Articole adăugate recent

De un an şi jumătate, Robert Cadar suferă de o formă rară de cancer foarte agresiv, cu metastaze cerebrale (grad 4). Îşi aşteaptă tratamentul, prins în şirul de formalităţi birocratice ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Luna trecută, comisia de evaluare nu i-a mai prelungit concediul medical, pentru că a depăşit limita celor 500 de zile legale. Din mai, va trebui să se descurce cu o pensie de 600 de lei, scrie „Adevărul”.

Robert Cadar (39 de ani) este sportiv de când se ştie şi, în ciuda bolii, continuă să alerge, la propriu, pentru viaţa lui. Săptămâna trecută a parcurs cinci kilometri la Maratonul Internaţional Braşov, unde chiar el a fost cauza umanitară.

Se antrenează alergând între spitale şi instituţiile de la care are nevoie de aprobări ca să trăiască, prins în hăţişurile unei birocraţii în care statul te aşteaptă să mori după ce ţi-ai luat cele 500 de zile de concediu medical pe care e dispus să ţi le suporte şi de la care nu prea mai are aşteptări.

Cadrul metalic în care tânărul apare într-o fotografie pe Facebook este de la o procedură de tratament a metastazelor cerebrale, care a putut fi efectuată doar în Franţa şi pentru care statul, Casa Naţională de asigurări de Sănătate, nu i-a returnat banii nici până la această oră.

Boala de care suferă, una rară care afectează doar 2% din populaţia lumii a dat primele semne în septembrie 2016, imediat după un concurs de alergare de 30 km, când s-a trezit cu o umflatură sub barbie. Suspiciunile medicilor s-au confirmat: melanom malign de mucoasă bucală, cu metastaze cerebrale (ganglionare latero-cervicale), acum în stadiul patru. Nu l-a speriat diagnosticul, chiar dacă familia şi prietenii au fost şocaţi să afle că, pe lângă lupus, o altă boală pe care a descoperit-o în 2014, mai are de dus şi crunta maladie.

Citește și:
Ferește-te de aceste plante otrăvitoare! Multe cresc și la noi în țară și unele chiar pot provoca moartea

A urmat o operaţie extirpare a tumorii maligne, care a durat nu mai puţin de opt ore şi care i-a afectat muşchii din zona gurii şi a gâtului, o parte osoasă a maxilarului, vena jugulară internă, nodul ganglionar stâng (56 de noduli). După operaţie, deşi a pierdut şase kilograme, n-a mai putut mânca decât hrană moale, cu ajutorul unei proteze pe bolta palatină (deschiderea gurii este limitată la un cm) şi deşi a  trecut printr-un tratament de radioterapie, a reuşit să se recupereze rapid.

După trei luni însă, a primit un nou şoc, când a fost diagnosticat cu şapte metastaze cerebrale. A fost din nou operat, de data asta pentru îndepărtarea celei mai mari dintre tumorile cerebrale (18 mm), celelalte şase tumori fiind neoperabile. Cu sprijinul financiar al familiei şi al unor oameni de bine, în august, anul trecut, a reuşit să să plece în Marsilia pentru tratament (radiochirurgie).

Citeste mai mult: adev.ro/p96e8b


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here