutul din Iaşi nu au fost investiţi pe plan local, ci la Bucureşti, dar nu ştiu în ce condiţii, că nici ei nu au reuşit prea multe.

Update: Celebrul Polidin, din nou în farmacii, după 5 ani. Mai multe detalii aici 

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Cercetătorii americani încântați de țuica românească de prună. Băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament

Published

on

Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoși in urma cu 3000 de ani, prin fermentația unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.  La noi, tradiționala țuică de pruna, de o tărie intre 22-25 grade era odinioară folosita în vindecările miraculoase ale unor boli de inima, de stomac și biliare.

De ce e bine să bei țuică de prune? Se spune că țuica de prune, denumită în unele zone și palincă, horincă, răchie sau şliboviţă, este sănătate curată dacă este băută în cantități mici și ocazional.

Ţuica noastră i-a lăsat cu gura căscată pe cercetătorii americani, care au constatat că băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament.

Un studiu realizat recent în SUA relevă că, în cantități moderate, populara țuică de prună poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și bilei. Studiile biochimiștilor americani confirmă o dată în plus că bunicii noştri nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala băutură. Consumată cu moderație – nu mai mult de 30 de ml pe zi – poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă.

Potrivit b1.ro, biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol vasele de sange care aduc sângele la inima.  Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei. Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decât in cazul unei medicații naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

În țuică, se mai găsesc șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

La persoanele trecute de 60 de ani, consumul moderat de alcool reduce riscul de dementa si Alzheimer.

Dacă mănânci bine la prânz și savurezi mâncăruri grase, înainte de masă cu 10-15 minute  e recomandat să bei un pahar mic de țuică pentru că ajută la digestie, favorizând absorbția substanțelor hrănitoare din alimente. Cantitatea recomandată la bărbați este de maxim 50 ml, iar la femei 25 ml. Totuși, alege o țuică slabă, nu pe cea de 40-50 de grade.  În cazul cinei, sunt valabile aceleași cantități, tot înainte de masă, și nu după! La micul dejun. este contraindicat consumul de țuică.

O țuică încălzită în zilele geroase de iarnă va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile hepatice şi biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum şi în constipațiile cauzate de alimentație. Dar doar un păhărel mic.

Daca țuica de pruna, ca atare sau fiarta, se consuma strict ca medicament, trebuie sa se renunțe la băuturile răcoritoare dulci din comerț si la oricare alte băuturi alcoolice, măcar pe o perioada de timp.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

Cum tratau bunicii problemele legate de retenția de apă și picioare umflate. Zece remedii naturale care s-au transmis până astăzi

Published

on

Retenția de apă. Până la 70% din corpul uman este format din apă. Ea se află în sângele, mușchii, organele, chiar și oasele noastre. Toți oamenii au nevoie de ea, dar uneori corpul nostru oprește prea mult.

Retenția de apă cauzează adesea dureri din cauza umflăturilor din picioare și din trunchi, iar dacă ați experimentat acest lucru, atunci știți că este o problemă extrem de incomodă și dureroasă. Această afecțiune mai este cunoscută in medicină și sub numele de edem fiind de fapt de fapt acumularea de fluide excesive în organism din diferite motive; vom sugera zece remedii naturale, moștenite si preluate din bătrâni, pentru a o rezolva și pentru a reduce umflarea cauzată, de obicei în trunchi, picioare și membrele inferioare. Aceste umflări sunt dureroase, iar edemul poate duce, de asemenea, la articulații rigide, tensiune arterială ridicată și puls și creștere în greutate.

Această afecțiune ar putea fi rezultatul medicamentelor, inactivității fizice, consumului excesiv de sare, deficitului de vitamine, contraceptivelor, precum și condițiilor de mediu, cum ar fi temperaturile și altitudinile meteorologice înalte. Retenția de apă poate apărea din cauza unor factori interni, cum ar fi circulația necorespunzătoare, probleme tiroidiene, tulburări ale venelor și ficatului, alergii, sarcină, tensiune arterială crescută, stres, deshidratare și probleme cardiace și renale.

Acestea sunt cele mai eficiente remedii naturale, preluate de la bunicii noștri, care te pot scăpa de aceasta afecțiune și totodată ajută persoanele care au policioare umflate din cauza surplusului de apă din organism.

Remediul nr. 1: Pătrunjel – Este unul dintre cele mai puternice remedii naturale de retenție a apei. Ar trebui să adăugați câteva lingurițe de pătrunjel uscat într-o ceașcă de apă și fierbeți. Apoi, lăsați-o să se răcească timp de 10 minute și beți acest ceai de trei ori pe zi. De asemenea, puteți adăuga suc de lămâie la ceai pentru efecte și mai bune.

Remediul nr. 2: Oțet de cidru de mere – Oțetul de cidru de mere este bogat în pectină, ceea ce duce la scăderea nivelului de sodiu în organism. După cum știți deja, sodiul reține apă în organism, deci oțetul este excelent în acest caz. Doar adăugați o linguriță într-un pahar cu apă și beți remediul de două ori pe zi. Puteți crește eficacitatea băuturii dacă adăugați o lingură suplimentară de oțet de cidru de mere la fiecare pahar. De asemenea, puteți înmuia picioarele într-o baie fierbinte cu oțet timp de 10 minute. Acest lucru va calma umflăturile și, de asemenea, va trata mirosul urât al piciorului.

Remediul nr. 3: Suc de afine – Acest suc accelerează producerea de urină în organism și este bogat în calciu, potasiu și magneziu. Ar trebui să beți zilnic o ceașcă de suc de merișoare neîndulcit sau puteți lua afine sub formă de pastile.

Remediul nr. 4: Păpădie – Cercetătorii au descoperit că păpădia susține producția de urină din organism. De asemenea, scade nivelul de sodiu, deoarece este bogată în potasiu. Păpădia este de asemenea bogată în magneziu, care reduce balonarea premenstruală. Ar trebui să adăugați o linguriță de frunze de păpădie uscate într-o ceașcă de apă caldă, fierbeți timp de aproximativ 10 minute, strecurați și beți ceaiul de mai multe ori pe zi. De asemenea, puteți utiliza pastile de păpădie, dar asigurați-vă că vă adresați medicului înainte de a le lua sau de a începe să consumați ceaiul, deoarece păpădia ar putea interfera cu anumite medicamente.

Remediul nr. 5: CeapăCeapa purifică sângele și stimulează producția de urină, prevenind astfel pietrele la rinichi. Decojiți câteva cepe, adăugați-le la 4 cești de apă și fierbeți. Adăugați puțină sare și beți acest remediu de trei ori pe zi timp de câteva zile.

Remediul nr. 6: Semințe de fenicul – Acest diuretic puternic mărește producția de urină în organism și susține capacitatea rinichilor de a procesa mai multă apă și sodiu. Împiedică acumularea toxică a organismului și ajută digestia. Ar trebui să adăugați o linguriță de semințe de fenicul în apă fierbinte și să fierbeți. Apoi, acoperiți paharul și lăsați-l să se răcească timp de 10 minute, strecurați și consumați de trei ori pe zi.

Remediul nr. 7: Sare Epsom – O baie de sare Epsom reduce balonarea burții, precum și problemele de retenție a apei, printr-un proces cunoscut sub denumirea de osmoză inversă. Acest proces implică îndepărtarea tuturor lichidelor excesive din organism, precum și a toxinelor. Baia este relaxantă, liniștitoare și calmantă. Tot ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de aceste beneficii este să adăugați două cești de sare Epsom într-o baie caldă și să vă înmuiați timp de 15 minute. Repetați de trei ori pe săptămână.

Remediul nr. 8. Rădăcina de urzică – Stimulează în mod eficient producția de urină și ajută la reținerea apei. Adăugați o linguriță de rădăcină de urzică într-o ceașcă de apă caldă, lăsați-o timp de 10 minute să se răcească și beți de câteva ori zilnic.

Remediul nr. 9: Suc de lămâie – Sucul de lămâie elimină fluidele excesive din organism, precum și deșeurile și toxinele acumulate. Doar adăugați câteva linguri de suc de lămâie într-o ceașcă de apă caldă. Puteți îndulci cu miere. Beți acest remediu zilnic timp de mai multe zile.

Remediul nr. 10: Uleiuri esențiale – Uleiurile esențiale pot fi de mare ajutor în cazul reținerii apei. Aromaterapia stimulează scurgerea fluidelor prin declanșarea sistemului limfatic. Adăugați 20 picături din uleiul esențial preferat într-o baie fierbinte și relaxați-vă timp de 10 minute, de trei ori pe săptămână. Pentru cele mai bune efecte, recomandăm uleiuri esențiale de priboi, chiparos și ienupăr.

În cazul în care vă confruntați cu probleme de retenție a apei, vă sugerăm să consumați mai multe alimente diuretice, cum ar fi țelina, castraveții, varza, pepenele verde, bananele, ananasul și castravetele, deoarece stimulează și producția de urină. Mai mult decât atât, asigurați-vă că beți o mulțime de apă pentru a preveni deshidratarea, exersați în mod regulat și limitați aportul de alcool și sare.

Sursa: kilocalorii.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister