Connect with us

Diverse

Scrisoare de dragoste emoționantă trimisă soției de un ostaș român mort pe front în timpul Primului Război Mondial

Published

on

O scrisoare de dragoste trimisă în 1915 de un ostaș român aflat pe front a fost găsită de nepoata acestuia, în rama unui tablou de familie. Tânărul care le-a scris soției sale şi celor trei copii nu s-a mai întors acasă.

Tânarul soldat român, pe numele său Leonida Maniu a luat parte impreuna cu fratii sai Victor si Nicolae la bătăliile de pe frontul de vest din Primul Razboi Mondial, fiind înrolați încă de la început in armata austro-ungara in Batalionul al 12-lea, Compania 4. El s-a căsătorit cu Domnica in localitatea Pricaz si având trei copii la izbucnirea razboiului : Victoria, Olivia si Ludovic. Inainte de plecarea pe front întreaga familie s-a fotografiat, pentru ca Leonida sa poata avea cu el pretutindeni imaginea celor dragi.

Tabloul sub care a fost găsită „cartea” trimisă de Leonida Maniu îl înfăţişa pe acesta alături de soţia sa, Domnica, cele două fete şi fiul său, într-un portret realizat într-un atelier fotografic din Orăştie, după obiceiul ca oamenii să îşi facă fotografii împreună cu cei dragi, înainte de a pleca pe front.

Ileana Voina a găsit în rama aceluiași tablou de familie și o scrisoare veche de peste un secol, care conține câteva rânduri emoționante. Urmaşa românului plecat la război a descifrat cu greu rândurile îngălbenite de pe scrisoare. A povestit că aceasta a fost trimisă de Leonida în ianuarie 1915, familiei din satul Pricaz, şi că a fost ultima veste primită de femeie înainte ca soţul său să moară luptând pentru patrie, pe frontul rusesc.

Iată conţinutul scrisorii, aşa cum a fost descifrat de Ileana Voina, potrivit Adevarul.ro

Iubită soţie, dragă epistolă vă trimit. Tu, dragă soţie, să nu fii necăjită despre mine. Cărţile tale pe care mi le trimiţi eu toate le capăt la mână şi tot bine înţeleg că îmi scrii în ele. Dar de mine, ce să-ţi spun, când om veni… Nu ştiu de acum înainte ce va fi. Numai frigul ne cam mănâncă ziua la lucru şi mâncarea de amiază. În rest, nu ai unde te amistui, până era pită şi slănină, de mâncare. Pe aici ninge şi zăpadă mare e. Şi tu draga mea soţie şi dragii mei copilaşi aş dori mult să vă văd faţa voastră, că mi-e dor foarte tare de voi, dragii mei. Acum într-o noapte am visat că venea copilul meu către mine. Şi parcă îi era ruşine de mine. Şi parcă era îmbrăcat într-o hăiniţă de vară şi am zis, către tine dragă, să-l îmbrăci mai gros, să nu răcească. Şi să îmi mai scrii că l-ai băgat slugă şi cu câtă plată. Şi te rog soţie dragă să ai grijă de fete şi de copilul, că noi mergem la bătaie, când o fi vreme, şi să nu uitaţi unul de altul. Te sărut soţie dragă, din tot sufletul meu şi pe copilaşi, tot aşa, şi pe socrii, pe mătuşa, pe toate neamurile. Să îmi scrii, şi pe la voi este iarnă mare, ca pe aici? Te sărut din inimă şi îţi doresc sănătate, la toată casa, că nu te pot uita până la moartea mea. Cu drag, al tău soţ şi tată, Leonida Maniu”.

Citește și:
„Când v-o fi dor de mine şi îţi vrea ca să mă vedeţi, să vă uitaţi la fotografie“. Ultima scrisoare a unui erou de la Mărăşeşti trimisă părinţilor

Din pacate, in bataliile din Galitia a fost grav ranit intr-o noapte , iar dupa o sangerare masiva a murit a doua zi ,dupa cum au povestit ulterior camarazii care s-au intors de pe front.Aceeasi soarta au avut-o si cei doi frati ai sai,nici unul dintre cei trei frati nemaintorcandu-se acasa dupa razboi.In scrisorile trimise acasa de pe front insista pe importanta mentinerii unitatii familiei si pe necesitatea de a avea grija unii de altii ( isi ruga sotia sa aiba grija de mama si viceversa). Sotia indurerata,Domnica, ramasa vaduva la 25 ani nu s-a mai recasatorit niciodata si si-a dedicat viata cresterii copiilor.

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister