Dacă ţi-a crescut tensiunea arterială, nu te grăbi să chemi salvarea sau, mai grav, să porneşti voiniceşte (deseori chiar la volan) către urgenţa spitalului.

În primul rând, nici acolo n-o să-ţi facă altceva (ca primă măsură) decât ce poţi face tu singur de la început, în loc să te panichezi.

În al doilea rând, din pricina stresului, a spaimei, a halatelor albe din jur, e posibil ca, odată ajuns la spital, să crească tensiunea şi mai mult, exclusiv pe bază de stres acut.

Tot greşit e şi să stai cu tensiunea mare (în loc să faci şi tu ceva), până vine ambulanţa. Pierzi timp.

Alt argument ca să nu începi cu salvarea: la spital sunt urgenţe mai mari decât a ta, vei aştepta pe coridor pe un scaun, iar de furia aşteptării îţi va fi, poate şi mai rău etc.

Aşadar, ce faci când creşte tensiunea:

Te aşezi calm în fotoliu şi înghiţi un Furosemid+ ½ Xanax de 0,5 mg (de exemplu). Dar dacă ai alt calmant decât Xanaxul prin casă, e ok. Apoi aşezi sub limbă fie un Captopril de 50 mg, fie o Nifedipină şi laşi tableta să se dizolve acolo, sub limbă. Să le ai pregătite, pentru astfel de situaţii.

Tableta se va absorbi rapid în sânge, mai rapid decât dacă o înghiţi şi o treci prin stomac. Pastila de sub limbă se va face tot mai mică, pe măsură ce se dizolvă. Nu o scuipi, desigur, stai să se dizolve total.

Bei apoi un ceai calmant, călduţ. Recomandat: de tei.

Măsori tensiunea abia după o jumătate de oră de la declanşarea acestor manevre. Nu disperat, anxios, din minut în minut, ca la monitorizarea din Terapie Intensivă, în timpul unei operaţii pe cord deschis.

Citește și:
Taină medicală. Un român, somitate a cercetării medicale, vorbește despre sarea din sânge și secretul anticanceros. „Scopul lor real este să devenim legume”

Nu-i dramă! Fii calm. Te vei descurca mai bine şi mai eficient singur, decât cu salvarea, în acest caz punctual. Numai când vei auzi cum sună sirena şi vei vedea cum fug doi cu targa spre uşa ta, vecinii toţi ieşiţi din case curioşi ce-ai păţit, îţi va pocni tensiometrul. De stres.

N-ar strica să ai şi nişte metoprolol de 50 mg în casă, dacă ai palpitaţii şi bate inima repede. Înghite unul. Deseori, e suficient ca să treacă.

ATENȚIE!

„Nimeni nu zice să te tratezi singur. Nici să eviţi medicii, nici să te documentezi cu Google. Ce am încercat eu pe blog, este doar să-ţi dezvălui câteva reacţii de bun simţ, (aparent mărunte dar de fapt tare eficiente), atunci când în corpul tău se schimbă ceva. Ceva ce nu-i o urgenţă care să justifice aglomerarea spitalelor, a salvării, şi mai ales a minţii tale.” –  spune medicul Otilia Tiganas, pe blogul său.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați aceste articole !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here