Primele dovezi directe ale nașterii unei planete! Imagini surprinse în premieră de astronomi

0
loading...

Astronomii susțin că ar fi descoperit primele dovezi directe ale nașterii unei planete. Un disc dens de praf și gaz a fost observat în jurul unei stele tinere numite AB Aurigae, aflată la aproape 520 de ani lumină depărtare de Terra.

Cercetătorii au observat structura în spirală în apropiere de centrul stelei. Asta sugerează că o nouă lume ar fi în procesul de formare. Oamenii de știință au folosit Telescopul Foarte Mare (VLT ) de la Observatorul European de Sud, din Chile.

Discul care se rotește este unul dintre semnele care confirmă nașterea unui nou sistem solar în constelația Auriga, au spus cercetătorii.

„Mii de exoplanete au fost identificate până acum, dar știm prea puține despre modul în care se formează”, a declarat dr. Anthony Boccaletti, cel care a condus studiul de la Universitatea PSL din Franța.

„Trebuie să observăm cu atenție sistemele foarte tinere pentru a surprinde cu adevărat momentul în care planetele se formează”, a mai adăugat Boccaletti.

Până acum, astronomii nu au reușit să obțină imagini îndeajuns de clare ale discurilor tinere, potrivit The Guardian.

Boccaletti și echipa sa de astronomi au folosit instrumentul sferic al VLT pentru a captura imagini cu AB Aurigae. Acestea arată „o spirală uimitoare de praf” cauzată de mica planetă care încearcă să „alunge” gazul.

Același instrument a fost folosit și în 2018 pentru a surprinde imagini cu altă planetă „nou-născută”, despre care se crede că are doar 5.4 milioane de ani.

Potrivit lui Emmanuel Di Folco, unul dintre autorii studiului, acest fenomen de înlăturare a gazului provoacă „perturbări sub formă de valuri în disc, cumva precum valurile provocate de o barcă pe lac”.

Citește și:
Îngrăşământul din oameni decedați legalizat în statul Washington! Înmormântarea sau incinerarea defuncților sunt considerate poluante

În timp ce noua planetă se rotește în jurul lui AB Aurigae, gazul și praful iau forma unei spirale. Regiunea luminoasă de culoare galbenă din centrul spiralei este vârtejul.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Sursa: descopera.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here