Articole adăugate recent

Permisivitatea cu care sunt crescuți micuții, pe termen lung, îi transformă în niște mici monștri lipsiți de empatie, cu șanse mari de a eșua în viață și cu tendințe sinucigașe.

Cunoscutul psihiatru suedez, David Eberhard, specializat în problemele psihice ale copiilor, atrage atenția că părinții permisivi pot da naștere unei generații de monștri, punând în discuție stilul tot mai liber al adulților de a-și crește copiii.

Eberhard, tatăl a 6 copii, spune că stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri adulți fără empatie socială, fără norme și limite, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață:

„A-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a-l bate. Copilul trebuie să știe ce înseamnă limitele, trebuie să știe ce înseamnă refuzul și opoziția”.

 

Eberhard afirmă: ”Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces.

Atunci când cineva încearcă să le îndeplinească funcția de părinte sau îi critică copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, aceștia devin extrem de frustrați. Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților.

Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație. În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație cu spusele ”Nu e frumos cum te porți, termină”.

O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, dar numai pentru copiii noștri.

Asa-zisii experti cred ca parintii trebuie sa negocieze mai degrabă decat sa pedepsească. Au înțeles greșit conceptul de a fi parinte. Copiii nu sunt atât de fragili precum cred ei„, mai sustine David Eberhard, autor al cartii „How Children Took Power„, citat de Telegraph.

În cartea sa psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili.

Aceștia consideră că trebuie să devină cei mai buni prieteni ai copiilor: coboară la nivelul lor și nu îndrăznesc să le contrazică și să stabilească anumite limite. Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastră e compusă în întregime din adolescenți.

Suedia a fost prima tara care a interzis pedepsele fizice, in 1979, pentru ca apoi opinia sa fie ca cei mici trebuie sa fie tratati ca adulti. Valorile egalitare ale social-democratiei s-au soldat insa cu un dezastru in familie, noteaza publicatia.

Frank Furedi, sociolog, profesor emerit la University of Kent si autor al „Paranoid Parenting”, afirmă că „cea mai tulburatoare caracteristica a societatii suedeze este abdicarea voluntara din autoritatea de adult”.

„A inceput cu stigmatizarea pedepsirii copiilor si a transformat-o intr-o frica de a-i disciplina, ceea ce este lucrul pe care parintii ar trebui sa il faca”, iar îngrijorarea nu este ce li se întâmpla cand sunt copii, „ci ce se întâmpla cu ei pe măsura ce cresc„, avertizeaza Frank Furedi.

In tarile scandinave, copiii nu încep educația formala mai devreme de 6 sau 7 ani, lucru pe care specialiștii in educație l-au calificat adesea preferabil sistemului britanic, in care toti copiii trebuie inscrisi in sistemul de educatie pana la 5 ani.

David Eberhard avertizează insa ca problemele sociale sunt in creștere in școlile din Suedia, unde elevii refuza in mod obișnuit sa urmeze instrucțiunile profesorilor, iar problemele continua in ceea ce el numește o viata adulta neîmplinita. Potrivit acestuia, ” asteptarile copiilor sunt prea mari si viata e prea dura pentru ei. O vedem in tulburarile de anxietate si de automutilare, care au crescut in mod dramatic”.

Citește și:
Experiment terifiant în laboratoarele URSS! Lipsa somnului a transformat oamenii în monştri

„Tinerii din Suedia tind sa fie foarte dezamagiti in viata, mai ales in jurul vârstei de 20 de ani”, sustine Eberhard, care precizează ca deși se înregistrează o scădere a sinuciderilor, „exista o creștere uriașa a tentativelor de sinucidere, mai ales in rândul fetelor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani”.

Surse selective: evz.ro; hotnews.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Loading...

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here