Connect with us

Diverse

Taina comorii din Mehedinți a printului sârb Milan Obrenovici. Cum ar fi ajuns tezaurul Serbiei într-o localitate din Mehedinți

Published

on

Din cand in cand, localitatea Izverna, din judetul Mehedinti, este vizitata de turiști ciudați, înzestrați cu aparate de detectat metale, cu alte dispozitive sofisticate, cu lopeți si târnăcoape.

Tezaurul Serbiei ingropat in muntii Cernei

Nimeni nu stie daca activitatea acestor căutători de comori da rezultate, daca a dat vreodata rezultate sau daca este o munca sterila, din care aventurierii nu se aleg decat cu o frumoasa excursie intr-o zona de un pitoresc neobisnuit. De indata ce autoritatile prind de veste cu privire la acest ciudat braconaj, vizitatorii dispar pentru o vreme și reapar după alta.

Pelerinajul are la baza o realitate istorica. Pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, printul Serbiei Milan Obrenovici, aflat in conflict pentru putere cu fratele sau, Mihai Obrenovici, a horatat sa puna la adapost tezaurul sarb, gandind ca poate conflictul s-ar putea desfasura in defavoarea sa. Printul a trecut Dunărea cu 80 de cai care duceau tezaurul tarii, constând din monezi, lingouri, bijuterii, diamante, perle.

Nimeni nu stie de ce a ales aceste meleaguri pentru depozitarea prețioasei comori, nimeni nu stie locul exact al depozitului, se stie însă ca o unitate militara a lucrat timp de trei ani, ca sa construiasca ascunzătoarea, bine apărata de eventualii jefuitori, protejata de inflitratiile apelor freatice si chiar de eventualele inflitratii de gaze,

Legenda spune ca locul ales era aproape de Varful Cerna, intr-o depresiune numita azi Valea Perilor, fiind candva plantata cu peri.

O hotarare macabra

Tot legenda relateaza ca galeriile au fost zidite la amândouă capetele si ca aici a fost ascunsa cea mai mare parte din cantitatea de aur si bijuterii. Intrarea in construcție a fost blocata cu un zid gros de doi metri care, formând in acest fel un baraj in calea unui izvor, a generat un lac. Lacul exista, siluetele construcției pot fi observate, iar aceste amanunte tind sa confirme autenticitatea legendei. Pe de alta parte, accesul la zidărie, prin lacul format, ar presupune o lucrare inginereasca nu numai complexa, dar si costisitoare.

Legenda mai da un detaliu macabru: cei 300 de militari care au lucrat la execuția lucrării si, deci, cunoșteau bine amplasamentul si caile de acces, au fost cu totii ucisi din dispozitia printului, ca sa nu ramana niciun martor. Un sigur paznic a scăpat măcelului, dar acesta, îngrozit de soarta celorlalți, s-a abținut dela orice martirisire. Dupa cum se stie, printul Obrenovici a fost gasit inecat in lac – conditiile sunt confuze – iar asupra lui au fost identificate planuri, prea degradate, ca sa poata duce la comoara.

Cand intervine Securitatea, se așterne tăcerea

Se vorbeste despre o singura harta in buna stare, gasita de preotul Popescu din Zegujani, care a invistigat zona sistematic in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, a facut sapaturi si a plecat intr-o directie necunoscuta, cu un car tras de boi. Nu l-a mai vazut nimeni, iar localnicii presupun ca a reusit sa incarce o parte din comoara..

Se presupune ca, daca preotul Popescu detinea comoara, ar fi fost imposibil sa nu fi dat de el Securitatea, sa nu fi preluat aurul si sa nu-l fi facut disparut pentru totdeauna pe nefericitul preot. Au fost destule asemenea cazuri, in acele vremuri. Cert este ca nici astazi cautatorii de comori n-au abandonat planurile lor, iar statul nu dispune de fonduri pentru asemenea invesititii. S-ar putea ca muntii Mehedinti sa ascunda comori nebanuite, iar legendele abunda in acest sens, nu numai in legatura cu aurul printului Obrenovici.

Citește și:
Paradisul subpământean din Peninsula Coreeană! Tuneluri impresionante create de lava vulcanică

Aventura cu printesa din dormitor

Aceasta este istoria comorii printului Milan Obrenovici, dar nu pot incheia fara sa ma refer la un fapt fara legatura cu comoara, dar constituind un episod picant din istoria vremii. Este vorba de printesa Maria Obrenovici, din familia printului, care a avut o relatie intima cu A.I.Cuza si a fost arestata odata cu acesta, printr-o confuzie, fiind ridicata din dormitor de catre cei care erau convinsi ca domnitorul doarme cu sotia sa.

Abia a doua zi, s-au pomenit ca persoana de langa principe este Maria Obrenovici. Faptul, insa, nu a deteriorat buna relatie a domnitorului detronat cu sotia sa legitima, doamna Elena, alaturi de care a trait toata viata si, langa care se gaseste si astazi, ingropat la mosia sa din Ruginoasa. După cel de-al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași

sursa ziare.com

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
2 Commentarii

2 Comments

 1. Radu

  13 septembrie 2018 at 8:08 pm

  Ati facut o greseala ingrozitoare la finalul articolului.Maria Sa Cuza,odihneste la biserica Trei Ierarhi din Iasi.

  • Stanescu Traian

   13 septembrie 2018 at 8:28 pm

   ok. ne uitam si corectam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

România, expusă unor ameninţări, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Published

on

By

Specialiştii în securitate cibernetică avertizează că ameninţările la adresa României cresc în condiţiile în care ţara noastră a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi are programate alegeri prezidenţiale în acest an.

Inclusiv companiile energetice ar putea fi ţinţa piraţilor cibernetici, spun specialiştii. De exemplu, grupul GreyEnergy, specializat în atacuri asupra companiilor energetice, a dezvoltat noi atacuri periculoase şi a reuşit să lase 230.000 de cetăţeni din Ucraina fără curent electric. Un astfel de atac ar putea fi devastator pentru ţara noastră, scrie Digi 24.

„Vedem atacuri în timp real între diverse state ale lumii. În partea de jos, avem top 5 industrii care sunt targetate de astfel de atacuri: servicii financiare, servicii de consultanţă, telecomunicaţii, manufacturare şi industria de asigurări”, explică, în fața unui ecran uriaș cu mapamondul, Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint al SRI.

Specialiştii estimează că atacurile cibernetice se vor înmulţi şi vor creşte în complexitate odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Gândiți-vă că vor fi sute de evenimente gestionate de România în cadrul președinției Consiliului UE. De asemenea, în cele două rânduri de alegeri, vom avea foarte mulți actori din România implicați şi vor fi date de interes strategic pentru Guvern sau pentru partidele din România, candidații la președintie, exfiltrarea lor și folosirea lor în scop infracțional”, atrage atenția Anton Rog.

În doar 24 de ore, sistemul de monitorizare a evenimentelor cibernetice a înregistrat peste 600.000 de încercări de spargere a mai multor conturi. În acelaşi interval de timp s-au primit peste 400.000 de autentificări eşuate pe un singur cont şi peste 300.000 de situaţii în care diverse instituţii au fost ţinte.

Ameninţări cibernetice în 24 de ore:

Multiple autentificări eşuate cu sursă comună 647.055;

Multiple autentificări eşuate cu destinaţie comună 477.112;

Restricţionare acces site web 450.160;

Multiple conexiuni respinse 342.784;

Posibilă epidemie – număr ridicat de conexiuni 314.133;

Atac identificat din surse multiple 108.732;

O ţintă majoră sunt companiile energetice.

„Avem celebrul caz din decembrie 2015 când o treime din teritoriul Ucrainei a fost lăsat fără energie. Consecința ar fi una dramatică. Cum ar fi acum, iarna, Bucureștiul să nu aibă energie electrică trei zile? Ar fi de neînchipuit!”, spune Anton Rog.

„Avem o statistică referitoare la atacurile monitorizate în cadrul Proiectului Ţiţeica prin care protejăm infrastructurile cu valenţe critice din zona guvernamentală. În ultimele 24 de ore am monitorizat 44.321.746 de evenimente cibernetice”, adaugă specialistul.

„Într-un sistem, cel mai ușor de hackerit este persoana. Vă dau un exemplu: am fost la cineva în birou, o persoană cu poziție importantă, care spunea: cu siguranță mie nu mi se poate întâmpla așa ceva. Am studiat puțin în ziua respectivă, după ce am plecat de acolo, și am văzut că e fanul unei mărci de mașini. I-am trimis de pe un nr. un SMS în care îi spuneam că îi oferim un drive-test cu ultimul model, ne trebuie CNP-ul și adresa ca să putem să îl băgăm în sistem. Ce credeți, ni le-a dat? Vă spun eu: Da!”, a povestit Anton Rog.

Tehnologia ne poate deveni rapid un inamic periculos.

„Grupările de criminalitate cibernetică folosesc aceste tehnologii pentru a automatiza atacurile și pentru a le face extrem de complexe. În loc să folosească 100 de dezvoltatori ca să facă o campanie complexă, folosesc astfel de algoritmi și o generează într-un timp de 10 ori mai scurt și cu de 10 ori mai puțini oameni. Foarte multe dintre ele nu mai sunt detectabile cu tehnologiile clasice, rulează exact pe perioada în care trebuie să-și facă treaba și apoi se autodistrug”, a explicat șeful specialiștilor de la Centrul Național Cyberint al SRI.

Pentru a-i pregăti pe viitorii specialişti în securitate cibernetică, Centrul Naţional Cyberint dezvoltă deja, în cadrul mai multor universităţi, programe de master.

Sursa: digi24.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos? Medicul care te învaţă cum să mănânci corect: „Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre“

Published

on

By

Medicul  Magdalena Moroşanu conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din Galaţi şi directoarea unei clinici de nutriţie şi de diagnosticare a diabetului, a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei „Adevărul”, despre ceea ce înseamnă a mânca sănătos.

„Ideea de a mânca sănătos porneşte de la dorinţa de a atinge o greutate sănătoasă, spune Magdalena Moroşanu. Asta trebuie să aibă în minte fiecare dintre noi. Ceea ce înseamnă că, în funcţie de înălţimea cu care m-a lăsat Dumnezeu, să am o anumită greutate. Atunci organismul funcţionează aşa cum trebuie şi dă randament 100%. Când depăşim greutatea ideală pentru înălţimea noastră, corpul începe să se forţeze. Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre. Deci nu contează neapărat cât mănânci, ci acest raport înălţime-greutate de care vă vorbesc. Ca să mâncăm sănătos, este bine să începem cu baza, şi anume să mâncăm de trei ori pe zi – dimineaţa, la prânz şi seara. Mâncarea stă în stomac o oră şi jumătate, două ore. După ce stomacul se goleşte, fabrică acid gastric şi atunci este bine să luăm o gustare. Acesta este rolul gustărilor, să fie ceva în stomac. Prin urmare, o alimentaţie sănătoasă înseamnă să mâncăm de trei ori pe zi, iar între cele trei mese să luăm o mică gustare. Eu o numesc o amăgeală, adică să-i dai ceva stomacului.”

„Întrebarea cea mai importantă este: care e măsura în farfurie pentru a-mi păstra o anumită greutate?

Trebuie să ne luăm măsura între cantitatea de alimente pe care le consumăm şi numărul de calorii pe care acestea le conţin. Fiecare organism funcţionează după o lege fundamentală: fiecare plus de calorii de care organismul nu are nevoie îl transformă automat în grăsime. Caloria este măsura unei alimentaţii sănătoase pentru o greutate normală. Noi nu prea ne dăm seama de cât avem nevoie. Noi avem o programare, care este plăcerea de a mânca. Din acest motiv, această plăcere ne face să întrecem măsura când este vorba de calorii şi problema este că nu realizăm, nu conştientizăm. Suntem mereu pe fugă şi nu este bine să mâncăm aşa.”

Cum este bine să mâncăm?

„Când te aşezi la masă, nu te uiţi la televizor sau la calculator, nu citeşti şi nu faci nimic altceva, doar mănânci. Te gândeşti la faptul că mănânci. Bunicii noştri aveau o vorbă: «La masă nu se vorbeşte». Această expresie sintetizează practic ce înseamnă modul sănătos de a mânca. Întotdeauna am crezut că explicându-i omului cu creionul în mână ce are de mâncat în diabet, va înţelege mai bine. Ca să mă conving că a înţeles cum trebuie ce are de făcut, îi dădeam din prima zi un creion şi hârtie ca să scrie exact ce a înţeles, să văd cu ce a rămas după discuţia cu mine. Am constatat atunci cu bucurie că toată lumea era bucuroasă că ştie cum să mănânce şi ce să mănânce. În primii ani la secţia de diabet din spital, cred că aveam şi cinci come diabetice pe săptămână. Coma diabetică cere o mare dedicaţie, o atenţie deosebită. Trebuie să stai lângă pacient până când îl vezi că se dă jos din pat. După 20 de ani de explicaţii date fiecărui pacient şi după ce am instruit asistentele medicale ca să ştie şi ele să explice aceleaşi lucruri, nu am mai avut come diabetice ca să le arăt rezidenţilor care veneau pe secţie. Diabeticii au înţeles ce le făcea rău şi nu au mai făcut acele lucruri şi le-au transmis şi ei mai departe, iar lipsa comelor diabetice în spital a fost rezultatul. Nu este o laudă, ci efectul pe termen lung. Abia după 20 de ani vezi care sunt efectele muncii tale. De când am clinica de diabet şi nutriţie, m-am axat pe prevenţia complicaţiilor cronice la diabetici.”

„În privinţa acestor complicaţii, efectele sunt dezastruoase: paralizie, arterite, amputaţii de membre, neuropatii, gastropareze, tahicardii, chiar şi infarct. Din cinci internări, la două sau chiar trei cazuri am de intervenit. Din miile de pacienţi pe care îi avem, mulţi dintre ei vor avea mai puţine astfel de complicaţii în anii ce vin.”

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister