Connect with us

Descoperiri

Sfârşitul oamenilor în timpul erupţiei Vezuviului a fost mult mai violent decât se credea: sângele le-a fost vaporizat, iar capetele au explodat

Published

on

Descoperiri recente au scos la iveală faptul că, în timpul catastrofalei erupţii a Vezuviului din anul 79 d. Hr., oamenii au pierit în feluri pe care nici nu ni le putem închipui. Practic, sângele lor a fost vaporizat, la fel ca toate fluidele din corp, ceea ce a făcut ca presiunea acumulată să determine capetele, pur şi simplu, să explodeze.

Specialiştii de la Spitalul Universitar Federico II din Italia au cercetat în amănunt rămăşiţele găsite în stratul de cenuşă din Herculaneum – unul dintre oraşele cele mai apropiate de vulcan – şi au descoperit un reziduu ciudat pe oase, mai precis un mineral roşu-negricios, inclusiv în interiorul craniilor, care sugerează că presiunea din interior a făcut ca acestea să explodeze, arată Science Alert.

Analizele au arătat că reziduurile găsite pe oase conţin fier şi oxizi de fier, iar asta se întâmplă atunci când sângele fierbe, la propriu, şi se transformă în vapori.

Expunerea la caldura extrema a avut aceste rezultate, au explicat oamenii de ştiinţă.

Nu mai puţin de 103 schelete au fost analizate până să se ajungă la această concluzie. Multe dintre ele erau crăpate şi fracturate, cu margini ascuţite, aşa cum se întâmplă cu oasele la crematoriu, ceea ce indică expunerea la temperaturi înalte. Se crede că au fost atinse, în timpul erupţiei, temperaturi de 200 – 500 de grade Celsius, se mai arată în raportul publicat de jurnalul Plos.

Sursa: ziare.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Material descoperit recent, care respinge formarea particulelor de gheaţă pe orice suprafaţă

Published

on

By

Un nou material împiedică formarea gheții pe orice suprafață. Aceasta poate fi pus inclusiv pe avioane și va reduce astfel costurile cu degivrarea, dar mai ales întârzierile din cauza acestor proceduri.

Numai în Statele Unite, companiile aeriene pierd anual miliarde de dolari din cauza gheții care întârzie zborurile. De aceea, interesul pentru o soluție eficientă și deloc costisitoare este tot mai mare.

Un prim rezultat l-ar putea avea inginerii din Houston, care au creat un polimer rezistent, prietenos cu mediul. Cea mai importantă caracteristică este că respinge formarea particulelor de gheață. Chiar și o peliculă subțire dacă se va depune pe fuzelaj, imediat va crăpa și va aluneca.

Materialul se aplică la fel ca un spray și se prinde de orice suprafață. Dacă va fi folosit la aeronave, nu le va afecta din punct de vedere aerodinamic.

În plus, este atât de rezistent, încât va face față și razelor ultraviolete, iar testele au arătat că un singur strat poate fi utilizat mai bine de 10 ani.

Sursa: digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister