Argumentele adepților Teoriei Pământului Plat

0
loading...

Adepții teoriilor conspirației au pus întotdeauna la îndoială cele mai multe dintre adevărurile banale ale umanității. Unul dintre aceste adevăruri ține de forma Pământului. Chiar dacă studiile arată de secole că Planeta Albastră nu este (și nici nu ar putea fi) plată, unele persoane nu par convinse de acest lucru nici măcar în secolul XXI. Desigur, ideea Pământului Plat este susținută cu tot felul de teorii sofistice, una mai abracadabrantă decât alta. Chiar şi în România, numărul adepților acestei teorii creşte de la an la an.

„Am avut răbdare mai mult de o oră cu argumentele unui domn, Dave”, scrie autorul unui articol publicat pe portalul Sound of Science.  „Răspândite pe durata a 5 episoade pe YouTube, ideile sunt susținute de informații, imagini etc. Omul se leagă de NASA, evident, Guvernul Federal, puțin de ESA si RASA (?). Voi încerca să redau mai jos câteva idei de-ale sale demontate de mine, atât cât mă duce capul, eu nefiind fizician, astrofician, astronom sau om de ştiință de vreun fel”.

  1. Fotografii cu Terra din spațiu

Dave pune la îndoială fotografiile făcute de la mare distanță de planeta noastră, cum sunt cele câteva capturate de misiunile Apollo, spunând că este imposibil ca atmosfera să permită observarea continentelor. De la sol nu se poate vedea atât de clar pe o distanță foarte mare, cum ar fi munții din depărtare.

Se pare că Dave nu a înțeles încă de ce Soarele este roşu la asfințit. Atmosfera este mai densă la nivelul mării decât este pe vârful muntelui Everest. Dacă te uiți de la nivelul solului către un punct în depărtare, străbați o porțiune foarte mare de atmosferă densă. Evident că poluarea şi moleculele de aer şi praf te vor împiedica să observi detalii din depărtare sau le vor distorsiona. Atmosfera devine clară pe măsură ce urci în altitudine. Deşi nu există o limită clară între atmosferă şi spațiul cosmic, exista totuşi linia Karman, pe care o folosim pentru a le delimita, iar aceasta se situează la 100 km deasupra nivelului mării. Dacă priveşti Terra din spațiu, lumina reflectată de planeta noastră ajunge la tine după ce străbate aceşti 100 km de atmosferă, din care doar câțiva sunt cu atmosfera densă, care ar putea estompa anumite detalii. Dacă, în schimb, priveşti spre orizont de la nivelul mării, lumina reflectată ar trebui să ajungă la tine prin zeci şi sute de km de atmosfera densă. Aşadar, este normal ca de la nivelul solului să nu poți vedea până departe, dar din Spațiu să fii capabil să distingi continentele chiar şi de pe Lună.

  1. Steaua Nordului (Polaris)

Steaua Nordului nu se numeşte întâmplător astfel. Axa Terrei este îndreptată spre ea, motiv pentru care, fotografiate cu expunere îndelungată noaptea, stelele par a se roti în jurul ei:

Acest lucru se întâmplă datorită axei înclinate. De ce este Plolaris în aceeaşi poziție indiferent în ce poziție se află Terra în deplasarea ei in jurul Soarelui? Clar, Terra nu se invarte! (cel puțin, aşa crede Dave).

Citește și:
Misterul statuii uriaşe sculptate cu şase secole în urmă

Pentru că este mult prea departe! Nu te-ai uitat niciodată pe geamul maşinii, privind soarele, în timp ce te deplasai? Sau Luna! Orice direcție ai fi abordat, soarele a rămas pe loc. Datorită distanței dintre tine şi obiect, în cazul acesta soarele sau Luna, cea pe care o parcurgi tu pe acest grăunte de nisip este extrem de mică în comparație cu milioanele de km până la astru. Distanța pe care o parcurgi este mult prea mică pentru a fi relevantă în relația cu Soarele sau orice alt obiect (şi mai) îndepartat. Din acest motiv, Polaris pare că stă la locul ei pe cer, iar pentru Polaris şi tu cam stai pe loc.

  1. Curbura pământului

Argumentul orizontului în favoarea unui Pamant plat este acela că acesta este drept, dacă-l priveşti de la fereastra avionului care zboară la o înălțime de 10.000 de metri.

Ştim de la geometrie că arcul unui cerc este format din linii drepte. Asadar, cum să vezi curbura planetei dacă priveşti de jos? O înălțime de 10 km este un nimic. Piloții avioanelor militare X şi U2 au raportat ca înălțime de la care curbura este vizibilă fără probleme cea de 18.000 metri. Avioanele comerciale nu urcă mai sus de 10.000, aşa că, până la momentul în care te vei urca într-unul militar care zboară foarte sus, va trebui sa ne crezi pe cuvânt sau să ridici un balon meteorologic de care să ataşezi un GoPro pentru a te convinge.

  1. Linia orizontului

Dave a facut referire la Samuel Rowbotham, care a plasat în trecutul semi-îndepartat un telescop la doar 15 cm deasupra apei unui canal si o barca in capatul acestuia la 10 km distanta. Barca a fost vizibila, deci Pamantul este plat.

O formula pe care nu stim sa o reproducem spune ca la o inaltime de 20 cm fata de nivelul marii, orizontul se afla la 1.6 km departare. Adica obiectele aflate mai departe de 1.6 km incep sa dispara, fiind ascunse de curbura Pamantului. Problema cu experimentul lui Samuel Rowbotham este plasarea canalului. Pentru a fi canal, apa trebuie sa curga, deci este necesara o inclinatie care nu urmeaza curbura Terrei. De asemenea, este foarte importanta si inaltimea barcii, care ar fi trebuit sa fie tot de 15 cm. Experimentul ar fi fost relevant daca ar fi fost realizat deasupra unei intinderi de apa precum un ocean.

  1. Zborul cu avionul

Datorita formei planetei, ar trebui sa te deplasezi cu viteze diferite fata de axa in functie de locul in care te afli. La Polul Nord ai avea o viteza de 0, daca te-ai afla chiar deasupra axei, iar la Ecuator una de 1.650 km/ora, conform lui Dave. El isi pune intrebarea de ce nu ametesti in cazul unui zbor cu avionul din Europa, unde ai o deplasare de 1.275 km/ora fata de axa, la Ecuator, unde viteza este alta. Pentru că nu se întâmplă asta, Dave concluzionează că Pământul nu este o sferă, nu se învârte, deci este plat.

Citeşte continuarea AICI!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here