Connect with us

Diverse

Sursă ascunsă de căldură sub Antarctica de Est, care accelerează topirea gheţarilor

Published

on

Potrivit unui studiu recent, topirea gheţarilor din Antarctica de Est ar fi accelerată de o sursă mare de căldură geotermală aflată la o adâncime de 3 kilometri sub gheață.

Sondând cu ajutorul unui radar, oamenii de știință au dat peste mai multe roci radioactive și izvoare geotermale, care ies din scoarța planetei și încălzesc ghețarii. Totuși, este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca cercetătorii să poată spune cu certitudine dacă topirea ghețarilor are legătură cu izvoare termale și roci radioactive.

Deocamdată aceasta este doar o teorie, care încearcă să ajute la explicarea topirii ghețarilor atât de repede. O anomalie similară a fost detectată în luna iulie și în Antarctica de Vest, sub ghețarul Pine Island. Încălzirea ghețarilor prin aceste surse de căldură din subteran are loc de mii sau chiar milioane de ani și nu ar avea nicio legătură directă cu actuala încălzire globală.

„Procesul de topire pe care îl observăm se întâmplă, probabil, de mii sau chiar milioane de ani și nu contribuie în mod direct la schimbarea stratului de gheață. Cu toate acestea, în viitor, apa suplimentară de pe patul de gheață poate face această regiune mai sensibilă la factori externi, cum ar fi schimbările climatice. Acesta a fost un proiect cu adevărat interesant, explorând una dintre ultimele regiuni puțin cunoscute de pe planeta noastră. Rezultatele noastre au fost destul de neașteptate, deoarece mulți oameni au crezut că această regiune a Antarcticii a fost făcută din roci vechi și reci, care au avut un impact redus asupra stratului de gheață. Arătăm că, chiar și în interiorul continental, geologia care stă la bază poate avea un impact semnificativ asupra gheții”, spune cercetătorul principal Tom Jordan, de la British Antarctic Survey (BAS).

Citește și:
Ce se întâmplă când are loc o crimă în Antarctica

Echipa de experți consideră că rocile radioactive și apa caldă care se scurge din interiorul crustei Pământului contribuie la această topire suplimentară. Nu este singura sursă recent descoperită de căldură sub Antarctica. Următoarele cercetări vor viza modul în care aceste roci fierbinți ar putea influența topirea ghețarilor în viitor. Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Sursa: cunoastelumea.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister