Articole adăugate recent

În pădurea Amazoniană se întâmplă cea mai mare tragedie a ultimilor 40 de ani. Locul supranumit „Plămânii Terrei”, cea mai mare pădure tropicală a lumii, arde de trei săptămâni încontinuu, iar anul acesta s-a atins un număr exagerat de incendii: peste 70.000. Cauzele sunt naturale, dar mai există un pion important. Omul!

Flăcările ard de 3 săptămâni, iar autoritățile nu sunt în stare să se adune ca să oprească fenomenul. Deşi obişnuite sezonului uscat, incendiile care distrug acum pădurea tropicală amazoniană sunt neobişnuit de numeroase şi agresive. Suspecţii principali sunt agricultorii brazilieni, care folosesc tehnica incendierii vegetaţiei, pentru a face loc agriculturii şi a transforma pădurea în loc de păşune pentru animale.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a spus că vinovaţi pentru provocarea incendiilor din pădurea amazoniană ar fi organizaţiile neguvernamentale, care se ocupă cu protecţia mediului. Aceştia, conform spuselor lui Bolsonaro, au ca unic scop ridiculizarea şi distorsionarea percepţiei opiniei publice asupra încercărilor sale de a proteja pădurea ecuatorială. Întrebat fiind de către jurnalişti dacă are dovezi în sprijinul afirmaţiei sale, preşedintele a făcut trimitere la intuiţia şi logica personale. Războiul dintre Jair Bolsonaro şi organizaţiile de protecţie a mediului nu este unul nou, cei din urmă acuzându-l de încurajarea defrişărilor ilegale şi tăieri masive de pădure.

Defrișările au început prin anii 60 și, chiar dacă la un moment dat au mai scăzut în procentaj, în ultimii ani au avut loc iar într-un număr alarmant. Până acum s-au defrișat 920 de kilometri pătrați de pădure, ceea ce e înfiorător. Iar o bună parte din ce a mai rămas arde de 3 săptămâni. Se vede chiar și din satelit că arde, atât de grav este:

Citește și:
Șterge sau fă-le private! Ce nu este bine să faci public pe profilul tău din cadrul rețelelor de socializare

Incendiul e atât de puternic și fumul atât de gros încât ieri, cel mai mare oraș al Braziliei, Sao Paulo, s-a întunecat subit la ora 15:00. Adică s-a făcut beznă în mijlocul zilei, din cauza fumului:

În contextul accelerării încălzirii globale, dispariţia pădurii tropicale amazoniene ar avea cel puţin două efecte. Primul este dispariţia celui mai mare rezervor de stocare a dioxidului de carbon al Pământului. Al doilea, eliberarea în atmosferă a unei imense cantităţi din aceeaşi substanţă, letală vieţii, rezultată în urma arderii vegetaţiei, consecinţă ce ar ridica semnificativ temperatura la nivel global.

Și în România lucrurile sunt alarmante în ceea ce privește defrișările ilegale. S-au tot făcut reportaje, dar când autoritățile au fost întrebate, totul era „în regulă”. Actele sunt bune, pădurile sunt în siguranță, dar se vede extrem de clar din satelit cum și la noi lipsesc bucăți imense de păduri.

Sursa


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here