Connect with us

Diverse

Uite că se poate! Primul județ cu pestă porcină africană unde autoritățile nu omoară porcii sănătoși ai oamenilor

Published

on

Autoritățile din judetul Buzau, unde in urma cu cateva zile s-au confirmat noi focare de pesta porcină africană, au decis sa nu sacrifice porcii sănătoși. Hotărârea a fost luata in privința porcilor din imediata vecinătate a focarelor de pestă porcină africană, unde rezultatele de laborator au confirmat duminică, 2 septembrie existenta virusului (localitatile Panatau si Lunca Patarlagele)

Autoritățile amână decizia de a sacrifica restul suinelor de pe o rază de 3 km de la focar (zona de protecție) care ar fi inclus localitatile buzoiene Pănătău, Sibiciu, Plăișor, Begu și orașul Pătârlagele.

Potrivit buzoienii.ro, prin această decizie prefectul județului Buzau – Carmen Ichim și șeful DSV – Ciprian Botezatu au dorit să protejeze avutul populației din comunitățile amintite mai sus,  dar și să evite declanșarea unei isterii la nivelul județului.

O hotârâre pentru care vor fi apreciați în cazul în care cele două focare se vor stinge (peste 40 de zile – termenul legal) sau dimpotrivă, vor fi flagelați și vor plăti cu posturile, dacă în zilele următoare vom asista la o explozie de porci îmbolnăviți/morți. Deocamdată, decizia pare să fi fost câștigătoare, pentru că de duminică dimineață, atunci când au venit rezultatele de laborator, iar pesta a devenit oficială la Buzău, nu s-au mai înregistrat noi îmbolnăviri.

Pesta porcină africană a ajuns în Buzău – 3 septembrie 2018https://adevarul.ro/locale/buzau/video-pesta-porcina-africana-ajuns-buzau-declarat-proprietarul-porcului-bolnav-descoperit-panatau-1_5b8d4373df52022f75165454/index.html

Publicată de Iulian Bunila pe Luni, 3 Septembrie 2018

Decizia de a nu sacrifica porcii sănătoși s-a luat respectând însă si câteva condiții, pe care, prin intermediul presei si a rețelelor de socializare, autoritățile vor sa fie cunoscute de cat mai multi oameni:

Oamenii trebuie să nu permită altor persoane să pătrundă în gospodăria lor deoarece ar putea fi purtătoare ale virusului. De asemenea porcii nu trebuie lăsați să pască pe islaz. Nu trebuie mutați din cotețe si nici nu este recomandată transportarea lor în alte gospodării sau localități.

Totodată nu este indicată sacrificarea preventivă a porcilor sanatosi, deoarece in cazul  în care sunt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ținută la congelator, în sare sau untura. În cazul în care totuși porcii au fost tăiați, carnea nu trebuie dată vecinilor / rudelor / cunoscuților.

Este foarte important ca oamenii să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită in familie.

Este obligatoriu contactarea  imediată a medicul veterinar atunci când există suspiciunea de îmbolnăvire. De asemenea oamenii sunt sfătuiți sa încerce  o decontaminare atunci când intră dinspre stradă în curte și, mai ales, în coteț. Acest lucru se poate face prin cumpărarea de VIROCID sau o pungă de 500 de grame de sodă caustică, care trebuie turnate o într-o găleată, iar apoi umezite paiele dintr-un sac, ca mai apoi aceste paie să fie folosite pentru curățarea picioarelor.

De asemenea autoritățile mai sfătuiesc oamenii să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de libera practica împuternicit. Printre măsurilor care mai trebuie respectate pentru ca sa se evite răspândirea virusului PPA se impune ca oamenii să nu folosească in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreți bolnavi.

Citește și:
O întrebare de bun simț. De ce sacrificați porcii, dacă virusul pestei porcine africane nu este periculos pentru om?

Cum arată un porc infectat cu virusul pestei porcine africane?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapida, intervenita intr-un timp extrem de scurt; temperatura foarte ridicata (40,5 – 42◦C) si stare febrila; roseata sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului; lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers; vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Premieră pentru România. Cercetătorii au aclimatizat aici un nou soi de pepene, de iarnă. Acesta este foarte rezistent la sezonul rece

Published

on

In premieră pentru România, la Buzău, cercetătorii Stațiunii Legumicole de aici au aclimatizat pepenele de iarnă (benincasa hispida), care este un soi nou, provenit din Asia, unde este foarte popular.

Fructele au o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme și sunt o sursă bogată de vitamina, în special vitamina C, pe timpul iernii. Pepenele de iarnă este o specie din familia cucurbitaceelor. Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important, se păstrează foarte bine peste iarnă, spun specialiștii.

Spre deosebire de pepenele roşu sau galben, cel de iarnă creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Are o greutate între două şi patru kilograme şi rezistă chiar şi câteva luni după ce a fost cules.

Anul acesta am făcut documentaţia şi începând cu anul viitor va fi înscris în vederea omologării şi brevetării. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, o producţie foarte mare, o plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă. Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important, se păstrează foarte bine peste iarnă, aşa cum se păstrau la ţară dovlecii de plăcintă, şi îşi menţin prospeţimea în condiţii naturale, de cămară de magazie. Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine”, a declarat pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.

Cercetătorii mai spun ca atunci cand  fructul este foarte tânăr, se poate consuma asemenea castravetelui şi este asociat saltelor. Pe măsură ce se măreşte, se schimbă metoda de utilizare orientându-se către preparatele în care se folosește dovlecei.

Citește și:
„Când v-o fi dor de mine şi îţi vrea ca să mă vedeţi, să vă uitaţi la fotografie“. Ultima scrisoare a unui erou de la Mărăşeşti trimisă părinţilor

Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu. De acolo s-au inspirat cercetătorii buzoieni, care au adus seminţele din Asia şi acum încearcă să omologheze noul soi în România. Află mai multe despre acest soi de pepene aici 

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Asta sa fie oare viitorul la locul de muncă? Unele companii din Marea Britanie au început deja să le implanteze microcipuri angajaţilor

Published

on

By

Cel mai mare sindicat al angajaților din Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la planul unor companii de a le implanta microcipuri angajaților. Firma britanică BioTeq, care oferă astfel de implanturi persoanelor fizice și companilor, a pus deja 150 de microcipuri oamenilor, relatează The Guardian.

Microcipurile sunt implantate sub piele, între degetul mare și arătător, și sunt similare celor puse animalelor de companie. Acestea le permit oamenilor să deschidă ușile de acces în firmele în care lucrează, să își deschidă birourile sau să își pornească mașina. De asemenea, cipul poate reține și istoricul medical al unei persoane.

O altă companie, Biohax, de origine suedeză, pune implanturi de dimensiunea unui bob de orez, iar reprezentanții săi au declarat pentru Daily Telegraph că sunt în negocieri cu mai multe firme din domeniul financiar și al avocaturii care vor să le pună astfel de cipuri angajaților. Printre ele se numără și o multinațională cu sute de mii de angajați.

CBI, cel mai mare sindicat britanic, care reprezintă angajații a peste 190.000 de companii din Marea Britanie, se opune ferm acestui proiect. „Deși tehnologia schimbă modul în care lucrăm, acest lucru este extrem de inconfortabil. Companiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe stimularea angajaților și pe prioritățile imediate pe care le au, au declarat sindicaliștii.

Un alt sindicat își exprimă îngrijorarea că angajații ar putea fi obligați să își facă implantul cu microcip: „Implantarea microcipurilor le-ar da șefilor și mai multă putere și control asupra angajaților. Există riscuri evidente, iar angajații nu trebuie să fie obligați sau presați să le accepte. Deja știm că unii angajați sunt îngrijorați că angajatorii lor folosesc tehnologia pentru a-i controla și a le încălca drepturile la viață privată”.

Steven Northam, fondatorul și CEO-ul companiei BioTeq, a declarat pentru The Guardian că cele 150 de microcipuri implantate până acum au fost pentru persoane fizice și doar câteva pentru angajații unor companii din domeniul ingineriei și cel financiar.

BioTeq a implantat microcipuri și angajaților unei bănci care testează acest tip de tehnologie, iar mai multe microcipuri au fost livrate spre Spania, Franța, Germania, Japonia și China. Un microcip BioTeq costă între 80 și 300 de euro de persoană.

La compania suedeză Biohax, microcipurile se vând cu 170 de euro bucata. Jowan Österlund, fondatorul companiei, susține că microcipurile pot ajuta companiile să își îmbunătățească securitatea, în special cele din domeniul legal și financiar. „Aceste firme operează cu documente confidențiale. Cipurile le-ar ajuta să restricționeze accesul la astfel de documente”, a spus el.

Citește și:
După pesta porcină, un nou virus periculos pândește la granițele României. De această dată cele afectate vor fi ovinele

Anul trecut, compania Three Square Market a încheiat un parteneriat cu Biohax și a devenit prima companie din SUA care le pune implanturi cu microcipuri angajaților voluntari.

Sursa: digi24

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister