Connect with us

Descoperiri

Schelete de acum 3000 de ani, având urme de cancer, indică un adevăr îngrijorător despre evoluţia aceastei boli

Published

on

Urmele de cancer de pe schelete vechi de 3.000 de ani, descoperite în Egipt, arată faptul că boala este de zeci de ori mai agresivă și răspândită în prezent.

Potrivit Science Alert, oasele care poartă semne de cancer găsite într-un vechi cimitir egiptean dezvăluie că boala, adesea mortală, este mult mai răspândită și grea pentru pacienții de acum, decât era pentru oamenii care locuiau lângă orașul Dakhleh în urmă cu 3.000 de ani. Din 1.087 schelete îngropate în urmă cu 1.500 – 3.000 de ani, doar 6 au fost găsite cu cancer, două femei mai tinere cu cancer de col uterin și un bărbat cu cancer testicular, toate asociate cu HPV, unul cu cancer colorectal, o femeie mai în vârstă cu carcinom metastatic și un copil cu leucemie. Astfel spus, în acele vremuri exista o rată de apariție a cancerului de 6 persoane din 1.000. Astăzi, rata cancerului în societățile occidentale este mult  mai mare!

Deoarece țesuturile moi nu supraviețuiesc mii de ani, cercetătorii au căutat urme de cancer direct pe oase. Leziunile găsite pe schelete au fost în concordanță cu carcinomul, un tip de cancer care se dezvoltă din celulele epiteliale. În mod specific, un carcinom este un cancer care începe în țesutul care căptușește partea interioară sau exterioară a corpului și care se dezvoltă, în general, din celule afectate de germeni endodermi sau ectodermi în timpul embriogenezei.

„Cele că două schelete de sex feminin și două de sex masculin de la Dakhleh, ar fi putut dezvolta și muri din cauza unor forme de cancer la testicule și la colul uterin, în cazul femeilor. Cu toate acestea, pacienții bolnavi de cancer erau de cel puțin 30 de ori mai puțini în vechiul Dakhleh decât sunt aceștia în prezent. Deși mulți ne-ar putea spune că speranța de viață în vechiul Egipt era mult mai scăzută decât cea actuală, în opinia noastră, dacă ar fi fost aceeași speranță de viață în acele timpuri ca astăzi, tot nu am fi vorbit de o incidență atât de mare a cancerului”, au scris în lucrarea publicată în Jurnalul Internațional de Paleopatologie, atropologii El Molto și Peter Sheldrick.

Citește și:
Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai şi bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul şi bolile infecţioase

Cancerul este un termen generic, ce acoperă mai bine de 200 de boli, toate cu caracteristici comune, ce pot apărea la orice vârstă, în orice organ sau ţesut din organism, determinând modificări clinice diferite de la debut până la final. Pentru clinician cancerul semnifică o tumoră ce invadează local şi diseminează la distanţă în orice loc din corpul uman, determinând o varietate impresionantă de aspecte clinice. Se estimează că în viitor, din păcate, rata mortalității din cauza cancerului o va depăși pe cea cauzată de bolile cardio-vasculare.

Sursa: cunoastelumea.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Material descoperit recent, care respinge formarea particulelor de gheaţă pe orice suprafaţă

Published

on

By

Un nou material împiedică formarea gheții pe orice suprafață. Aceasta poate fi pus inclusiv pe avioane și va reduce astfel costurile cu degivrarea, dar mai ales întârzierile din cauza acestor proceduri.

Numai în Statele Unite, companiile aeriene pierd anual miliarde de dolari din cauza gheții care întârzie zborurile. De aceea, interesul pentru o soluție eficientă și deloc costisitoare este tot mai mare.

Un prim rezultat l-ar putea avea inginerii din Houston, care au creat un polimer rezistent, prietenos cu mediul. Cea mai importantă caracteristică este că respinge formarea particulelor de gheață. Chiar și o peliculă subțire dacă se va depune pe fuzelaj, imediat va crăpa și va aluneca.

Materialul se aplică la fel ca un spray și se prinde de orice suprafață. Dacă va fi folosit la aeronave, nu le va afecta din punct de vedere aerodinamic.

În plus, este atât de rezistent, încât va face față și razelor ultraviolete, iar testele au arătat că un singur strat poate fi utilizat mai bine de 10 ani.

Sursa: digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister