Articole adăugate recent

Anual, în primele zile ale lunii iunie, în estul statului Tennessee, Statele Unite ale Americii, milioane de licurici creează un spectacol pe cât de impresionant pe atât de rar. Masculii acestor insecte își sincronizează impulsurile luminoase, producând un spectacol care durează între 3 și 4 minute.

Cercetătorii au încercat să explice acest comportament complex, cei mai mulți considerând faptul că licuriciul ar avea în creier un fel de generator de impulsuri. Lumina este produsă în partea inferioară a abdomenului, fiind realizată cu ajutorul unei enzime numite luciferază, care împreună cu acidul trifosforic și în prezența oxigenului, prin oxidare, eliberează energie sub formă de lumină. Până în prezent nu s-a reușit, cu tehnica actuală, să se producă cu un randament atât de ridicat lumină. Lumina produsă de un licurici, privită la scară, este de 1.000 de ori mai puternică ca lumina produsă de o lumânare. Licuricii sunt extrem de eficienți în ceea ce fac. Aproape sută la sută din energia produsă în reacție chimică este convertită în lumină. Prin comparație, un bec cu incandescență convertește doar 10% din energie în lumină, iar restul de 90% este sub formă de căldură. Din cauza lipsei de căldură, lumina produsă de licurici este numită și “lumină rece”.

Inițial, s-a crezut faptul că licuricii sunt capabili să se folosească de lumină pentru a se avertiza unii pe alții în privința prădătorilor din zonă. Însă teoria nu a fost susținută. Acum este cunoscut faptul ca licuricii strălucesc pentru a-și găsi partenere.

Acest ritual de împerechere este magic: noaptea, copacii de mangrove de pe malul râului Selangor sunt locul de întâlnire și pâlpâire sincronizată a mii de licurici masculi (Pteroptyx tener), ieșiți să caute femele din aceeași specie (oamenii de știință nu au descoperit încă motivul biologic al acestui ritual colectiv, dar este clar că face parte din comportamentul de curtare).

Citește și:
Cercetătorii Laserului de la Măgurele lucrează la un sistem pilot prin care să fie detectată timpuriu îmbolnăvirea cu coronavirus

Priviți dintr-o barcă, licuricii par mici lumini scăpărătoare ale unei sărbători.

Surse: cunoastelumea.ro; incredibilia.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here