Poate deveni invenția secolului în materie de securitate. Este o tehnologie unică prin care România a atras atenția întregii lumi

0
loading...

Primul scaner de aeronave din lume, Roboscan AERIA, a fost prezentat în premieră mondială, în cadrul Black Sea Defense and Aerospace –BSDA, expoziţie organizată la ROMAERO, fiind tehnologia unică în lume prin care, în doar câteva minute, se poate radiografia fuselajul şi aripile unui avion de linie de până la 50 de metri lungime şi astfel poate identifica obiectele ilegale sau bombele ce pot fi ascunse în structura avionului, scrie capital.ro.

“Putem face o radiografie completă, fuselaj şi aripi, la o calitate excepţională, până la 1 mm rezoluție, pentru a detecta obiecte periculoase, amenințări cu bombă, arme, contrabandă, diverse lucruri care pot fi ascunse în avion şi care pot fi ascunse şi în cavităţile tehnice ale avionului, acolo unde inspecția care se face de obicei de autorități este foarte dificilă”, a declarat Adrian Bizgan, reprezentant MB Telecom.

De asemenea, scanerul poate acoperi toate avioanele de tip scurt-curier, de tipul celor uzuale care zboară într-o rază de până la 5.000 de kilometri.

Scanerul este unul sută la sută românesc, fiind inventat şi produs de o companie românească. Potrivit reprezentanţilor acesteia sunt deja clienţi interesaţi să folosească un astfel de control.

“Suntem în discuţii foarte avansate cu mai multe companii aeriene, aeroporturi, companii de securitate, proprietari VIP de aeronave. Costurile sunt între 3 şi 9 milioane de dolari, în funcţie de dimensiune, dotări, tipul de avion inspectat”, a mai precizat Adrian Bârzgan.

Roboscan AERIA este doar unul dintre produsele de apărare aeronautică, securitate naţională şi cibernetică prezentate la cea de a VI-a ediţie a BSDA. Practic, aici sunt expuse cele mai noi tehnologii dezvoltate pentru industria de apărare şi securitate. Tot ca o premieră, la BSDA este prezentat şi un demonstrator al elicopterului de atac AH-1Z Viper.

La expoziţie au fost prezenți, cu tehnică, şi cei de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecţie şi Pază, dar şi forţe ale Ministerului Apărării Naţioane. Aceștia din urmă au avut miercuri zboruri demonstrative cu aeronave ca C-27 Spartan, MiG-21 Lancer, IAR-99 Şoim, precum şi elicoptere IAR-330 Puma SOCAT.

În cadrul standurilor a fost adus şi un sistem integrat mobil de supraveghere al cărui proiectant este în discuții cu Poliţia de Frontieră pentru a implementa astfel de sisteme la granițele ţării.

“Integrează toată gama de senzori de supraveghere într-un sistem unitar. Practic, avem un radar de câmp care detectează ţintele pe o rază de 7-8 kilometri, un bloc de senzori care conține o cameră de termoviziune şi o cameră de zi, iar un alt bloc de senzori care conţine un telemetru cu laser- toate pe un singur aparat. Anul trecut am dat produsul să fie testat de Poliţia de Frontieră iar în momentul de faţă ei doresc să organizeze o licitaţie pentru un asemenea sistem, îi interesează.”, a susţinut Mihai Jârbu, director tehnic în cadrul companiei care vinde produsul.

Citeste mai multe pe mediafax.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here