Râpa Neagră reprezintă un monument al naturii situat în Dealurile Banatului, judeţul Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Mehadia (în partea de nord -vest). A fost declarată arie protejată de interes naţional în anul 2000.

La Rapa Neagra de langa Mehadia (rezervatie geologica) descoperim niste forme de relief inedite. Pe fondul flancului estic al Muntilor Banatului, la circa 1 km nord de orasul Mehadia, pe dreapta raului Belareca, la vest de traseul soselei E70, privirea ne este atrasa de o rapa negricioasa, impunătoare prin mărimea (50-60 m înălțime, circa 500 m lungime) si arhitectonica sa. Apropiindu-ne însa (300-400 m de la sosea), observam ca acest ansamblu este alcătuit dintr-o multitudine de ravene cu adâncimi de 1-5 m separate de interfluvii înguste, cu muchii ascuțite, care fragmentează întreaga suprafața a râpei ce secționează fruntea dealului.

Râpa Neagră s-a format de-a lungul timpului prin acţiunea cumulată a apei, vântului, a dezghețului şi înghețului, in urma proceselor de șiroaie si ravenare provocate de scurgerea in șuvoaie a apelor provenite din precipitatii si topirea zapezii. Acestea au făcut ca rocile moi aflate la suprafaţă să fie îndepărtate, realizându-se astfel o decopertare naturală, unde sunt vizibile straturile de rocă dură, de culoare negru-cenuşiu. Roca se găseşte la suprafaţă pe tot perimetrul ariei, astfel că nu există forme de vegetaţie sau de faună specifice acestei arii protejate.

Zona prezintă deci o importanţă geologică şi se întinde pe o suprafaţă de 5 ha, potrivit infopensiuni.ro. Rapa Neagra din Mehadia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Căi de acces: Din Băile Herculane se merge pe E 94 pana în Mehadia. Pe partea stângă a șoselei se află rezervația.

Citește și:
Cu un IQ mult peste medie, o elevă din Galați a fost selectată în grupul celor mai inteligente persoane din lume

 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here