Connect with us

Istorie

Tăblițele cerate misterioase de la Roșia Montană schimbă date istorice! De când se vorbea limba latină pe teritoriul României?

Published

on

Tăblițele cerate au fost descoperite întâmplător in galeriile de mină. Ele reprezintă o pagină de istorie vie, venind în sprijinul celor care afirmă că romanii au venit in Dacia aducând germenii culturii latine din care a luat ființă poporul român și că dacii nu exploatau aurul în galerii, nu știau să-l prelucreze. Cum rămâne cu faimoasele brățări de aur? Nu sunt dacice?

Au fost găsite 50 de tăblițe, dintre care jumătate au fost distruse integral sau parțial. Majoritatea celor rămase au fost scoase din tară si duse la Budapesta, Viena și Berlin.

Prin conținutul si destinația lor, tăblițele reprezintă: contracte intre ”proprietari” de mine romani  si ”arendasi”, un edict de dizolvare a unui colegiu funerar – cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate, o listă de bucate pentru un ospăț al unui colegiu de meseriași, contracte de vânzare – cumpărare de sclavi si asocieri in vederea exploatării unor ”găuri de mină”.

Iată traducerea unei tăblițe: „Ulpius Valerius, neștiutor de carte, închiriază o groapă de aur, despre care zice ca e a sa, lui Socratio Socrationes, de asemenea neștiutor de carte”.

In 1875, tăblițe asemănătoare mai fuseseră descoperite doar in Pompei, intr-un cufăr din casa bancherului Cecilius Jucundus, dar acestea erau doar chitanțe. Împreună cu cele de la Roșia Montana, constituie singura dovada a vechimii si răspândirii scrierii cursive in latina prisca!

În anul 1873, cele 25 de tăblițe au fost publicate integral cu comentarii si ilustratie grafica de către eruditul german Teodor Mommsen.

Ceea ce susțin toți cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta, ele constituind o dovada despre răspândirea limbii latine vulgare in secolul II d. Chr., despre scrierea cursiva in aceasta limbă, până la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana necunoscuta in lume.

Tăblițele cerate demonstrează că  minerii peregrini iliro-dalmatini, din marele neam al tracilor, ca si ”autohtonii”, adică dacii, se înțelegeau foarte bine cu romanii în limba latină prisca sau ”vulgara”. In tăblițe se scrie clar ca, deși aproape nimeni ” quia se litteras scire negavit” – ”nu știa a scrie literele” -, ei se înțelegeau verbal asupra obiectului contractului.

Si asta in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic), ceea ce naste o întrebare legitimă: când anume învățase neamul trac, in masa, limba latina prisca?

Aceste triptice au fost descoperite accidental, de aceea exista posibilitatea sa mai fie altele ascunse in galeriile dacice. Asta ar însemna sa nu se dea nicio degrevare arheologica pentru nicio exploatare invaziva, dar așa ceva nu se întâmpla decât in tarile cu guvernanți educați, care știu ce înseamnă cultura.  Tripticele au fost descoperite in mai multe mine.

 La Larnic, pe lângă tăblițe, s-a găsit si un stil, pe care oamenii din zona il numesc condei si pe care astăzi il folosesc ca instrument pentru a încondeia ouăle de Pasti.

In minele din Letea, lângă triptice, rămășițele unui bărbat cu barba lungă, cu vârsta de circa 40 de ani. Intr-o mina dacica din Carnicul Mare, au fost descoperite intr-o odaie subterana, care era mobilata cu o masa si mai multe scaune, având si o vatra. Langa Rosia Abrudului, in mina Sf. Ecaterina, la o adâncime de 277 metri, au fost găsite cele mai multe triptice, împreună cu obiecte casnice.

Unul din tripricele găsite in minele Letea, in 1788, a ajuns la magisterul Paul Laurentiu Kovacs din Abrud si familia lui l-a vândut librarului anticar Samuel Nemes. Acel anticar achiziționase unele tăblițe in limba greaca, pe care a încercat să le falsifice. Faptul a fost consemnat de G. Popa-Lisseanu în lucrarea ”Romanica”:

„Pe alocuri, ceara fusese topita atât cat sa se șteargă literele inițiale si, pe lângă unele vorbe barbare fără de niciun înțeles, scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti, rău formate, au apărut numele mai multor eroi din migrațiunea huno-ungarica”

Citește și:
In secret, Stalin a vrut să creeze o armată de umanoizi, cu o forță superioară omului de rând, dar cu creier subdezvoltat. A cerut încrucișarea om-maimuță

Citește mai mult pe: romania-misterioasa.blogspot.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Din secretele istoriei: metodele prin care nemţii au fost învăţaţi să păstreze curăţenia

Published

on

By

Ordinea, disciplina şi curăţenia sunt câteva dintre calităţile care îi caracterizează pe nemţi. Istoria consemnează însă că acestea nu au fost înnăscute, ci, mai degrabă impuse, la un moment dat.

Mult timp, germanii au aruncat gunoiul, cenuşa, resturile alimentare sau chiar animalele moarte peste gard sau le lăsau în jurul propriei case. Rezultatul – condiţii neigienice de trai, apă şi aer poluate şi, de aici, o mulţime de maladii.

În secolul al XV-lea, graful de Württemberg a emis un ordin prin care a îndemnat oamenii să ducă gunoiul la periferia satelor şi a oraşelor. La început, nemţii nu au luat în serios acest lucru şi nu s-au conformat, mai ales că era imposibil să fie verificaţi.

Mai târziu, graful a emis un nou ordin, care a dat rezultate uimitoare. Acest document prevedea: „dacă aţi observat că vecinul vostru nu a dus gunoiul de lângă casă câteva săptămâni şi nu aţi informat informat autorităţile, veţi fi amendaţi ambii. Dacă, însă, veţi denunţa vecinii, veţi primi o parte din pământurile acestora”.

Drept urmare, în fiecare sâmbătă, toţi localnicii îşi duceau deşeurile în locuri special amenajate, ferindu-se cu atenţie să nu fie pârâţi de vecini.

Pe de o parte, astfel de metode pot fi considerate acte de constrângere şi violenţă împotriva persoanei, dar, pe de altă parte, şvabii s-au acomodat destul de repede cu aceste impuneri şi au curăţat oraşele şi satele de gunoi.

Sursa: calatorul.net

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister