Connect with us

Medicină

Cu toții știm că ficatul nu doare. Care sunt însă semnele că acesta este bolnav?

Published

on

Ficatul realizează un număr de 500 de funcții uimitoare în organism, inclusiv cel pe care majoritatea dintre noi o cunosc: filtrarea și curățarea sângelui. Alte funcții includ capacitatea de a regla zahărul din sânge, a depozita grăsimi, a distruge hormonii și medicamentele, a regla colesterolul și a produce bila (care elimină substanțe toxice din organism și ajută la digestie).

De multe ori oftează oamenii. “M-a enervat seful ala cu hachitele lui si ma doare ficatul.” Alteori se mai vaită lumea: “Am o zi proasta, ma înțeapă ficatul!”. Amândouă văicărelile astea nu sunt adevărate pentru ca ficatul nu are cum sa doară. Nu are nici cum sa trimită semnalul unor înțepături. Ficatul in sine nu e brăzdat de o rețea de nervi, deci nu poate genera durere.

Învelișul ficatului are însa nervi și doare pielita ce învelește ficatul. Atunci când în ficat sunt tumori care-l măresc sensibil, el apasă asupra învelișului si atunci se simt dureri. In rest, ficatul da alte semne.

Partea rea este ca simptomele unor necazuri la ficat sunt destul de neclare si pot fi interpretate si ca alarme din alte zone ale organismului. In principal, semnul ca exista o neregula la ficat e o anume stare de oboseala nejustificata.

Omul căruia incepe sa-i scârțâie ficatul simte o astenie, o stare de blegeala, de oboseala, de neputință, de chef de somn.

Cand ficatul are neplăceri, bolnavul nu mai da randament la serviciu, nu mai rezista sa vadă pana in miez de noapte emisiunile la televizor, iar fumătorul căruia ii șchioapătă ficatul nu mai are chef de fumat.

Omul căruia nu-i mai funcționează bine ficatul si i se înstăpânește o boala hepatica resimte o împuținare a efortului fizic, dar si a efortului intelectual. Cu alte cuvinte, suferindul de ficat are momente de absenta, ii fuge atenția.

Partea rea e ca aceste semne le trimit si alte boli. Tocmai de aceea, ficatul trebuie controlat, analizele înseamnă măsurarea transaminazelor in sange, analiza urinei si chiar o ecografie.

Daca a avut un virus hepatic si daca omul bea mai mult, aceste semne arata ca s-a întâmplat ceva in ficatul lui si controlul la medic se impune.

Excesul de greutate este, de asemenea, o amenințare la nivelul ficatului. Excesul de grăsime din organism este stocat în acest organ, provocând umflarea și cicatrizarea și, eventual, insuficiența hepatică. Deși 20% din populatie are boală hepatică, puțini dintre acești oameni știu chiar că au aceasta.

Când se acumulează grăsimi in celulele hepatice, putem suferi de boala hepatica grasa. Aceasta afecțiune este strâns legata de obezitate, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. In multe cazuri, celulele adipoase se umplu cu grăsime si „trec” excesul la organele din apropiere.

O altă funcție a ficatului este de a elimina toxinele din sânge. Când sângele este în imposibilitatea de a ajunge la tendoane, mușchi și alte țesuturi apar durerile în partea superioară a spatelui și ochii se usucă. Un astfel de disconfort și durere continuă pot duce la oboseală.

Când ficatul este stresat, poate afecta emoțiile. Depresia, furia, nerăbdarea și iritabilitate sunt simptome comune ale unui ficat care nu funcționează bine.

Cand exista o neplăcere la ficat, urina este mai închisa la culoare, iar în buletinul de analiza a urinei uribinilogenul este crescut si in urina exista acizi biliari. Iar transaminazele depășesc limita normala. In cazurile de boala hepatica grasa, lichidul va avea o culoare mai inchisa decat cel normal, care nu se deschide pe tot parcursul zilei (desi urina este, in mod normal, mai întunecata dimineața, de obicei, ea începe sa se deschidă la culoare pe măsura ce decurge ziua).

Fecalele pot prezenta, de asemenea, schimbari: ele pot parea mai albe sau argiloase, cu un miros mai puternic decat in mod normal.

Daca ceva ce mănânci (indiferent dacă este sănătos sau într-o cantitate mica) iti supară stomacul sau duce la greata sau gaze, s-ar putea sa existe o complicație in ficat. Persoanele care au ficat gras frecvent merg la medic, crezând ca suferă de indigestie, dar cauza este de fapt steatoza hepatica.

Icterul este un semn de steatoza hepatica. Se caracterizează prin piele gălbuie si mucus datorita nivelurilor crescute de bilirubina construite in țesuturi. Poate sa apară din cauza distrugerii globulelor roșii sau din cauza complicațiilor vezicii biliare.

Tulburarile hepatice grase conduc la alte modificari ale pielii, cum ar fi: gatul si subrațul decolorate, ruperea vaselor de sange faciale, palme rosii sau varice pe spatele lor, pe sani sau in zona umerilor. In plus, pete albe pot apărea sub unghii.

Pasul următor in analiza este ecografia. Ficatul pune in evidenta chiar si faza de început a bolilor, si anume ficatul gras, iar măsurarea gradului de fibroza arata cata inflamație exagerata spre întărirea țesutului hepatic in zone fibrozate exista in ficat.

Citește și:
Majoritatea bolilor vin de la cap. Medicina chineză ne dezvăluie cauzele apariției bolilor în organismul uman

Prin aceste controale, cu luni înainte de instalarea adâncă a unor boli de ficat, se pot descoperi primele însămânțări ale răului în ficat, spune un bătrân medic pe înțelesul tuturor.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Gândacul pupăcios şi sărutul său letal! Dacă găsești așa ceva în casă, du-te imediat la doctor

Published

on

By

În ciuda numelui „prietenos” şi amuzant oarecum, „gândacul sărutului” sau „gândacul pupăcios” reprezintă un real pericol, fiind un adevarat vampir ce suge sângele vertebratelor, indiferent de mărime,  şi ucide zeci de mii de oameni anual.

Gândacului pupăcios i se mai spune şi gândacul vampir sau gândacul asasin, este o insectă nocturnă ce suge sângele victimelor, alegând pielea expusă şi subţire precum buzele (de aici şi provenienţa numelui), ochii etc.

Gândacul din specia Triatominae poate ucide un om, deoarece este purtătorul parazitului Trupanosoma cruzi, care este mortal dacă intră în organism. Întâi apar probleme cu inima, sesizabile, din păcate, abia după 2 luni de la instalarea infecției. Între timp, infecția se manifestă prin simptome comune de febră, dureri de cap, dureri musculare și probleme respiratorii, care sunt ușor confundate cu o gripă, dar sunt însoțite de umflarea ochilor și răni pe corp, care nu se mai vindecă. În plus, 10% dintre persoanele afectate au avut probleme digestive.

Trebuie foarte mare atenţie pentru a proteja viaţa proprie şi acelor dragi, iar igiena casei trebuie să fie impecabilă, deoarece încă nu există vaccin pentru așa ceva, deși dacă este depistată din timp această afecțiune este 100% vindecabilă. În plus, dacă te scarpini unde te-a ciupit gândacul, riscul de a răspândi parazitul este mai mare.

Ca să previi un dezastru ai mare grijă ca următoarele locuri să fie curățare și igienizate frecvent, mai ales dacă locuiești la curte: colțurile casei, zonele cu pietre sau marmură, cuștile câinilor, cotețul păsărilor și aleile întunecoase din spatele casei sau din grădină. În plus, astupă fiecare crăpătură de la ferestre, uși și din pereți, îndepărtează buturugile inutile și cărămizile ornamentale, evită cățeii de talie mică cu mult păr, menține ordine în casă, nu înmulți verdeața din jurul pereților casei și du-te la doctor dacă observi în jurul casei gândacii sărutului din specia Triatomina.

Citeşte mai mult pe pestcontrol-expert.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

Microbii din creier în atenţia cercetătorilor! În creierul nostru ar putea exista viață microbiană, la fel cum există și floră intestinală

Published

on

By

Microbii din intestinul uman sunt considerați a fi responsabili pentru multe lucruri: aceștia ne pot afecta sănătatea, ne pot influența genele și chiar emoțiile. Oamenii de știință fac mereu noi descoperiri despre amploarea și influența florei microbioene umane, dar cele mai recente dovezi sunt deosebit de surprinzătoare: această împărăție bacteriană din intestinul uman poate să nu fie singură, ci ar putea fi legată de un „microbiom al creierului uman” care, în mod evident, se află în capul nostru.

Constatările, care sunt doar preliminare în acest stadiu, au fost recent prezentate la reuniunea Neuroscience 2018 de către cercetătorii de la Universitatea din Alabama și Birmingham. În prezent, învățăm cum poate microbiotica intestinală să influențeze funcția și comportamentul creierului, iar noua sugestie, conform căreia creierul uman are propria sa populație microbiomă, ar putea constitui un punct de reper pentru viitoarele studii.

„Aceasta este descoperirea anului în domeniul nostru. Avem o fabrică moleculară nouă în creier, iar acest lucru trebuie cercetat cu multă atenție. Felicit echipa care a făcut lucrarea și aștept cu nerăbdare și alte studii pe această fascinantă temă”, a declarat neurologul Ronald McGregor de la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în cercetare.

În noua cercetare, o echipă condusă de neuroanatomistul Rosalinda Roberts a examinat probe de creier de la 34 de decedați. Aproximativ jumătate dintre aceștia au avut schizofrenie, în timp ce restul nu sufereau probleme neurologice înainte să moară.

“Am făcut o analiză a secțiunilor în serie pentru identificare și cuantificare. Toate cazurile conțin bacterii în cantități diferite”, spun cercetătorii în rezumatul lor. Cercetătorii susțin că densitatea bacteriilor a variat în funcție de regiunea creierului. Există microbi abundenți în substantia nigra, hipocampus și cortexul prefrontal. Microbi s-au găsit, de asemenea, în celule numite astrocite care au un rol important în modul în care comunică neuronii.

În ceea ce privește modul în care bacteriile au ajuns acolo, cercetătorii nu au o explicație, dar Roberts speculează că ar fi putut fi transportați prin vasele de sânge. În timp ce echipa recunoaște că este posibil ca microbii să-și găsească drumul în țesutul cerebral printr-un proces de contaminare chirurgicală în timpul operațiilor postmortem, modul în care aceștia s-au răspândit în țesut ar putea sugera altceva.

În orice caz, experimentele ulterioare ale echipei au constatat că acest fenomen bacterian nu se limitează la creierul uman: cercetarea pe șoareci a evidențiat, de asemenea, dovezi ale microbiomei creierului la șoareci sănătoși.

Dacă cercetările viitoare vor putea explica existența acestui microbiom al creierului și modul în care acesta afectează celulele creierului, ar putea fi o schimbare de paradigmă la egalitate cu descoperirea microbiomei intestinale. Acesta ar fi un pas important în neuroștiință, ajutând la îmbunătățirea altor constatări legate de acest domeniu de cercetare.

„Există multe lucruri de investigat. Nu sunt foarte surprins că alte organisme pot trăi în creier, dar, desigur, este revoluționar dacă este așa”, a declarat psihiatrul Teodor Postolache de la Universitatea din Maryland din Baltimore, cercetător care nu a fost implicat în studiu.

Sursa: cunoastelumea.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister