Secretarul general al ONU cere o acţiune urgentă pentru evitarea unei „catastrofe” climatice: „Planeta se confruntă cu o gravă urgenţă climatică”

0
loading...

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, duminică, la Abu Dhabi, să se acţioneze urgent pentru a se evita o catastrofă climatică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Guterres a atras atenţia asupra faptului că schimbările climatice sunt mai rapide decât s-a preconizat.

„Suntem aici pentru că planeta se confruntă cu o gravă urgenţă climatică. Schimbările climatice au loc acum şi progresează mai rapid decât prevedeau oamenii de ştiinţă. Ne depăşesc eforturile de luptă împotriva acestora. Cu fiecare săptămână care trece apar noi distrugeri legate de climă”, a afirmat secretarul general al ONU, vorbind despre “inundaţii, secetă, caniculă, incendii şi megafurtuni”.

Guterres, care participă la o reuniune de două zile având ca subiect schimbările climatice, a convocat un summit la New York pentru data de 23 septembrie, deoarece unele ţări nu respectă prevederi ale acordului de la Paris, din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale la cel mult două grade Celsius până la finalul secolului.

„Ştim că şi în situaţia în care ceea ce prevede acordul de la Paris este respectat şi realizat, ne vom confrunta cu o creştere a temperaturii cu cel puţin 3 °C până la finalul secolului, o catastrofă”, a explicat Antonio Guterres. “Situaţia se va înrăutăţi dacă nu vom acţiona imediat, cu ambiţie şi rapiditate”, a adăugat el.

Grupul de experţi ONU pentru climă a prezentat în 2018 un raport conform căruia limitarea încălzirii globale mai degrabă la 1,5 °C decât la +2 °C ar permite reducerea puternică a impactului negativ.

Limitarea creşterii temperaturii globale la +1,5 °C ar implica reducerea cu aproape 50 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de 2010. Însă unele ţări poluante, cum este Arabia Saudită, principalul exportator de petrol, pun sub semnul întrebării concluziile raportului.

Citește și:
Deși multi nu cred, studiile au arătat ca dacă te înfometezi o zi pe săptămână sau ții post negru, întinerești cu 3 luni

Sursa: Agerpres


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here