Raport ONU: Următorii ani, marcați de pandemii. „Vom vedea un flux constant de boli”

1
loading...

Experții ONU au publicat un raport devastator. Dacă ne uităm cum a fost gestionată de puterile lumii criza COVID-19, viitorul va sta sub semnul pandemiilor: „Numărul acestor epidemii este în creștere.”

Tratăm efectele nu cauzele. O rețetă pentru dezastru, anunță experții ONU, în cel mai recent raport publicat.

Mai precis, autorii raportului citat de The Guardian subliniază că guvernele lumii tratează simptomele medicale şi economice ale pandemiei coronavirusului, dar nu şi cauzele care sunt legate de mediu. Prin urmare, ne putem aştepta la un flux constant de boli care să facă tranziţia de la animale la oameni în următorii ani, spun ei.

În ultimii ani, numărul bolilor zoonotice (n.r. – pe care oamenii le pot lua de la animale) este într-o creștere alarmantă, de la Ebola, Sars până la virusul West Nile şi febra Rift Valley, cauza principală fiind distrugerea naturii de către oameni şi cererea tot mai mare de carne, se arată în raport.

Focarul de coronavirus, previzibil

Peste un milion de oameni mureau în urma acestor infecții, anual, înainte de apariția pandemiei de COVID-19.

Experţii au spus că focarul de coronavirus nu ar fi trebuit să fie o surpriză: „Covid-19 poate că este cel mai rău, dar nu este primul”, a declarat şeful ONU pentru mediu, Inger Andersen.

Potrivit raportului ONU, singura soluție este o abordare „unică pentru sănătate” ce ar uni sănătatea umană, animală şi a mediului.

„Au existat atât de multe răspunsuri la Covid-19, dar majoritatea au tratat provocarea medicală sau şocul economic. Dar originile sale sunt în mediu, sistemele alimentare şi sănătatea animalelor. Acest lucru seamănă foarte mult cu faptul că cineva este bolnav şi tratează doar simptomele nu şi cauza de bază. Există multe alte boli zoonotice cu potenţial pandemic”, a spus prof. Delia Grace, autorul principal al raportului Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Institutul Internaţional de Cercetare a Animalelor.

Citește și:
Cât de periculoși pentru ochi sunt ochelarii de soare

„Creşterea intensă a activităţii umane afectează mediul de pe toată planeta, de la creşterea aşezărilor umane şi a producţia de alimente, până la creşterea industriilor miniere.

Această activitate umană descompune tamponul natural care odată a protejat oamenii de o serie de agenţi patogeni. Este extrem de important să analizăm cauzele fundamentale, altfel vom reacţiona constant la lucruri​”, a explicat Doreen Robinson.

„Situaţia este clară că, dacă continuăm să exploatăm fauna sălbatică şi să ne distrugem ecosistemele, atunci ne putem aştepta să vedem un flux constant de boli trecând de la animale la oameni în anii următori”, a adăugat Andersen.

Sursa: a1.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

1 COMENTARIU

  1. Aceasta premonitie pe termen lung (a la mama omida) este suficienta pentru a ne incuraja sa deducem ca totul face parte dintr-un plan si nu e o oarecare aparitie de boli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here