Vaccin sau anticorpi? Opinia specialiştilor privind eficienţa în lupta cu coronavirusul

0
loading...

O opinie recentă a specialiştilor relevă faptul că descoperirea anticorpilor împotriva coronavirusului este mult mai benefică decât cea a unui vaccin.

Nu toți anticorpii sunt la fel. Unii sunt mai puternici decât alţii ceea ce, în faţa unui inamic precum coronavirusul, poate face diferența. Acesta este şi motivul pentru care astăzi, cercetătorii sunt preocupaţi de identificarea celor mai puternici anticorpi din sângele persoanelor care s-au vindecat de Covid. Următorul pas este cel de a-i recrea în laborator și a-i folosi ca terapie sub formă de anticorpi monoclonali.

Miercuri, un grup condus de Universitatea din Washington, care include și spitalul Sacco, împreună cu specialistul în boli infecțioase Massimo Galli, a publicat în revista Science descoperirea a doi anticorpi deosebit de puternici care, testaţi pe hamsteri, au eliminat Sars-Cov-2, blocând faimosul spike pe care coronavirusul îl folosește pentru a se lega de celulele umane și de receptorul Ace2.

Cel puțin trei companii din lume efectuează deja teste pe oameni, plus Universitatea din Roma Tor Vergata și fundația Toscana Life Sciences, alături de omul de știință Rino Rappuoli, care a izolat trei anticorpi deosebit de puternici. Primele tratamente ar putea ajunge în primăvară.

„Am obținut anticorpi foarte puternici, care se află în faza de dezvoltare industrială și cu care sperăm să contribuim în curând la limitarea acestei pandemii” – a scris Rappuoli, microbiolog, director științific și șef de cercetare și dezvoltare la Vaccinurile Gsk din Rosia (Siena), într-un articol scris pentru revista Magistero del Lavoro. „Se începe întotdeauna de la sângele pacienților convalescenți și, folosind tehnici de laborator foarte sofisticate, se caută printre milioanele de celule cele foarte rare care produc anticorpii ce neutralizează vârful virusului”. Apoi, acești anticorpi sunt recreați în laborator și utilizați ca medicamente.

Citește și:
Misterul profeției din 1996 a scriitorului american Dean Koontz despre virusul-armă biologică WUHAN 400

Comparativ cu vaccinul, anticorpii monoclonali au avantajul de a fi eficienți imediat, în timp ce răspunsul imun stimulat de vaccin ar dura o lună sau două și foarte probabil ar trebui repetat după prima doză. Anticorpii trebuie administrați imediat după infecție (sau ca măsură preventivă la persoanele cu risc crescut de infecție) și sunt eficienți imediat. Dezavantajul, în comparație cu vaccinul, este costul destul de ridicat (câteva mii de euro față de cei 10-20 de euro cât costă vaccinul) și eficacitatea limitată în timp: doar câteva săptămâni, față de câteva luni sau poate câțiva ani.

Sursa: capital.ro        


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here