Connect with us

Medicină

Problema alimentării cu apă potabilă, în întreaga lume, ar putea fi rezolvată cu ajutorul acestei plante

Published

on

Moringa oleifera este o plantă care ar putea ajuta la purificarea apei, rezolvându-se astfel problema filtrării apei potabile, în multe zone ale planetei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat faptul că între 2011 și 2016, 2.2 milioane de persoane au murit la nivel mondial din cauza consumului de apă nefiltrată corespunzător. Utilizarea de tehnologii pentru purificarea apei reduce apariția unor boli diareice cu până la 30-40%. Cu toate acestea, aplicarea acestor metode industriale sau la scară largă în zonele subdezvoltate ale lumii nu este încă posibilă. Prin urmare, oamenii de știință încearcă să dezvolte niște metode de purificare a apei la fel de eficiente, dar derivate strict din elemente din mediul înconjurător.

O echipă de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon dorește să rezolve această problemă a filtrării apei cu ajutorul nisipului și a plantelor. Numit „F-sand”, procedeul de filtrare presupune utilizarea unor proteine din planta Moringa oleifera, originară din India, dar care crește și în alte zone tropicale și subtropicale de pe glob, locuri unde accesul la apă potabilă nu este un lucru facil pentru marea majoritate a populației.

Semințele acestei plante sunt deja folosite într-o tehnică rudimentară de purificare a apei. Metoda tradițională lasă în urmă cantități mari de carbon organic dizolvat din semințe și permite bacteriilor să se regenereze după doar 24 de ore, ceea ce face ca apa potabilă obținută prin acest mod să fie bună de băut pentru un timp foarte scurt.

Pentru a rezolva această problemă cercetătorii au avut ideea de a combina această metodă de purificare a apei cu particulele de silice, componenta principală a nisipului. Metoda înlătură bacteriile și carbonul organic dizolvat, lucru ce face ca apa să rămână curată și bună pentru consum pentru o mai lungă durată de timp. De asemenea, nisipul creat poate fi reutilizat după folosirea în procesul de purificare a apei. Bineînțeles, tehnica de purificare este încă în stadiul de testare, însă până în prezent procesul pare a fi unul foarte accesibil din punct de vedere financiar și foarte eficient.

Citește și:
Descoperire uluitoare a cercetatorilor legata de viata extraterestra

Sursa: cunoastelumea.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos? Medicul care te învaţă cum să mănânci corect: „Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre“

Published

on

By

Medicul  Magdalena Moroşanu conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din Galaţi şi directoarea unei clinici de nutriţie şi de diagnosticare a diabetului, a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei „Adevărul”, despre ceea ce înseamnă a mânca sănătos.

„Ideea de a mânca sănătos porneşte de la dorinţa de a atinge o greutate sănătoasă, spune Magdalena Moroşanu. Asta trebuie să aibă în minte fiecare dintre noi. Ceea ce înseamnă că, în funcţie de înălţimea cu care m-a lăsat Dumnezeu, să am o anumită greutate. Atunci organismul funcţionează aşa cum trebuie şi dă randament 100%. Când depăşim greutatea ideală pentru înălţimea noastră, corpul începe să se forţeze. Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre. Deci nu contează neapărat cât mănânci, ci acest raport înălţime-greutate de care vă vorbesc. Ca să mâncăm sănătos, este bine să începem cu baza, şi anume să mâncăm de trei ori pe zi – dimineaţa, la prânz şi seara. Mâncarea stă în stomac o oră şi jumătate, două ore. După ce stomacul se goleşte, fabrică acid gastric şi atunci este bine să luăm o gustare. Acesta este rolul gustărilor, să fie ceva în stomac. Prin urmare, o alimentaţie sănătoasă înseamnă să mâncăm de trei ori pe zi, iar între cele trei mese să luăm o mică gustare. Eu o numesc o amăgeală, adică să-i dai ceva stomacului.”

„Întrebarea cea mai importantă este: care e măsura în farfurie pentru a-mi păstra o anumită greutate?

Trebuie să ne luăm măsura între cantitatea de alimente pe care le consumăm şi numărul de calorii pe care acestea le conţin. Fiecare organism funcţionează după o lege fundamentală: fiecare plus de calorii de care organismul nu are nevoie îl transformă automat în grăsime. Caloria este măsura unei alimentaţii sănătoase pentru o greutate normală. Noi nu prea ne dăm seama de cât avem nevoie. Noi avem o programare, care este plăcerea de a mânca. Din acest motiv, această plăcere ne face să întrecem măsura când este vorba de calorii şi problema este că nu realizăm, nu conştientizăm. Suntem mereu pe fugă şi nu este bine să mâncăm aşa.”

Cum este bine să mâncăm?

Citește și:
Nanoroboţii, folosiţi în proceduri revoluţionare pentru distrugerea tumorilor canceroase

„Când te aşezi la masă, nu te uiţi la televizor sau la calculator, nu citeşti şi nu faci nimic altceva, doar mănânci. Te gândeşti la faptul că mănânci. Bunicii noştri aveau o vorbă: «La masă nu se vorbeşte». Această expresie sintetizează practic ce înseamnă modul sănătos de a mânca. Întotdeauna am crezut că explicându-i omului cu creionul în mână ce are de mâncat în diabet, va înţelege mai bine. Ca să mă conving că a înţeles cum trebuie ce are de făcut, îi dădeam din prima zi un creion şi hârtie ca să scrie exact ce a înţeles, să văd cu ce a rămas după discuţia cu mine. Am constatat atunci cu bucurie că toată lumea era bucuroasă că ştie cum să mănânce şi ce să mănânce. În primii ani la secţia de diabet din spital, cred că aveam şi cinci come diabetice pe săptămână. Coma diabetică cere o mare dedicaţie, o atenţie deosebită. Trebuie să stai lângă pacient până când îl vezi că se dă jos din pat. După 20 de ani de explicaţii date fiecărui pacient şi după ce am instruit asistentele medicale ca să ştie şi ele să explice aceleaşi lucruri, nu am mai avut come diabetice ca să le arăt rezidenţilor care veneau pe secţie. Diabeticii au înţeles ce le făcea rău şi nu au mai făcut acele lucruri şi le-au transmis şi ei mai departe, iar lipsa comelor diabetice în spital a fost rezultatul. Nu este o laudă, ci efectul pe termen lung. Abia după 20 de ani vezi care sunt efectele muncii tale. De când am clinica de diabet şi nutriţie, m-am axat pe prevenţia complicaţiilor cronice la diabetici.”

„În privinţa acestor complicaţii, efectele sunt dezastruoase: paralizie, arterite, amputaţii de membre, neuropatii, gastropareze, tahicardii, chiar şi infarct. Din cinci internări, la două sau chiar trei cazuri am de intervenit. Din miile de pacienţi pe care îi avem, mulţi dintre ei vor avea mai puţine astfel de complicaţii în anii ce vin.”

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Descoperiri

S-a descoperit substanţa care împiedică formarea metastazelor! Un pas important în lupta cu cancerul făcut de cercetătorii elveţieni

Published

on

By

O echipă de cercetători de la Universitatea Basel din Elveția a descoperit o substanță care împiedică formarea de metastaze la pacienții cu cancer. 

Metastazele reprezintă cea mai periculoasă evoluție la pacienții cu cancer, mai ales în cazul cancerului de sân, deoarece înseamnă răspândirea cancerului în alte zone ale organismului.

Apariția metastazelor provoacă circa 90% dintre decesele din cauza cancerului, iar pacienții la care apar metastaze sunt considerați nevindecabili.

Echipa de cercetători elvețieni, condusă de Prof. Nicola Aceto de la departamentul de biomedicină a Universității din Basel,  a identificat un medicament care are proprietatea să blocheze extinderea celulelor canceroase în organism și abilitatea acestora de a crea metastaze.

Celulele tumorale circulante (CTC) sunt celule tumorale eliberate în sângele periferic dintr-o leziune primară sau metastatică, fie spontan, fie printr-o procedură chirurgicală. Acestea au abilitatea de a crea metastaze în alte părți ale organismului.

După ce ajung în sânge, CTC-urile ajung să se adune în clustere, care preced apariția metastazelor.

Echipa interdisciplinară de cercetători de la Basel a descoperit că aceste clustere de CTC generează schimbări epigenetice majore, care facilitează apariția metastazelor.

Aceste schimbări permit clusterelor de CTC să imite unele proprietăți ale celulelor stem, precum capacitatea de a prolifera menținându-și, totodată, capacitatea de a forma țesuturi, conform sciencedaily.com.

Totuși, cercetătorii au descoperit că aceste schimbări epigenetice sunt reversibile, în sensul că există posibilitatea dezagregării clusterelor de CTC.

Echipa de cercetători a testat 2.486 de substanțe aprobate de autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor și a descoperit un inhibitor care are ca efect deagregarea clusterelor de CTC, împiedicând dezvoltarea de metastaze.

„Ne-am gândit la o abordare diferită fată de cele clasice și am căutat să identificăm substanțe care nu ucid celulele canceroase, ci doar le disociază”, a declarat Nicola Aceto.

Citește și:
Stânca în formă de X din Marea Neagră, locul în vecinătatea căreia au avut loc dispariții misterioase, un fel de Triunghi al Bermudelor

Cercetătorii intenționează să testeze noua descoperire în cadrul unui studiu clinic realizat cu pacienți cu cancer de sân.

Sursa: 360medical.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister