Connect with us

Diverse

Povestea lui Cristian, micul afacerist cu verdețuri. E uimitoare demnitatea acestui puşti care se luptă cu o sărăcie cruntă şi cu probleme serioase de sănătate

Published

on

O poveste despre inocenţă, demnitate, optimism, caracter și educație a devenit virală după ce a fost publicată pe o reţea de socializare. Este vorba despre Cristian, un puşti de 12 ani, care vinde verdeţuri pe care le cultivă şi le îngrijeşte cu propriile mâini în grădina casei. Micul „afacerist” merge zilnic în oraş, dar numai după ce îşi face lecţiile, şi le vinde trecătorilor. Mai mult, are înțelegeri cu unele restaurante cărora le livrează periodic verdeţuri proaspete. Cristi are şi serioase probleme de sănătate pe care le-a descoperit recent – un un chist la creier și la glanda tiroidă.

Povestea lui, postată pe Facebook, a devenit virală:

Fumez o țigară, beau o cafea și stau cu ochii lipiți de telefon, scufundat în gânduri și lumea virtuală, în zona mai puțin aglomerată a străzii Vaarlam, undeva în proximitatea sediului Centru al Fisc, când aud o voce puerilă de copil, un pic rușinat, care mă întreabă dacă nu vreau să cumpăr ceva. Fără ca să-mi ridic privirile de pe ecranul telefonului, arunc indiferent un „nu merci”. Mă gândeam că sunt abordat de copiii șmecherilor care-i pun să cerșească. Copilul, cu vocea ușor pițigăiată, cu o vagă speranță, continuă să-și prezinte oferta:

„Domnule, vă rog frumos să vă uitați, poate o să vă placă. Este măcriș proaspăt, e de la mine din grădină și-l vând cu numai 4 lei”.

Avea ceva în voce ce m-a făcut să-mi ridic ochii din pământ și să mă uit la el. Un puștan simpatic, îmbrăcat modest,simplu, dar curat. Într-un tricou cu gulere albe, pantaloni negri, ciorapi și șlapi. Mă privește dulce cu ochii mici și negri, avea un fel de „hai te rog” în priviri și o doză extremă de educație în voce, dar totodată un pic rușinos. Vântul îi juca pe frunte părul pieptănat, iar cu o mână îmi întinde un pachet cu foi proaspete și încă umede de măcriș, iar cu cealaltă mână ținea o pungă mai mare în care avea așezate cu grijă alte pachete cu măcriș. Îi întind o bancnotă de cinci lei, el îmi dă marfa, și cu mânuța curată și unghiile tăiate cu grijă, scoate dintr-un buzunarul stâng al pantalonilor câteva bancnote de un leu împăturite frumos și-mi întinde un leu rest. Zic, lasă nu trebuie, păstrează-l. El nu se dă bătut și continuă să insiste să iau leul. În acel moment, de noi s-au apropiat doi cunoscuți de ai mei pe care i-am motivat să-și cumpere și ei câte un pachet cu măcriș, dar totodată începusem să vorbesc cu puștiul, să-l întreb despre viața lui. Eram curios să aflu mai multe detalii despre el și chiar puștiul îmi devenise interesant. Locuiește împreuna cu mama și fratele său mai mare în localitatea Sireți, îi zice Cristi și are 12 ani, iar după ce termină lecțiile la școală, vine cu microbuzul în oraș ca să vândă verdețuri.

Mi-a zis că măcrișul l-a sădit împreună cu mama sa, iar el îl udă și are grijă să realizeze marfa pentru a-și ajuta mama. Zice că vinde și ceapă, pătrunjel, mărar, urzici și multe alte verdețuri pe care le crește singurel în grădina de lângă casă. Căpșuni a zis că nu vinde, are puține și le mănâncă împreună cu fratele său.

Eram la el primul cumpărător pentru ziua de azi, venise de jumătate de oră, dar cei cărora le propunea produsele sale, nu prea se arătau cointeresați, iar el vroia măcar să-și scoată cei 18 lei care-i achită pentru călătoria cu microbuzul din Sireți până-n Capitală, tur-retur. Zice că în zilele lucrătoare are mai mulți clienți și îi este mai ușor să-și vândă marfa.Chiar dacă nu aveam nevoie de atâta măcriș, am făcut cu el o înțelegere și i-am cumpărat toată punga la un preț de 50 de lei. L-am întrebat ce are de gând să facă cu banii și fără ca să stea mult pe gânduri, mi-a zis că o să-i dea mamei lui, căci el deja trece în clasa a cincea și are nevoie de ghiozdan nou, cărți și caiete.

Povestea, modestia, zâmbetul pueril, dar și educația de care dădea dovadă puștanul, m-au impresionat și nu m-au lăsat indiferent, așa că pe loc mi-a venit o idee. I-am zis să mă urmeze și am intrat cu el într-un magazin din apropiere, ne-am apropiat de un raft cu ghiozdane și i-am zis să-și aleagă unul care-i place. S-a uitat mirat la mine, rușinat a plecat privirea în pământ, a scos bancnotele și bănuții care-i avea în buzunar și cu o doză de dezamăgire în glas mi-a zis.

„Domnule, mie toate îmi plac, dar nu am adunat încă destui bani ca să-mi cumpăr…”

La insistența mea, am început să căutăm un rucsac pe măsura și placul său și am ieșit ambii fericiți din magazin.

În timp ce îl petreceam la microbuz, i-am zis că uite acum ai să ai cu ce aduce mai multă marfă în oraș, la care el îmi spune:

„Nu domnule, cu ăsta am să mă duc la școală, iar verdețuri am să aduc cu cel vechi!”

Uite așa, azi dintr-o simplă întâmplare, mi-am făcut un amic nou și un „agent economic” de la care am să iau în fiecare zi verdețuri proaspete, iar puștiul s-a ales cu un rucsac și un client fidel.

Mi-a zis că pot să-l găsesc în fiecare zi pe strada Columna, în perimetrul străzilor Armenească și Vasile Alecsandri, dar vine numai după ce termină lecțiile.

Recomandare:   Comisia Europeana a decis: "Schimbarea orei trebuie să înceteze". Fiecare țară trebuie sa aleagă o dată pentru totdeauna

Acest text nu este despre ce am făcut eu, nu-i despre mine, nu mă laud, nu sunt filantrop, dar este mai mult despre cum unii de mici încearcă să-și câștige bani fără ca să stea cu mâna întinsă așteptând pomeni sau bani pe Patreon. Puteţi citi mai multe despre Cristi pe proceseverbale.blogspot.ro

Sursa: www.facebook.com/ungureanu.vadim

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Descoperire istorică în Marea Neagră. „Va schimba din temelii tot ce știam până acum despre navigație”, spune un specialist

Published

on

Marea Neagră adăpostește încă multe comori ale istoriei imperiilor care s-au succedat de-a lungul coastelor ei. O expediție de doi ani a unei echipe de specialiști din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană.

În ultimii ani, anunțurile privind diverse descoperiri pe acest segment arheologic au fost atât de dese, încât vorbim, practic, despre un vertiabil muzeu subacvatic în bazinul Mării Negre.

Ultima cucerire a adâncurilor? Un vas care zace în apele Bulgariei de circa 2.400 de ani. Arheologii cred că, după toate probabilitățile, se află în fața celei mai vechi epave găsite vreodată în adâncul Mării Negre, scrie The Guardian.

Echipa care a descoperit epava face parte din proiectul Black Sea MAP, descris de specialiști ca fiind cea mai amplă inițiativă de arheologie maritimă din istorie. Până acum, aproape 60 de relicve navale, perfect conservate datorită lipsei de oxigen, au fost localizate de scufundători. Istoriografic, epavele acoperă două milenii de navigație.

Noul vas descoperit pare a fi aparținut Greciei Antice, având catargul, cârma și băncile de vâslit sunt aproape intacte.

„O navă care a supraviețuit aproape intactă lumii antice, situată la 2 kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat Jon Adams, de la Universitatea din Southampton, conducătorul proiectului. „Acest lucru va schimba din temelii ceea ce știam până acum despre navigația în lumea antică”.

Se pare că vasul a fost cândva o navă comercială, un model care, până acum, nu a fost văzut decât pictat pe vasele grecești de ceramică, spun cercetătorii din Black Sea MAP.

Echipa a declarat că nu intenționează să aducă vasul la suprafață.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina, fiind finanțat de Fondul de caritate Julia și Hans Rausing.

În iulie 2018, în apele teritoriale ale României, în timpul unui exercițiu de antrenament, scafandrii militari români au dat accidental, la 60 de metri adâncime, peste epavele a două nave.

sursa digi24.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Legendele castelului Martinuzzi din Vinţu de jos, locul unde împărăteasa Maria Tereza îşi ucidea iubiţii

Published

on

By

Castelul Martinuzzi situat în Vinţu de Jos, comună care se află la doar 13 km de Alba Iulia, este unul dintre cele mai importante monumente ale Renașterii din Transilvania, iar de acest monument se leagă legenda Mariei Tereza.

O legendă care o are în prim-plan pe împărăteasa Maria Tereza este localizată la jumătatea secolului XVIII-lea. Poveştile care circulă în zona îi atribuie împaratesei mai multe crime, victime căzând bărbaţii cu care Maria Tereza făcea amor. “Maria Tereza intra cu bărbaţii pe poartă castelului, că atunci era canal de apă în jur, şi, după ce petrecea cu ei, dacă îi plăcea, îi ducea într-o camera de la etaj şi îi poftea să între acolo. După ce bărbatul îi trecea pragul, împărăteasa trăgea de o manetă şi se desfăceau podelele şi omul cădea în nişte săbii ce erau aşezate cu vârful în sus”, spune legenda. Din camera cu săbii ar fi existat un tunel care comunica direct cu râul Mureş pe unde toate cadavrele ajungeau în apă. Cercetările făcute în incinta castelului nu au confirmat existenţa unei trape sau a unui pasaj secret, după cum nu a fost demonstrată istoric nici posibilitatea ca celebra împărăteasă să fi vizitat vreodată zona Vinţu de Jos. Totuşi, oamenii din zonă îşi amintesc că în timpul când a fost construit drumul care trece prin apropierea castelului, s-a descoperit un tunel care se afla între castelul Martinuzzi şi râul Mureş, care curge la o distanţă de mai puţin de 200 de metri. Bătrânii mai povestesc cum că, în timpul furtunilor de vară, se aud urlete atât în perimetrul castelului, cât şi la ieşirea dintr-o grotă situată pe un deal la aproape doi kilometri depărtare şi despre care se spune că ar fi fost una dintre ieşirile de siguranţă ale castelului.   ”Sufletele morţilor din castel nu îşi găsesc liniştea”   Un fenomen greu explicabil s-a petrecut în luna august a anului 1975, când, într-o noapte cu cer senin, castelul a fost lovit de un trăznet, a cărui apariţie nu a fost explicată de către specialişti nici până acum. Singura parte din castel rămasă în picioare este pavilionul unde, se povesteşte că Maria Tereza îşi arunca iubiţii. Despre Maria Tereza, care a avut 16 copii, se susţine că era mare amatoare de plăceri trupeşti.   Sătenii au o explicaţie pentru toate aceste întîmplări bizare, inclusiv pentru prăbuşirea misterioasă a castelului. Ei spun că “odată şi odată trebuia să se întâmple, fiindcă oamenii care treceau noaptea prin apropierea castelului vedeau lumini care jucau la geamuri şi auzeau ţipete“. Mai mult, oamenii din zonă cred că sufletele morţilor din castel nu îşi găsesc liniştea şi tihna şi că ei ar fi stat la baza prăbuşirii clădirii. Ei mai spun că şi acum “… câteodată se mai aud urlete, ca de câine turbat, dar foarte rar“. Locuitorii comunei, în majoritate creştini ortodocşi, mai au o explicaţie pentru apariţia fenomenelor care bântuie castelul. Ei cred că toate acestea s-au întâmplat din cauza faptului că această clădire a fost ridicată pe locul unui cimitir, al cărui existenţă a fost confirmată de descoperirile făcute în urma unor săpături efectuate în curtea castelului.   Arheologii au găsit aici mai multe sicrie şi pietre funerare care datează de la începutul mileniului. După aceste descoperiri, castelul a devenit din nou subiectul unor legende care spun că “…în pereţi s-ar afla comori“, mai ales datorită faptului că în timpul săpăturilor au fost descoperite mai multe monezi de aur şi argint. Cu toate acestea, până acum nimeni nu a încercat să dea de urma presupusei comori, fiindcă structura de rezistenţă a clădirii este foarte slabă, iar pereţii se pot prăbuşi în orice moment. Chiar dacă ruinele castelului nu sunt deloc primitoare, autocarele cu turişti români şi maghiari se opresc şi acum să vadă locul pe care guvernatorul Martinuzzi l-a construit pentru a-şi petrece vacanţele.

Citeste mai mult: adev.ro/njccbq

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister