Scrisoare de dragoste emoționantă trimisă soției de un ostaș român ce și-a dat viața pe front în timpul Primului Război Mondial

0
loading...

O scrisoare de dragoste trimisă în 1915 de un ostaș român aflat pe front a fost găsită de nepoata acestuia, în rama unui tablou de familie. Tânărul care le-a scris soției sale şi celor trei copii nu s-a mai întors acasă.

Tânarul soldat român, pe numele său Leonida Maniu a luat parte impreuna cu fratii sai Victor si Nicolae la bătăliile de pe frontul de vest din Primul Razboi Mondial, fiind înrolați încă de la început in armata austro-ungara in Batalionul al 12-lea, Compania 4. El s-a căsătorit cu Domnica in localitatea Pricaz si având trei copii la izbucnirea razboiului : Victoria, Olivia si Ludovic. Inainte de plecarea pe front întreaga familie s-a fotografiat, pentru ca Leonida sa poata avea cu el pretutindeni imaginea celor dragi.

Tabloul sub care a fost găsită „cartea” trimisă de Leonida Maniu îl înfăţişa pe acesta alături de soţia sa, Domnica, cele două fete şi fiul său, într-un portret realizat într-un atelier fotografic din Orăştie, după obiceiul ca oamenii să îşi facă fotografii împreună cu cei dragi, înainte de a pleca pe front.

Ileana Voina a găsit în rama aceluiași tablou de familie și o scrisoare veche de peste un secol, care conține câteva rânduri emoționante. Urmaşa românului plecat la război a descifrat cu greu rândurile îngălbenite de pe scrisoare. A povestit că aceasta a fost trimisă de Leonida în ianuarie 1915, familiei din satul Pricaz, şi că a fost ultima veste primită de femeie înainte ca soţul său să moară luptând pentru patrie, pe frontul rusesc.

Iată conţinutul scrisorii, aşa cum a fost descifrat de Ileana Voina, potrivit Adevarul.ro

Iubită soţie, dragă epistolă vă trimit. Tu, dragă soţie, să nu fii necăjită despre mine. Cărţile tale pe care mi le trimiţi eu toate le capăt la mână şi tot bine înţeleg că îmi scrii în ele. Dar de mine, ce să-ţi spun, când om veni… Nu ştiu de acum înainte ce va fi. Numai frigul ne cam mănâncă ziua la lucru şi mâncarea de amiază. În rest, nu ai unde te amistui, până era pită şi slănină, de mâncare. Pe aici ninge şi zăpadă mare e. Şi tu draga mea soţie şi dragii mei copilaşi aş dori mult să vă văd faţa voastră, că mi-e dor foarte tare de voi, dragii mei. Acum într-o noapte am visat că venea copilul meu către mine. Şi parcă îi era ruşine de mine. Şi parcă era îmbrăcat într-o hăiniţă de vară şi am zis, către tine dragă, să-l îmbrăci mai gros, să nu răcească. Şi să îmi mai scrii că l-ai băgat slugă şi cu câtă plată. Şi te rog soţie dragă să ai grijă de fete şi de copilul, că noi mergem la bătaie, când o fi vreme, şi să nu uitaţi unul de altul. Te sărut soţie dragă, din tot sufletul meu şi pe copilaşi, tot aşa, şi pe socrii, pe mătuşa, pe toate neamurile. Să îmi scrii, şi pe la voi este iarnă mare, ca pe aici? Te sărut din inimă şi îţi doresc sănătate, la toată casa, că nu te pot uita până la moartea mea. Cu drag, al tău soţ şi tată, Leonida Maniu”.

Din pacate, in bataliile din Galitia a fost grav ranit intr-o noapte , iar dupa o sangerare masiva a murit a doua zi ,dupa cum au povestit ulterior camarazii care s-au intors de pe front.Aceeasi soarta au avut-o si cei doi frati ai sai,nici unul dintre cei trei frati nemaintorcandu-se acasa dupa razboi.In scrisorile trimise acasa de pe front insista pe importanta mentinerii unitatii familiei si pe necesitatea de a avea grija unii de altii ( isi ruga sotia sa aiba grija de mama si viceversa). Sotia indurerata,Domnica, ramasa vaduva la 25 ani nu s-a mai recasatorit niciodata si si-a dedicat viata cresterii copiilor.

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here