Connect with us

Istorie

Turnul Eiffel, simbolul Franței a fost construit cu ajutorul tehnologiei inventate de un român, care pentru mulți dintre noi este un anonim

Published

on

Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, a fost construit după o tehnologie revoluționara în secolul al XIX lea, inventată de inginerul român Gheorghe Pănculescu.  Cu toate acestea, inginerul Pănculescu continuă să fie un ilustru anonim în România.

De asemenea, multi ani a circulat și ideea că oțelul din care a fost ridicat turnul a fost adus tot din România, din Reșita.

O construcție pe trei etaje, realizată din oţel, Turnul Eiffel  atrage anual 5,5 milioane vizitatori. Are o înălțime de 300 de metri, care variază în funcție de condițiile atmosferice. Variaţiile sunt cauzate de contracţia sau dilatarea aliajului metalic.

Acest simbol al Franţei a fost construit în perioada 1887-1889, fiind inaugurat la 31 martie 1889, cu prilejul centenarului Revoluției Franceze.

Deşi are 10.000 de tone şi a fost nevoie de peste 18.000 de piese de oţel, turnul a fost terminat în doar doi ani de zile şi pentru perioada respectivă, cu minimum de muncitori morţi în timpul lucrărilor. Mai precis a murit un singur muncitor, la ansamblarea liftului, pe atunci acţionat de un sistem hidraulic.

Ceea ce puţini ştiu este că siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român. Se numea Gheorghe Pănculescu. Însuşi Gustave Eiffel a recunoscut că ridicarea turnului a fost posibilă datorită unei invenţii inginereşti a lui Pănculescu.

Inginerul Gheorghe Pănculescu este astăzi aproape un anonim. Este cunoscut mai mult în mediile universitare şi în general la facultăţiile de inginerie. În a doua jumătate a secolului al XIX lea, dar şi la începutul secolului XX, inginerul Pănculescu însă era considerat un adevărat fenomen şi nu numai în România, dar mai ales în Franţa. Inginerul român s-a născut în 1844 la Vălenii de Munte.

Fascinat de construcții, în special metalice, Pănculescu a absolvit o universitate tehnică din Elveţia, una dintre cele mai bune din Europa acelor vremuri. Se numea Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie de la Zurich. Datorită aptitudinilor sale a fost cooptat în cadrul unui dintre cele mai importante companii inginereşti din Franţa, ”Société des Établissements Eiffel”, patronată de inginerul francez Gustave Eiffel.

A contat totuşi şi recomandarea făcută de Vasile Alecsandri lui Gustave Eiffel în favoarea tânărului inginer român, ai cărui părinţi erau prieteni cu poetul moldovean. Se pare că tânărul Pănculescu nu a înşelat aşteptările lui Eiffel. În cel mai scurt timp, românul a ajuns şef departamentului privind rezistenţa materialelor. Era cel mai tânăr şef de departament din cadrul companiei, fiind considerat de francezi un adevărat as în domeniulu materialelor de construcţiei, metalice în special.

În anul 1878, Gheorghe Pănculescu se întoarce în proaspătul Regat indepedent al României, detaşat de firma franceză, pentru constuirea liniei de cale ferată Bucureşti-Predeal. Mai precis inginerul român a fost trimis de Gustave Eiffel să-i ajute pe inginerii de la firma Gouilloux, asociaţi ai companiei Eiffel, contractaţi de statul român pentru construirea căii ferate pe traseul amintit. Aici Pănculescu uimeşte din nou.

Cei peste 200 de kilometri de cale ferată care legau Bucureştiul de Predeal au fost realizaţi în doar 11 luni, deşi în contract erau prevăzuţi 5 ani. Constucţia acestui tronson de cale ferată într-un timp record a fost privită ca un miracol ingineresc. Magicianul era Pănculescu, cel care inventase un sistem rapid şi sigur de îmbinare a şinelor. Pe de o parte îmbinările erau revoluţionare pentru acele vremuri, dar şi metoda de a îmbina şina în afara spaţiului căii ferate a fost considerată o inveţie uimitoare care salva în primul timp.

Ingeniozitatea lui Pănculescu a făcut înconjurul Europei. Gustave Eiffel, care gândise construirea unui turn omagial, se afla în impas. Turnul trebuia să fie stabil, sigur şi mai ales trebuia terminat repede. Practic nu şi-ar fi atins scopul, dacă construcţia metalică nu era gata pentru centenarul Revoluţiei Franceze. Dacă în Franţa nu a găsit soluţii inginereşti, Gustave Eiffel pleacă personal în România, să îi ceară sfatul lui Pănculescu. Mai mult decât atât inginerul francez dorea să vadă şi cum funcţionează îmbinările metalice revoluţionare ale lui Pănculescu.

În anul 1879, Pănculescu locuia în casa sa de la Vălenii de Munte. Aceeaşi casă în care va locui şi Nicolae Iorga şi în care astăzi se află muzeul dedicat marelui istoric român. În acel an, Eiffel ajunge la Pănculescu. Inginerul român îl găduieşte timp de aproape două săptămâni şi zilnic lucrează împreună cu Eiffel la proiectul de construcţie a celebrului turn. Pănculescu îi explică francezului cum trebuie făcute îmbinările metalice şi mai ales cum să ansambleze turnul pe etape şi mai ales cum să folosească tot felul de subansamble la sol, care apoi să fie montate la înălţime. Această metodă câştia timp, dar conferea şi siguranţă construcţiei. Mai mult decât atât, se spune că Pănculescu i-a arătat şi practic lui Eiffel tehnologia, cu ajutorul localnicilor.

Întors în Franţa, după câţiva ani de pregătiri şi proiectări, Eiffel a terminat de montat subansamblele care constituiau turnul în doar 11 luni şi cu numai 300 de muncitori, graţie tehnologiei lui Pănculescu.

Citește și:
Camera de Chihlimbar – una dintre marile enigme ale istoriei

S-a vehiculat o legendă urbană în România, veche de mai bine de 100 de ani. Şi anume că turnul Eiffel a fost construit cu oţel românesc de la Reşiţa. Totodată se presupune că niturile necesare asamblării au fost turnate de asemenea la Govăjdia lângă Hunedoara. Mai mulţi ingineri români au perpetuat această legendă, susţinând că Franţa nu avea siderurgie în aceea perioadă în timp ce în România minereul de fier era extras de la Teliuc şi prelucrat apoi la Reşiţa. Această legendă nu este însă confirmată nici documentar, nici ştiinţific în Europa. Mai mult decât atât, sunt ingineri care infirmă această teorie.

Ală mai multe pe: Adevarul.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Mister bine păstrat de serviciile secrete: necropola uriaşilor din Argedava

Published

on

By

Serviciile secrete au păstrat, vreme îndelungată, o descoperire de excepţie din ţara noastră. Este vorba despre necropola de la Argedava-Popesti-Novaci, unde au fost găsite scheletele roz a nu mai puţin de 80 de uriaşi.

Se presupune că acestea au căpătat culoarea roz ca urmare a iradierii. Ele au o lungime de cinci metri. Despre această descoperire s-a vorbit în anul 2003, la un congres ştiinţific. Lumea ştiinţifică pare a nu fi interesată de o descoperire de excepţie care s-a făcut pe teritoriul României. Aceeaşi tăcere o păstrează şi oamenii de ştiinţă din SUA cu privire la descoperirea a 32 de schelete cu o lungime de aproape trei metri. Descoperirea a fost făcută în anul 1947, în Valea Morţii din Deşertul Colorado, unde există un complex de peşteri care se întinde pe o suprafaţă de 180 de mile. Alături de aceste schelete umane au fost descoperite rămăşiţe ale unor specii de dinozauri, tigri preistorici, elefanţi imperiali. În România au mai fost descoperite schelete de uriaşi la Cetăţeni, sub mănăstirea Negru Vodă, la Scăieni şi în Pantelimon, lângă Bucureşti, şi la Polovragi, în mai multe etape de săpături, finalizate până în 1994. Din păcate, aceste situri arheologice nu au fost cercetate. În anul 1974, în Munţii Apuseni, lângă cariera de calcar de la Ardeu, a fost descoperit un craniu cu dimensiuni foarte mari. Minerii care au descoperit craniul susţin că avea dimensiunile unui bostan. Maria Gimbutis este un reputat arheolog american care s-a arătat interesată de descoperirile făcute în România.

În una dintre lucrările sale, ea susţine că acum 7000 de ani, peste civilizaţia sedentară a venit din estul Europei o populaţie de uriaşi numită civilizaţia kurganelor. Uriaşii erau războinici, buni metalurgi, constructori. Ei au adus plugul metalic pe care, ulterior, populaţia sedentară l-a preluat în efectuarea lucrărilor agricole. Uriaşii au fost asimilaţi de masa de autohtoni de pe teritoriul ţării noastre. Pomeniţi de toate mitologiile lumii, uriaşii au fost una dintre cele patru rase de umanoizi de pe Pământ. Există multe zvonuri că ar fi fost găsite morminte ale unor asemenea fiinţe, dar nu a existat niciun om care să fi spus ca le-a văzut cu ochii lui. Cei interesati de subiect au mers pe urmele uriaşilor şi au găsit un om care a participat la săpăturile arheologice de la Argedava, judeţul Giurgiu. Ioniţă Florea (80 de ani) a văzut scheletele giganţilor. Iar arheologii ne-au explicat, de fapt, despre ce e vorba. „Aici era Nucetul. Părinţii mei spuneau că în aceste locuri stăteau uriaşii. Ei le spuneau jidovi,(citeşte şi Legenda Jidovilor Uriaşi) că aşa îi numeau aici pe uriaşi. Credeam că sunt poveşti, dar am avut ocazia să văd un schelet”, spu­ne Ioniţă Florea, în vârstă de 80 de ani, din comuna Popeşti, judeţul Giurgiu. Despre ce e vorba?  În nordul acestei localităţi a fost descoperită, în anul 1926, o cetate dacică, ieşită din comun prin mărime. Cel care a făcut săpături aici a fost arheologul Vasile Pârvan, care era convins că a găsit prima capitală a lui Burebista. S-au efectuat săpături în mai multe rânduri, până aproape de anul 2000. S-a dovedit în timp că a fost, într-adevăr, prima cetate de scaun a lui Burebista, care a unificat apoi toate triburile dacilor si a devenit un rege ce stăpânea aproape jumătate din Europa. Ceea ce a frapat la Argedava sunt informaţiile conform cărora, în timpul săpăturilor arheologice s-ar fi descoperit scheletele a 80 de uriaşi, adică umanoizi înalţi de aproximativ 4 metri. Acest lucru s-ar fi întâmplat prin 1946-1954. Informaţii despre schelete de uriaşi descoperite pe teritoriul României au mai existat. Dar până acum nu s-a gasit nicio persoană care să declare că le-a văzut.

„Eu am început să sap aici în 1947 cu echipa de arheologi. Ei au angajat vreo 30 de oameni din sat. Aveam atunci vreo 18 ani, eram cel mai tânăr, şi m-am dus pentru că ne dădeau 400.000 de lei pe zi. Puteam să cumpăr cu ei doar un kilogram de mălai. Era sărăcie la acea vreme. Odată, după ce am săpat la o adâncime de patru metri, am gasit o glavă (craniu – n.r.) foarte mare, cam de vreo două sau trei ori cât al unui om. Le-am spus arheologilor. Şeful era atunci Rosetti (Dinu V. Rosetti – n.r.). Ne-a trimis imediat acasă pe noi, sătenii, şi au săpat doar ei. Oasele le-au pus într-un camion cu prelată. Unde le-au dus, nu ştiu. Am săpat aşa timp de trei ani şi am mai găsit uriaşi. Să zic aşa, aveau vreo patru metri lungime. Când găseam oasele, arheologii ne trimiteau acasă, să nu vedem noi ce e acolo. Dar noi vedeam, că nu eram orbi. Ei, uite aşa am dezgropat uriaşi cu mâna mea în 1950″, a spus Ioniţă Florea.

La Argedava s-au mai gasit şi calendare solare asemănătoare cu cele de la Sarmizegetusa, dar care au dispărut, cu tot cu oasele de uriaşi, nu se ştie unde.

Sursa: teoriisecrete.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Diverse2 zile ago

Mister bine păstrat de serviciile secrete: necropola uriaşilor din Argedava

Serviciile secrete au păstrat, vreme îndelungată, o descoperire de excepţie din ţara noastră. Este vorba despre necropola de la Argedava-Popesti-Novaci,...

Dezvăluiri2 zile ago

O afirmație despre români extrasă din documente secrete ale Vaticanului de către un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea, a creat multă agitație în lumea academică

La orele de istorie am învățat ca limba romanească s-a născut după ce romanii au cucerit Dacia si au format...

Mistere2 zile ago

O teorie controversată, susține ca Eva nu ar fi fost prima femeie de pe Pământ, ci o anume Lilith, menționată chiar și de Biserica Ortodoxă Română

Apare o singură dată în Biblia aşa cum o ştim cu toţii – într-un capitol scris de Isaia şi acolo...

Diverse2 zile ago

Nimeni nu vorbește despre tragedia tăcută, care se dezvoltă fără oprire de câțiva ani în casele noastre și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii

Există o tragedie tăcută care se dezvoltă acum, din ce in ce mai mult în casele noastre, și se referă...

Medicină2 zile ago

Caprifoiul, planta cu efecte nebănuite, care curăță sângele și vindecă răni grave. In popor i se mai spune Mâna Maicii Domnului

Putina lume știe, dar caprifoiul este una dintre cele mai bune plante ce pot fi folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni....

Diverse7 zile ago

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister