Deşi iniţial ne-ar fi imposibil să credem că pe Pământ ar exista un reactor nuclear vechi de peste 1,8 milioane de ani, trebuie însă să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă şi să nu ne gândim că este vorba neapărat de o structură realizată de mâna umană.

Francezii analizau un minereu de uraniu şi au constatat cu surprindere că uraniul analizat a rezultat în urma unei reacții nucleare care se produce într-un reactor nuclear.

Obiectivul în cauză este de fapt o regiune din Gabon în care uraniul prezent în interiorul scoarței terestre declanșează reacții nucleare în mod natural.

Potrivit celor de la iflscience.com, uraniul se afla într-un strat de gresie care permitea apei să se infiltreze, lucru ce ducea la o reacție în lanț. Când acest proces avea loc, gresia se încălzea iar apa se evapora, lucru ce ducea la o răcire a gresiei. Când aceasta ajungea la o temperatură optimă apa pătrundea din nou în galerii iar reacția reîncepea.

Fizicienii au ajuns în statul Gabon la mina de uraniu Oklo, si au evidențiat în urma măsurătorilor efectuate că uraniul din acea zonă conținea foarte putini izotopi 235, in medie 0,7%, faţă de 3,5% cât conține în mod natural. La un procent de 0,7% se ajunge doar in urma unei reacții nucleare.

Minereul din Oklo mai avea în compoziția sa şi substanţe chimice ce rezultă în urma unui proces de fisiune nucleară. Căutând un reactor nuclear în zona, cercetătorii au constatat că reactorul este de fapt zăcământul.

Datorita configurației rocilor şi a pânzei freatice, natura a creat un adevărat reactor nuclear. Uraniul era depus într-un strat de gresie, în care se infiltrează apa, determinând o reacție în lanț. Când gresia devenea fierbinte, apa se evapora şi reacția înceta, iar când se răcea gresia suficient de mult, apa pătrundea şi reacția reîncepea.

S-a constatat că reactorul naturii a funcționat timp de 500 000 de ani si opera în 8 cicluri zilnice de 30 de minute fiecare, cu o pauză de două ore pentru răcire, iar deșeurile chimice ce rezultau în urma procesului nuclear, au fost reținute prin intermediul unui compus de aluminofosfat.

Citește și:
Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Totuși există o întrebare la care oamenii de știință nu au încă un răspuns. Ce făcea ca depozitul să nu explodeze și să se autodistrugă imediat după ce o astfel de reacție nucleară în lanț se declanșa? Are natura un mecanism de autoreglare a temperaturilor necesare unui asemenea proces? 

Surse: teoriisecrete.ro, descopera.ro

Nu ratați aceste articole !

video

Aparatul care depistează rapid venele şi reduce disconfortul pacienţilor (VIDEO)

O nouă tehnologie le permite medicilor sau asistentelor medicale să vadă venele,  astfel încât...

Modernizarea României prin una dintre cele mai importante legi: confiscarea averilor Bisericii prin secularizarea lor pe vremea lui CUZA

S-a întâmplat în 13 decembrie 1863. Guvernul Kogălniceanu votează Legea secularizării averilor mănăstirești. Secularizarea...

Asa arăta Terra în urmă cu 250 de milioane de ani. Cercetătorii au simulat cum va arăta peste alte...

Acum 4.5 miliarde de ani planeta noastră semăna cu o sferă imensă de foc....

Mari secrete ale omenirii suspectate că ar fi falsuri

Originea şi evoluţia umanităţii au fost, de-a lungul timpului, încărcate cu mituri şi chiar...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here