Articole adăugate recent

Insula Paștelui (sau Rapa Nui) este gazda faimoaselor statui moai. Acestea au atras nenumărate generații de antropologi, care au încercat să își dea seama cum au fost create și transportate statuile.

Una dintre cele mai apăsătoare întrebări ale acestora este cum au ajuns statuetele să poate acele pălării grele, care sunt făcute din diferite tipuri de piatră. O nouă echipă de cercetători americani, care au studiat statuetele timp de aproape două decenii, au oferit un răspuns acestei întrebări.

Fizicienii și antropologii au folosit modele tridimensionale ale pălăriilor, numite pukao, și înregistrările antropologice existente, care includ pălării și statui găsite în jurul insulei, pentru a elucida misterul.

Pe baza acestora, ei au demonstrat că pălăriile au fost aplicate înainte ca statuile să fie terminate și poziționate pe locurile actuale.

Există numeroase teorii despre cum și de ce oamenii au construit statuile, dar și despre cum au fost transportate. Autorul studiului, Carl Lipo, de la Universitatea Binghamton spune acestea sunt doar niște ipoteze.

El afirmă că studiul de față este mai relevant, deoarece au luat drept probe și au analizat dovezile existente. De asemenea, Lipo menționează că pălăriile sunt greu de studiat, pentru că majoritatea au căzut de pe statui și au fost distruse – din cauză că erau construite dintr-o rocă relativ moale. În plus, ele au forme diferite.

Cu toate acestea, pălăriile au și câteva similitudini, precum baza pe care au fost amplasate și modelul de crestături de la baza pălăriilor. Acestea i-au ajutat pe cercetători să descopere că, probabil, pălăriile au fost amplasate în timp ce statuile erau împinse și înclinate la un unghi de 17 grade – ca parte a procesului de poziționare a statuilor.

Bazându-se pe această teorie, cercetătorii spun că oamenii au construit rampe în fața statuilor – pentru a menține unghiul – și că au folosit un sistem de frânghii care rostogoleau pălăria, până aceasta era amplasată pe locul dorit. Cercetătorii mai spun că vor să testeze teoria, construind o replică pukao, pe care să o amplaseze după modelul descris.

Citește și:
Dispariții ciudate de oameni care pur și simplu nu pot fi deslușite de niciun om de știință

sursa playtech.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here