Connect with us

Medicină

Cu toții știm că ficatul nu doare. Care sunt însă semnele că acesta este bolnav?

Published

on

Ficatul realizează un număr de 500 de funcții uimitoare în organism, inclusiv cel pe care majoritatea dintre noi o cunosc: filtrarea și curățarea sângelui. Alte funcții includ capacitatea de a regla zahărul din sânge, a depozita grăsimi, a distruge hormonii și medicamentele, a regla colesterolul și a produce bila (care elimină substanțe toxice din organism și ajută la digestie).

De multe ori oftează oamenii. “M-a enervat seful ala cu hachitele lui si ma doare ficatul.” Alteori se mai vaită lumea: “Am o zi proasta, ma înțeapă ficatul!”. Amândouă văicărelile astea nu sunt adevărate pentru ca ficatul nu are cum sa doară. Nu are nici cum sa trimită semnalul unor înțepături. Ficatul in sine nu e brăzdat de o rețea de nervi, deci nu poate genera durere.

Învelișul ficatului are însa nervi și doare pielita ce învelește ficatul. Atunci când în ficat sunt tumori care-l măresc sensibil, el apasă asupra învelișului si atunci se simt dureri. In rest, ficatul da alte semne.

Partea rea este ca simptomele unor necazuri la ficat sunt destul de neclare si pot fi interpretate si ca alarme din alte zone ale organismului. In principal, semnul ca exista o neregula la ficat e o anume stare de oboseala nejustificata.

Omul căruia incepe sa-i scârțâie ficatul simte o astenie, o stare de blegeala, de oboseala, de neputință, de chef de somn.

Cand ficatul are neplăceri, bolnavul nu mai da randament la serviciu, nu mai rezista sa vadă pana in miez de noapte emisiunile la televizor, iar fumătorul căruia ii șchioapătă ficatul nu mai are chef de fumat.

Omul căruia nu-i mai funcționează bine ficatul si i se înstăpânește o boala hepatica resimte o împuținare a efortului fizic, dar si a efortului intelectual. Cu alte cuvinte, suferindul de ficat are momente de absenta, ii fuge atenția.

Partea rea e ca aceste semne le trimit si alte boli. Tocmai de aceea, ficatul trebuie controlat, analizele înseamnă măsurarea transaminazelor in sange, analiza urinei si chiar o ecografie.

Daca a avut un virus hepatic si daca omul bea mai mult, aceste semne arata ca s-a întâmplat ceva in ficatul lui si controlul la medic se impune.

Excesul de greutate este, de asemenea, o amenințare la nivelul ficatului. Excesul de grăsime din organism este stocat în acest organ, provocând umflarea și cicatrizarea și, eventual, insuficiența hepatică. Deși 20% din populatie are boală hepatică, puțini dintre acești oameni știu chiar că au aceasta.

Când se acumulează grăsimi in celulele hepatice, putem suferi de boala hepatica grasa. Aceasta afecțiune este strâns legata de obezitate, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. In multe cazuri, celulele adipoase se umplu cu grăsime si „trec” excesul la organele din apropiere.

O altă funcție a ficatului este de a elimina toxinele din sânge. Când sângele este în imposibilitatea de a ajunge la tendoane, mușchi și alte țesuturi apar durerile în partea superioară a spatelui și ochii se usucă. Un astfel de disconfort și durere continuă pot duce la oboseală.

Când ficatul este stresat, poate afecta emoțiile. Depresia, furia, nerăbdarea și iritabilitate sunt simptome comune ale unui ficat care nu funcționează bine.

Cand exista o neplăcere la ficat, urina este mai închisa la culoare, iar în buletinul de analiza a urinei uribinilogenul este crescut si in urina exista acizi biliari. Iar transaminazele depășesc limita normala. In cazurile de boala hepatica grasa, lichidul va avea o culoare mai inchisa decat cel normal, care nu se deschide pe tot parcursul zilei (desi urina este, in mod normal, mai întunecata dimineața, de obicei, ea începe sa se deschidă la culoare pe măsura ce decurge ziua).

Fecalele pot prezenta, de asemenea, schimbari: ele pot parea mai albe sau argiloase, cu un miros mai puternic decat in mod normal.

Daca ceva ce mănânci (indiferent dacă este sănătos sau într-o cantitate mica) iti supară stomacul sau duce la greata sau gaze, s-ar putea sa existe o complicație in ficat. Persoanele care au ficat gras frecvent merg la medic, crezând ca suferă de indigestie, dar cauza este de fapt steatoza hepatica.

Icterul este un semn de steatoza hepatica. Se caracterizează prin piele gălbuie si mucus datorita nivelurilor crescute de bilirubina construite in țesuturi. Poate sa apară din cauza distrugerii globulelor roșii sau din cauza complicațiilor vezicii biliare.

Tulburarile hepatice grase conduc la alte modificari ale pielii, cum ar fi: gatul si subrațul decolorate, ruperea vaselor de sange faciale, palme rosii sau varice pe spatele lor, pe sani sau in zona umerilor. In plus, pete albe pot apărea sub unghii.

Pasul următor in analiza este ecografia. Ficatul pune in evidenta chiar si faza de început a bolilor, si anume ficatul gras, iar măsurarea gradului de fibroza arata cata inflamație exagerata spre întărirea țesutului hepatic in zone fibrozate exista in ficat.

Citește și:
Ne place, dar chiar știm ce cumpărăm? Ce culoare are, de fapt, carnea de somon în stare naturală?

Prin aceste controale, cu luni înainte de instalarea adâncă a unor boli de ficat, se pot descoperi primele însămânțări ale răului în ficat, spune un bătrân medic pe înțelesul tuturor.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos? Medicul care te învaţă cum să mănânci corect: „Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre“

Published

on

By

Medicul  Magdalena Moroşanu conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din Galaţi şi directoarea unei clinici de nutriţie şi de diagnosticare a diabetului, a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei „Adevărul”, despre ceea ce înseamnă a mânca sănătos.

„Ideea de a mânca sănătos porneşte de la dorinţa de a atinge o greutate sănătoasă, spune Magdalena Moroşanu. Asta trebuie să aibă în minte fiecare dintre noi. Ceea ce înseamnă că, în funcţie de înălţimea cu care m-a lăsat Dumnezeu, să am o anumită greutate. Atunci organismul funcţionează aşa cum trebuie şi dă randament 100%. Când depăşim greutatea ideală pentru înălţimea noastră, corpul începe să se forţeze. Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre. Deci nu contează neapărat cât mănânci, ci acest raport înălţime-greutate de care vă vorbesc. Ca să mâncăm sănătos, este bine să începem cu baza, şi anume să mâncăm de trei ori pe zi – dimineaţa, la prânz şi seara. Mâncarea stă în stomac o oră şi jumătate, două ore. După ce stomacul se goleşte, fabrică acid gastric şi atunci este bine să luăm o gustare. Acesta este rolul gustărilor, să fie ceva în stomac. Prin urmare, o alimentaţie sănătoasă înseamnă să mâncăm de trei ori pe zi, iar între cele trei mese să luăm o mică gustare. Eu o numesc o amăgeală, adică să-i dai ceva stomacului.”

„Întrebarea cea mai importantă este: care e măsura în farfurie pentru a-mi păstra o anumită greutate?

Trebuie să ne luăm măsura între cantitatea de alimente pe care le consumăm şi numărul de calorii pe care acestea le conţin. Fiecare organism funcţionează după o lege fundamentală: fiecare plus de calorii de care organismul nu are nevoie îl transformă automat în grăsime. Caloria este măsura unei alimentaţii sănătoase pentru o greutate normală. Noi nu prea ne dăm seama de cât avem nevoie. Noi avem o programare, care este plăcerea de a mânca. Din acest motiv, această plăcere ne face să întrecem măsura când este vorba de calorii şi problema este că nu realizăm, nu conştientizăm. Suntem mereu pe fugă şi nu este bine să mâncăm aşa.”

Cum este bine să mâncăm?

„Când te aşezi la masă, nu te uiţi la televizor sau la calculator, nu citeşti şi nu faci nimic altceva, doar mănânci. Te gândeşti la faptul că mănânci. Bunicii noştri aveau o vorbă: «La masă nu se vorbeşte». Această expresie sintetizează practic ce înseamnă modul sănătos de a mânca. Întotdeauna am crezut că explicându-i omului cu creionul în mână ce are de mâncat în diabet, va înţelege mai bine. Ca să mă conving că a înţeles cum trebuie ce are de făcut, îi dădeam din prima zi un creion şi hârtie ca să scrie exact ce a înţeles, să văd cu ce a rămas după discuţia cu mine. Am constatat atunci cu bucurie că toată lumea era bucuroasă că ştie cum să mănânce şi ce să mănânce. În primii ani la secţia de diabet din spital, cred că aveam şi cinci come diabetice pe săptămână. Coma diabetică cere o mare dedicaţie, o atenţie deosebită. Trebuie să stai lângă pacient până când îl vezi că se dă jos din pat. După 20 de ani de explicaţii date fiecărui pacient şi după ce am instruit asistentele medicale ca să ştie şi ele să explice aceleaşi lucruri, nu am mai avut come diabetice ca să le arăt rezidenţilor care veneau pe secţie. Diabeticii au înţeles ce le făcea rău şi nu au mai făcut acele lucruri şi le-au transmis şi ei mai departe, iar lipsa comelor diabetice în spital a fost rezultatul. Nu este o laudă, ci efectul pe termen lung. Abia după 20 de ani vezi care sunt efectele muncii tale. De când am clinica de diabet şi nutriţie, m-am axat pe prevenţia complicaţiilor cronice la diabetici.”

„În privinţa acestor complicaţii, efectele sunt dezastruoase: paralizie, arterite, amputaţii de membre, neuropatii, gastropareze, tahicardii, chiar şi infarct. Din cinci internări, la două sau chiar trei cazuri am de intervenit. Din miile de pacienţi pe care îi avem, mulţi dintre ei vor avea mai puţine astfel de complicaţii în anii ce vin.”

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Descoperiri

S-a descoperit substanţa care împiedică formarea metastazelor! Un pas important în lupta cu cancerul făcut de cercetătorii elveţieni

Published

on

By

O echipă de cercetători de la Universitatea Basel din Elveția a descoperit o substanță care împiedică formarea de metastaze la pacienții cu cancer. 

Metastazele reprezintă cea mai periculoasă evoluție la pacienții cu cancer, mai ales în cazul cancerului de sân, deoarece înseamnă răspândirea cancerului în alte zone ale organismului.

Apariția metastazelor provoacă circa 90% dintre decesele din cauza cancerului, iar pacienții la care apar metastaze sunt considerați nevindecabili.

Echipa de cercetători elvețieni, condusă de Prof. Nicola Aceto de la departamentul de biomedicină a Universității din Basel,  a identificat un medicament care are proprietatea să blocheze extinderea celulelor canceroase în organism și abilitatea acestora de a crea metastaze.

Celulele tumorale circulante (CTC) sunt celule tumorale eliberate în sângele periferic dintr-o leziune primară sau metastatică, fie spontan, fie printr-o procedură chirurgicală. Acestea au abilitatea de a crea metastaze în alte părți ale organismului.

După ce ajung în sânge, CTC-urile ajung să se adune în clustere, care preced apariția metastazelor.

Echipa interdisciplinară de cercetători de la Basel a descoperit că aceste clustere de CTC generează schimbări epigenetice majore, care facilitează apariția metastazelor.

Aceste schimbări permit clusterelor de CTC să imite unele proprietăți ale celulelor stem, precum capacitatea de a prolifera menținându-și, totodată, capacitatea de a forma țesuturi, conform sciencedaily.com.

Totuși, cercetătorii au descoperit că aceste schimbări epigenetice sunt reversibile, în sensul că există posibilitatea dezagregării clusterelor de CTC.

Echipa de cercetători a testat 2.486 de substanțe aprobate de autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor și a descoperit un inhibitor care are ca efect deagregarea clusterelor de CTC, împiedicând dezvoltarea de metastaze.

„Ne-am gândit la o abordare diferită fată de cele clasice și am căutat să identificăm substanțe care nu ucid celulele canceroase, ci doar le disociază”, a declarat Nicola Aceto.

Cercetătorii intenționează să testeze noua descoperire în cadrul unui studiu clinic realizat cu pacienți cu cancer de sân.

Sursa: 360medical.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister