Articole adăugate recent

Autoritățile din judetul Buzau, unde in urma cu cateva zile s-au confirmat noi focare de pesta porcină africană, au decis sa nu sacrifice porcii sănătoși. Hotărârea a fost luata in privința porcilor din imediata vecinătate a focarelor de pestă porcină africană, unde rezultatele de laborator au confirmat duminică, 2 septembrie existenta virusului (localitatile Panatau si Lunca Patarlagele)

Autoritățile amână decizia de a sacrifica restul suinelor de pe o rază de 3 km de la focar (zona de protecție) care ar fi inclus localitatile buzoiene Pănătău, Sibiciu, Plăișor, Begu și orașul Pătârlagele.

Potrivit buzoienii.ro, prin această decizie prefectul județului Buzau – Carmen Ichim și șeful DSV – Ciprian Botezatu au dorit să protejeze avutul populației din comunitățile amintite mai sus,  dar și să evite declanșarea unei isterii la nivelul județului.

O hotârâre pentru care vor fi apreciați în cazul în care cele două focare se vor stinge (peste 40 de zile – termenul legal) sau dimpotrivă, vor fi flagelați și vor plăti cu posturile, dacă în zilele următoare vom asista la o explozie de porci îmbolnăviți/morți. Deocamdată, decizia pare să fi fost câștigătoare, pentru că de duminică dimineață, atunci când au venit rezultatele de laborator, iar pesta a devenit oficială la Buzău, nu s-au mai înregistrat noi îmbolnăviri.

Pesta porcină africană a ajuns în Buzău – 3 septembrie 2018https://adevarul.ro/locale/buzau/video-pesta-porcina-africana-ajuns-buzau-declarat-proprietarul-porcului-bolnav-descoperit-panatau-1_5b8d4373df52022f75165454/index.html

Publicată de Iulian Bunila pe Luni, 3 septembrie 2018

Decizia de a nu sacrifica porcii sănătoși s-a luat respectând însă si câteva condiții, pe care, prin intermediul presei si a rețelelor de socializare, autoritățile vor sa fie cunoscute de cat mai multi oameni:

Oamenii trebuie să nu permită altor persoane să pătrundă în gospodăria lor deoarece ar putea fi purtătoare ale virusului. De asemenea porcii nu trebuie lăsați să pască pe islaz. Nu trebuie mutați din cotețe si nici nu este recomandată transportarea lor în alte gospodării sau localități.

Totodată nu este indicată sacrificarea preventivă a porcilor sanatosi, deoarece in cazul  în care sunt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ținută la congelator, în sare sau untura. În cazul în care totuși porcii au fost tăiați, carnea nu trebuie dată vecinilor / rudelor / cunoscuților.

Este foarte important ca oamenii să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită in familie.

Este obligatoriu contactarea  imediată a medicul veterinar atunci când există suspiciunea de îmbolnăvire. De asemenea oamenii sunt sfătuiți sa încerce  o decontaminare atunci când intră dinspre stradă în curte și, mai ales, în coteț. Acest lucru se poate face prin cumpărarea de VIROCID sau o pungă de 500 de grame de sodă caustică, care trebuie turnate o într-o găleată, iar apoi umezite paiele dintr-un sac, ca mai apoi aceste paie să fie folosite pentru curățarea picioarelor.

De asemenea autoritățile mai sfătuiesc oamenii să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de libera practica împuternicit. Printre măsurilor care mai trebuie respectate pentru ca sa se evite răspândirea virusului PPA se impune ca oamenii să nu folosească in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreți bolnavi.

Citește și:
O întrebare de bun simț. De ce sacrificați porcii, dacă virusul pestei porcine africane nu este periculos pentru om?

Cum arată un porc infectat cu virusul pestei porcine africane?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapida, intervenita intr-un timp extrem de scurt; temperatura foarte ridicata (40,5 – 42◦C) si stare febrila; roseata sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului; lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers; vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here