Un astronaut NASA s-a întors pe Pământ cu ADN-ul modificat. Ce a cauzat această anomalie - Știința-Mister.ro
Connect with us

Uncategorized

Un astronaut NASA s-a întors pe Pământ cu ADN-ul modificat. Ce a cauzat această anomalie

Published

on

Scott Kelly a devenit o vedetă a internetului și una a NASA. Astronautul a revenit pe Pământ după o misiune de un an în spațiu. Și nu s-a întors fără surprize.

Scott Kelly a devenit, pe lângă astronaut NASA, și cobai într-un experiment în derulare. El este subiectul principal al cercetării impactului vieții în spațiu față de viața pe Pământ. Conform rezultatelor preliminare ale NASA, Scott Kelly are un ADN diferit cu 7% față de fratele său geamăn. Totodată, merită reținut că el n-a fost în cei doi ani prea departe de casă, ci doar pe Stația Spațială Internațională.

Specialiști NASA au studiat genetica și transformările prin care trece Kelly înainte, în timpul și după timpul petrecut pe SSI. Cum are un frate geamăn, comparația era evidentă. Concluzia preliminară de acum e că cei doi, din punct de vedere genetic, nu mai sunt identic.

O parte dintre mutațiile pe care Scott Kelly le-a suferit au fost provocate de stresul călătoriilor spațiale. Genele se dezactivează și se activează la loc, iar acest proces le poate modifica funcțiile. ADN-ul se poate modifica și din cauza radiațiilor din spațiu sau a restricțiilor alimentare. Pe navete sau pe Stație, astronauții nu au acces la aceeași mâncare pe care o au pe Pământ. Totodată, lipsa gravitației și fluiditatea lichidelor au un impact semnificativ asupra organismului.

Scott Kelly și aceste cercetări sunt esențiale pentru NASA, dar mai ales pentru omenire. În contextul în care nu de puține ori a spus și Stephen Hawking că viitorul va fi pe alte planete, trebuie întâi înțeles impactul pe care îl are spațiul asupra sănătății oamenilor. Această investigație precede o misiune de trei ani către Marte.

Ce i-a lipsit lui Scott Kelly în spațiu

Scott Kelly a revenit pe Pământ în urmă cu doi ani. Când a fost întrebat ce i-a lipsit cel mai mult, astronautul a răspuns, poate cum era de așteptat, că familia și oamenii dragi. Aceștia și piscina sa din Houston.

El a mai spus și că, ulterior întoarcerii pe Pământ, simpla ridicare din pat e ca o încercare de a ieși din nisipuri mișcătoare. Odată ajuns în picioare, acesta simțea cum tot sângele îi coboară în membrele inferioare și cum țesuturile i se umflă.

Totodată, a povestit că simțea că îi arde pielea în toate zonele în care a fost în contact cu patul, dezvoltând cel mai probabil o reacție alergică, fie la materialul cearșafului, fie la detergent. Astronautul o avea pe soția sa alături, care îl ajuta să se deplaseze prin casă și nu numai.

sursa playtech.ro

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Omul n-a mai pus piciorul pe LUNĂ de peste 40 de ani. De ce nu se mai fac expediții spațiale pe satelitul natural al Pământului? - Știința și mister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

VIDEO Cum arată Şarpele Rău, cea mai rapidă şi agresivă reptilă din România. Exemplar uriaş filmat în Munţii Măcinului

Published

on

By

Un exemplar de „şarpe rău“ (Dolichophis caspius), cea mai rapidă reptilă din România, a fost filmat recent în Munţii Măcin din Dobrogea.

Biologul Vladimir Dumitru a reuşit să filmeze un exemplar din şarpele rău, specie care trăieşte în Munţii Măcin din Dobrogea. Reptila poartă această denumire în mod nemeritat, spun specialiştii, întrucât nu este veninoasă. Lungimea la care poate ajunge la maturitate, de până la 2 metri, face să fie atât de temută.

Şarpele rău, precizează herpetologul Marian Tudor, este răspândit în mai multe regiunie ale României: în Dobrogea, Banat, sudul Olteniei, pe lângă Bucureşti, în judeţul Ilfov.

Nu este un şarpe periculos, în România doar viperele pot prezenta un oarecare agresivitate. Întrucât habitatele sale sunt ameninţate, dar şi din cauza faptului că aceşti şerpi cad victimă oamenilor, care îi ucid de teamă, specia este ameninţată. Şarpele rău este cel mai rapid şi agresiv şarpe din România, spun specialiştii, atingând lungimea de 2 metri. Capul este alungit, distinct de gât, botul rotund, ochii sunt relativ mari, cu pupila rotundă, conform herpetolife.ro.

Coloritul dorsal al şarpelui rău este cafeniu, brun-gălbui sau brun-cenuşiu. Fiecare solz prezintă câte o dungă mediană deschisă dispusă longitudinal. Coloritul ventral este galben uniform, iar laturile gâtului au uneori culoarea gălbui-portocaliu. Coloritul dorsal al juvenililor este brun sau cenuşiu având pete închise. Citeşte întreg articolul pe adevarul.ro

Citește mai departe>>

Uncategorized

Peștera Curcubeu – atracția feerică a unei lumi subterane plină de mister și culoare

Published

on

Cavitățile subterane au fost, încă de la începuturile omenirii, locuri de adăpost, dar când culoarea pune stăpânire pe opera naturii iese un peisaj deosebit. Peștera Curcubeu (Reed Flute CAVE)  se află în China, fiind una de o rară frumusețe.

Coloritul acesteia se amplifică de la luminile artificiale subterane. Reed Flute este situată la 5 kilometri de așezarea Guilin a provinciei Guangxi din China și este cunoscută și sub numele de Peștera Curcubeu sau Palatul de Artă Naturală. Denumirea cavității provine de la tipul de stuf care o acoperă la exterior. Stuful era utilizat în trecut la confecționarea de flaute și fluiere. Peștera a început să se dezvolte în urmă cu milioane de ani însă a fost descoperită abia în urmă cu 1.000 de ani. Oferă vizitatorului un spectacol de culoare pe întreg traseul  subteran, de circa 240 m. Ea impresionează și prin povestea fiecărui loc( învăluit de legende). Se pot vizita Palatul de Cristal, Pagoda Dragonului, Pădurea Virgină sau Floarea și Muntele de Fructe.

Palatul de Cristal al Regelui Dragon  poate strânge până la 1.000 de persoane. „Sala” respectivă a fost utilizată ca  adăpost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Inscripțiile de pe pereți redau povești de călătorie din timpul Dinastiei Tang. Atunci peștera reprezenta un loc de pelerinaj.

Nu lipsesc nici microformele de relief carstic: stalactite, pilaștri din calcar, draperii, coloane și alte formațiuni în care apa a lucrat în timp geologic. Un tur complet al peșterii poate dura o oră. Durata de vizitare se prelungește dacă turiștii aleg să se relaxeze la restaurantul din interiorul peșterii.

În jurul cavității se află un  parc cu pavilioane elegante, heleșteie și poduri romantice. Deoarece  unele zone din peșteră au nuanțe de albastru, roșu intens și verde strălucitor, pasionații de fotografie pot realiza cadre cu totul deosebite.

În prezentarea video de mai jos sunt doar o parte dintre frumusețile peșterii.

Sursa: descoperalocuri.ro

Citește mai departe>>

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister