Articole adăugate recent

Descoperiri recente au scos la iveală faptul că, în timpul catastrofalei erupţii a Vezuviului din anul 79 d. Hr., oamenii au pierit în feluri pe care nici nu ni le putem închipui. Practic, sângele lor a fost vaporizat, la fel ca toate fluidele din corp, ceea ce a făcut ca presiunea acumulată să determine capetele, pur şi simplu, să explodeze.

Specialiştii de la Spitalul Universitar Federico II din Italia au cercetat în amănunt rămăşiţele găsite în stratul de cenuşă din Herculaneum – unul dintre oraşele cele mai apropiate de vulcan – şi au descoperit un reziduu ciudat pe oase, mai precis un mineral roşu-negricios, inclusiv în interiorul craniilor, care sugerează că presiunea din interior a făcut ca acestea să explodeze, arată Science Alert.

Analizele au arătat că reziduurile găsite pe oase conţin fier şi oxizi de fier, iar asta se întâmplă atunci când sângele fierbe, la propriu, şi se transformă în vapori.

Expunerea la caldura extrema a avut aceste rezultate, au explicat oamenii de ştiinţă.

Nu mai puţin de 103 schelete au fost analizate până să se ajungă la această concluzie. Multe dintre ele erau crăpate şi fracturate, cu margini ascuţite, aşa cum se întâmplă cu oasele la crematoriu, ceea ce indică expunerea la temperaturi înalte. Se crede că au fost atinse, în timpul erupţiei, temperaturi de 200 – 500 de grade Celsius, se mai arată în raportul publicat de jurnalul Plos.

Sursa: ziare.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Loading...

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here