Peste un milion de pinguini populează câmpurile minate din Insulele Falkland.

Insulele Falkland sunt un arhipelag în Oceanul Atlantic de Sud, la aproximativ 400 de km est de coasta sudică a Patagoniei, America de Sud. Insulele sunt un teritoriu britanic din 1833, însă Argentina susține că aceste petice de pământ îi aparțin. În 1982 a avut loc Războiul Malvinelor. După invadarea acestora de către Argentina și riposta armatei britanice, cele două luni de conflicte armate s-au încheiat cu victoria europenilor. După război, insula a cunoscut o dezvoltare importantă a activităților de turism și pescuit, insulele fiind în prezent independente din punct de vedere economic. Cetățenii sunt în mare parte cetățeni britanici. În toamna lui 2013, aceștia s-au pronunțat printr-un referendum validat cu 99% din voturi în favoarea rămânerii în uniune cu Regatul Unit. Insulele constituie poarta de acces spre Antarctica, oferind controlul asupra resurselor naturale în care este extrem de bogată această regiune.

Revenind la povestea neobișnuită a acestor pinguini, mai trebuie să precizăm faptul că în secolul al XVIII-lea vânătoarea de balene era o industrie înfloritoare în zonă, iar Falklandul era locul ideal pentru prinderea și extragerea uleiului de balenă. Concurența acerbă i-a făcut pe marinari să-și îndrepte privirile și spre alte animale pline de grăsime din zonă, și anume pinguinii. Pasărea este docilă și ușor de prins. Milioane de pinguini au fost uciși în acea perioadă. Acum 300 de ani, înainte de sosirea europenilor, insulele erau pline de pinguini – se estimează că aici trăiau peste zece milioane. Această cifră a fost redusă cu 95% după sosirea britanicilor.

Citește și:
Vrei sa fii degustator de ciocolata Kinder si Nutella pentru trei luni? Cat poti castiga si unde trebuie sa te muti

În momentul în care argentinienii și-au dorit insulele înapoi, pentru a-i descuraja pe britanici să revină în zonă, au plantat peste 20.000 de mine terestre de-a lungul plajelor și pășunilor din arhipelag. După încheierea războiului, guvernul britanic a făcut un efort susținut pentru a curăța zona de mine, dar nu au reușit îndepărtarea lor în totalitate. În schimb, au decis să îngrădească zonele periculoase și să pună semne care să avertizeze oamenii să stea departe de acestea. Din fericire, chiar dacă nu știu să citească semnele montate de britanici, pasările sunt suficient de ușoare pentru a putea călca pe aceste mine fără să le declanșeze.

Ocrotită de lege și la adăpostul câmpurilor minate, populația de pinguini a crescut în ultimii 30 de ani, ajungând în prezent la peste 1 milion de exemplare.

Sursa: cunoastelumea.ro


Vă așteptăm și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


Nu ratați aceste articole !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here