Connect with us

Diverse

Paradisul subpământean din Peninsula Coreeană! Tuneluri impresionante create de lava vulcanică

Published

on

Pe Terra există caverne vaste cunoscute sub numele de tuburi sau tuneluri de lavă care au fost create de activitatea vulcanică. Unele dintre cele mai mari „conducte naturale”, prin care magma curgea în trecut se află în insula vulcanică Jeju, situată la 130 de kilometri de coasta de sud a Peninsulei Coreene.

Pe lângă faptul că este habitatul natural a peste două mii de specii, Insula Jeju atrage şi prin peisajul său vulcanic. Hallasan, principalul munte al insulei, este un vulcan stins din care cu secole în urmă au curs râuri de lavă.

Sistemul de tuburi Geomunoreum Lava s-a format din fluxul de lavă bazaltică, degajat de vulcanul Geomunoreum în urmă cu aproximativ 300-200 de mii de ani. Vulcanul are o înălțime de 456 de metri, iar lava s-a scurs până la linia de coastă, aflată la 13 km distanță și, în același timp, a creat numeroase tuburi de lavă. Manjanggul Lava Tube reprezintă cea mai mare peșteră din acest sistem. Se întinde pe o lungime de 8,928 metri, iar pasajele sale au până la 30 de metri înălțime și 23 de metri lățime.

Interiorul tubului este decorat cu stalactite de lavă, stalagmite de lavă, coloane de lavă, pietre de lavă, helicituri de lavă, blistere de lavă, corali de peșteri, poduri de lavă și striații. La sfârșitul uneia dintre trecerile deschise pentru turiști, se formează o coloană masivă de lavă, a cărei înălțime ajunge la 7,6 metri și este cea mai mare din lume.

Aproximativ 38 de specii de viețuitoare au fost identificate în interiorul sistemului de tuburi Geomunoreum Lava, dintre care cel mai frecvent este păianjenul Jeju (Nesticella quelpartensis).

Citește și:
Peştera cu cristale din România. Foarte mulți care au intrat cu dureri de cap în peșteră au sesizat că migrenele le-au dispărut. Are o forță energetică ce o face unică in Europa

Sursa: cunoastelumea.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister