Articole adăugate recent

Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă, zilnic consumăm materiale plastice împreună cu apa pe care o bem. Îngrijorător este faptul că aceasta nu se referă numai la apa îmbuteliată ci şi la apa „naturală”, iar fierberea apei nu e o soluţie.

Dacă în ceea ce priveşte apa îmbuteliată nu este nevoie de nicio explicaţie privind provenienţa plasticului, la cea naturală acestea ar trebui să ne îngrijoreze mult mai mult.

Aşa cum se ştie, plasticul se descompune în câteva sute de ani. Multe deşeuri provenite din utilizarea tacâmurilor de unică folosinţă, a peturilor, pungi şi alte produse din material plastic aruncate la voia întâmplării, se descompun treptat, pătrunzând în sol şi apoi în apă. De asemenea, arderea resturilor de plastic reprezintă o problemă: microparticulele de plastic şi cenuşă se întorc în pământ prin intermediul precipitaţiilor, atunci când plouă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, mai mult de 80% din întreaga cantitate de apă potabilă, verificată în laboratoare de pe cinci continente, conţine particule nocive din plastic.

Astfel, odată cu fiecare pahar de apă, o persoană bea şi substanţe sintetice care, digerate, au un efect extrem de nociv asupra organismului. Dimensiunea acestor particule poate părea nesemnificativă (mai mică de 0,1 micrometri), dar la un consum de 2 – 2,5 litri de apă pe zi, asta înseamnă o cantitate periculoasă de plastic în corp.

În organismul uman, plasticul poate provoca perturbări ale sistemului endocrin, boli de piele, probleme cu părul şi cu unghiile. Acesta nu este însă cel mai rău lucru posibil. Când apa este fiartă, situaţia se agravează: temperatura ridicată a apei face ca plasticul să elibereze o mulţime de toxine care nu pot fi filtrate prin metode convenţionale.

Citește și:
Cu un simplu click, afli dacă apa pe care o bei este potabilă. Harta apei contaminate din România arată că statul român pune sănătatea oamenilor în pericol în loc să îi protejeze

Soluţia se află la îndemâna oricui. Trebuie să fim foarte atenţi unde aruncăm resturile din plastic şi să încercăm, pe cât posibil să colectăm selectiv deşeurile pentru ca acestea să fie mai uşor de reciclat.

Sursa: atlas-geografic.net


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Loading...

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here