Semnul lui Frank. Cutele de pe lobul urechii indică riscul de boli cardiovasculare - Știința-Mister.ro
Connect with us

Medicină

Semnul lui Frank. Cutele de pe lobul urechii indică riscul de boli cardiovasculare

Published

on

Persoanele care au cute verticale în partea de jos a ambelor urechi prezintă riscul de boli cardiovasculare. Denumit semnul lui Frank, acesta este un indicator asociat frecvent cu ateroscleroza și infarctul de miocard. Prestigioasa revistă „Circulation” publică un articol interesant pe această temă.

Ridurile vizibile sau cutele localizate pe lobul urechii trădează o suferință cardiovasculară sau chiar riscul iminent de infarct miorcardic. Aceste pliuri reflectă o insuficientă circulație sangvină locală, care duce la atrofia tegumentară. Se pare că un proces similar are loc și la nivelul arterelor coronare.

Povestea unui pacient salvat pentru că medicii i-au privit cu atenție lobul urechii

Iată cum începe articolul din „Circulation”: „Un bărbat în vârstă de 73 de ani cu un istoric de hipertensiune și boli coronariene în familie a fost consultat pentru o criză de angină. La examinarea fizică s-au constatat pliuri bilaterale la nivelul lobilor urechii, cunoscute ca semnul lui Frank, fără alte manifestări cardiace. Investigația EKG a arătat un ritm cardiac normal, fără semne de ischemie. A fost evaluat cu ajutorul unui test de efort, care a depistat ușoare modificări cardiace.”

Medicii au observat însă prezența semnului lui Frank și cunoscându-i importanța au continuat investigațiile.

„Angiografia a scos la iveală stenoză de 80% la nivelul arterei coronare stângă, 90% stenoză a arterei coronare distale drepte și 90% stenoză a arterei coronare circumflexe. Pacientul a suferit o intervenție bypass pentru înlocuirea celor 3 vase coronare, după care a avut o evoluție bună. Pacientul nostru a demonstrat că pliurile bilaterale la nivelul lobilor urechii indică boala cardiovasculară severă. Recunoașterea pe scară largă în rândul clinicienilor a acestui semn ușor de detectat poate facilita diagnosticarea precoce a pacienților cu risc crescut de boală cardiovasculară.”

Semnul lui Frank: când a fost descoperit și ce semnificație are?

Semnul de la nivelul urechii este denumit după numele medicului Sanders T. Frank, care l-a descris pentru prima dată în 1973 și l-a asociat cu riscul de boală cardiovasculară. El a redactat o scrisoare către New England Journal of Medicine, în care arată că rezultatele cercetărilor sale duc la concluzia că există o posibilă legătură între cutele diagonale de pe lobul urechii și bolile de inimă.

Cu timpul s-au realizat mai multe studii pe această temă și majoritatea confirmau teoria doctorului Frank. Unele studii susțin că prezența pliurilor periauriculare se asociază cu boli cardiovasculare indiferent de factorii de risc tradiționali, cum ar fi dislipidemia, diabetul zaharat sau fumatul. Studii recente au sugerat că semnul lui Frank poate fi un marker al aterosclerozei generalizate. Cutele de pe lobul urechii semnalează de asemenea obstrucția arterelor carotide, ceea ce presupune riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Sunt mai multe teorii privind cauzele apariției acestor cute periauriculare. Arterele coronariene se termină în zona urechilor, ceea ce indică faptul că problemele vasculare din această zonă sunt strâns legate de disfuncțiile coronariene ce stau la baza infarctului miocardic.

Recomandare:   "Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

Potrivit altei teorii, lipsa colagenului și elastinei din zona urechilor poate indica o deficiență similară la nivelul arterelor coronare.

Alte studii au identificat mai multe semne dermatologice ca fiind indicatori ai bolilor cardiovasculare, precum alopecia androgenică, lipsa părului de la nivelul toracelui, încărunțirea precoce a părului.

Sursa: voxmedical.ro

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Studiu: Efectele căsătoriei asupra stării de sănătate

Published

on

By

În trecut căsătoria a fost considerată benefică pentru starea de sănătatea fizică și psihică, dar cercetări recente au arătat că relația dintre căsătorie, sănătate și bunăstare este mai complicată decât s-a crezut iniţial.

În general, studiile cercetătorilor sugerează că bărbații și femeile căsătorite prezintă un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli de inimă în comparaţie cu persoanele necăsătorite, dar persoanele căsătorite sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi supraponderale şi sedentare, scrie Science Alert.

Desigur, toate aceste tendințe pe care le-au constatat cercetătorii nu sunt valabile pentru toată lumea. Fiecare căsătorie este diferită, depinzând de planurile de viitor şi stilul de viață al persoanelor implicate, de relaţia dintre acestea, dar şi de mulţi alţi factori, fără a ne referi aici la factorii externi care îi pot influenţa pe cei căsătoriţi.

Având în vedere acest lucru, iată în continuare câteva moduri prin care căsătoria tinde să-i schimbe pe cei căsătoriţi din punct de vedere fizic și mental.

În general, persoanele căsătorite tind să aibă o stare de sănătate mai bună decât alți adulți, indiferent de vârstă, sex, rasă, educație sau venit.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat în urma unui studiu amplu publicat anul trecut că beneficiile pentru sănătate ale căsătoriei pot fi observate în special în cazul adulților mai în vârstă. În cazul adulților mai tineri, cercetătorii nu au constatat o stare de sănătate evident mai bună în rândul persoanelor căsătorite în comparație cu persoanele necăsătorite.

Cercetătorii au observat şi că persoanele căsătorite, în special bărbații, sunt mai susceptibile de a fi supraponderale și obeze. După căsătorie, în rândul celor căsătoriţi, atât bărbaţi cât si femei, există tendinţa de reducere a activităţii fizice, ceea ce echivalează cu un stil de viaţă lipsit de exerciţii fizice şi mişcare.

Din acest motiv, nu este o surpriză faptul că probabilitatea ca bărbaţii căsătoriţi să apeleze la asistenţa medicală preventivă este mai mare decât în cazul bărbaţilor necăsătoriţi.

Cercetătorii au constatat şi că bărbații și femeile căsătorite prezintă un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli cardiace, boala arterială periferică, boala cerebrovasculară, anevrismul de aortă abdominală și boala coronariană, în comparaţie cu persoanele necăsătorite. Riscul pentru boli de inimă poate fi însă mai mare pentru persoanele divorțate sau văduve.

Persoanele căsătorite au raportat o mai bună stare de sănătate mintală și un consum mai mic de alcool, potrivit unui sondaj privind sănătatea publică efectuat în Canada.

Cercetătorii au constatat într-un studiu recent că în primul an de căsătorie bărbații au tendința de a deveni mai conştiincioşi, în timp ce femeile tind să devină mai puțin nervoase. Cu toate acestea, în urma aceluiași studiu s-a constatat că femeile şi bărbaţii căsătoriţi au devenit mai interiorizaţi după primul an de căsătorie.

Unii cercetători cred că motivul pentru care starea de sănătate a persoanelor necăsătorite pare să fie mai bună în prezent decât cea a persoanelor căsătorite se datorează faptului că stigmatizarea socială a celor necăsătoriţi este mai mică în prezent decât în trecut.

Înţelegerea modului cum căsătoria afectează oamenii s-a schimbat în timp și a devenit mai exactă, dar este important de menţionat că toate aceste avantaje și dezavantaje care rezultă în urma căsătoriei nu ar trebui să reprezinte un motiv pentru a ne căsători sau nu.

Citește mai departe>>

Medicină

Ne place, dar chiar știm ce cumpărăm? Ce culoare are, de fapt, carnea de somon în stare naturală?

Published

on

Somonul pe care îl vezi pe rafturile din supermarket-uri are, de obicei, culoarea portocalie, dar ştiaţi, de fapt, că somonul în mod natural are o culoare mai deschisă? Doar somonul prins, care trăieşte liber, are carnea roz.
Culoarea cărnii somonului a făcut să apară tot soiul de mituri legate de acest aliment.

Cu toate acestea, specialiştii au concluzionat că somonul este foarte benefic şi trebuie consumat cât mai des, pentru că acest tip de carne conţine acizi graşi, care pot ajuta pe oricine să trăiască mai mult şi mai sănătos.

Există două tipuri de somon: sălbatic şi de crescătorie

Există două tipuri de somon. Cel sălbatic şi cel de crescătorie. Somonul sălbatic poate fi găsit în Oceanul Atlantic şi se hrăneşte cu plante bogate în carotenoide, cu care intră des în contact, în mediul său natural. De aici şi culoarea roz.

Celălalt, de crescătorie, este crescut în mod artificial cu concentrate bogate în grăsimi şi coloranţi sintetici. Aceste chimicale grăbesc creşterea şi le oferă peştilor de cultură o nuanţă portocalie, similară cu cea a somonului oceanic.

„În urmă cu aproape cinci ani, o porție de somon de 130 de grame oferea 3.5 grame de Omega-3, consumul recomandat pentru o săptămâna. Acum, această cantitate se înjumătățește dacă vorbim despre somon de crescătorie. Astfel că, în loc de o porție, e recomandat să consumăm două porții din acest tip de somon”, susține profesorul Douglas Tocher, de la Universitatea Stiling.

sursa clickpentrufemei.ro

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister