Connect with us

Dezvăluiri

Paradis vegetal românesc ignorat de autorităţi. Fabulosul tunel din Banat, inclus între „comorile ascunse ale Europei“, poate fi găsit doar cu GPS-ul

Published

on

Între Obreja şi Glimboca (Caraş-Severin), pe o linie de cale ferată nefolosită în momentul de faţă, pe o suprafaţă de câteva sute de metri, vegetaţia densă a creat un efect de tunel natural.

Locul a fost descoperit întâmplător de doi pasionaţi de fotografie, în urmă cu aproape cinci ani. De altfel, fotografiile celor doi, Florin Avramescu şi Mihai Tămăşilă, au ajuns în întreaga lume şi au făcut obiectivul celebru printre utilizatorii reţelelor sociale, scrie adevarul.ro.

În prima fază au creat discuţii aprinse, mulţi dintre cei care le-au văzut considerând că sunt făcute în Ucraina, la obiectivul care era deja celebru. Asta l-a făcut pe Florin Avramescu să deschidă un blog unde să explice unde sunt făcute fotografiile şi unde se află exact tunelul românesc al iubirii.

„În urma atâtor discuţii aprinse de pe paginile grupurilor care promovează locurile frumoase din România precum ca acest loc ar fi în Ucraina şi nu în Romania m-am gândit că ar fi bine să încerc să documentez şi prin alte poze şi prin povestea lui ca locul este în Romania şi nicidecum în altă parte. Totul a inceput in Februarie 2013, atunci cand am vazut din autobuzul cu care mă întorceam de la serviciu un deal de pe care credeam că dădea bine apusul în poză. Pe 4 Februarie împreună cu prietenul şi colegul meu de suferinţă Mihai, ne-am hotărât să mergem sa pozăm apusul de pe acel deal. Mihai rămăsese puţin în urma să pozeze nu ştiu ce plante, iar eu am ajuns primul la calea ferată şi m-am oprit probabil şi din respirat când am văzut ce ascundea locul ăla, pot să vă asigur că atmosfera creată de lumina apusului a fost una de neuitat“, aşa descrie Florin Avramescu, pe blogul său, momentul când a descoperit tunelul.

Chiar dacă au trecut cinci ani şi fotografiile celor doi au fost văzute şi comentate de mii de persoane din toată lumea, celebritatea tunelului a rămas mai mult în mediul virtual. Asta pentru că în teren, lucrurile stau destul de prost. Deşi sunt trei primării, una de oraş şi două de comune, în vecinătatea obiectivului, care s-ar putea implica şi promova obiectivul, în momentul de faţă dacă nu ai coordonatele GPS, e destul de greu să ajungi la el. Un singur drum de pământ, total neamenajat, fără nici măcar un indicator care să arate direcţia spre obiectivul turistic devenit celebru.

„Tunelul iubirii“ din Caraş Severin este împărţit de comunele Glimboca şi Obreja. Primarul din Glimboca spune că el nu poate să facă nimic pentru că drumul de acces se află pe terenul Primăriei Obreja. “E foarte frumos, dar nu e la mine. E la Obreja. Dacă ar fi la mine eu aş şti ce să fac, dar drumul e pe teritoriul lor de la mine nu se poate intra la tunel. Orice proiect aş vrea să fac, mă întreabă dacă sunt intabulat şi nu sunt. Ar trebui un drum, o parcare acolo. Vine lumea! Anul trecut au venit foarte mulţi şi s-au orientat după datele de GPS, însă alea îi aduc la noi aici, în comună. Chiar eu m-am întâlnit de câteva ori cu ei şi le-am arătat cum să ajungă”, spune Petru Crâsnic, primarul din Glimboca.

Citeste mai mult: adev.ro/p71sau

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dezvăluiri

Grădinăritul atomic sau cum cresc plantele-mutant cu radiații

Published

on

By

Grădinăritul atomic a început în SUA, în anii ’50, sub forma unei campanii care promova folosirea pașnică a energiei fuziunii nucleare, după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Atomi Pentru Pace a fost o mișcare ce promova „folosirea puterii atomului pentru a ajuta umanitatea să prospere”.

Organizația a fost înființată după perioada de conflict care s-a sfârșit prin folosirea celor mai puternice și distructive arme pe care umanitatea le-a avut vreodată la îndemână: bombele atomice detonate de americani peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki.

Organizația a înființat câteva grădini atomice pe glob, așa-zisele „grădini gamma”, inclusiv în SUA, URSS și Japonia. Aceste grădini foloseau izotopi de cobalt ca sursă de radiație.

Grădinile atomice foloseau radiațiile pentru a induce plantelor mutații benefice. Sau, cel puțin, așa sperau oamenii de știință.

Horticultorii aranjau o astfel de grădină în cercuri concentrice. Sursa de cobalt era așezată în centru, de unde pornea radiația, care apoi ajungea la toate plantele, cu diferite intensități.

Plantele cele mai apropiate de sursa de radiație mureau de obicei, iar plantele aflate la o distanță medie dezvoltau tumori și excrescențe anormale. Plantele de la periferia grădinii supraviețuiau de cele mai multe ori, dar sufereau mutații semnificative.

Scopul era ca unele plante să dezvolte mutații care să se dovedească benefice. De exemplu, o plantă de mentă rezistentă la anumite tipuri de ofilire a fost „altoită” folosind grădinăritul atomic.

Fermierii au început să folosească semințe iradiate, iar plantele „energizate atomic” (așa cum erau acestea promovate) erau vândute chiar și gospodinelor, care puteau de acum să desfășoare acasă propriile lor experimente de grădinărit atomic.

Muriel Howorth, o promotoare a grădinăritului atomic, a publicat, în 1960, cartea Grădinăritul atomic pe înțelesul tuturor, după ce ea însăși a reușit să creeze o plantă de alune mutant.

Fructele citrice, orezul, grâul, perele, bumbacul, mazărea, floarea-soarelui, bananele și nenumărate alte produse și-au schimbat consistența prin modificările genetice pe care grădinăritul atomic le-a făcut posibile.

Ingineria genetică modernă a devenit mult mai precisă prin folosirea tehnologiei de secvențiere genetică. Astăzi, o singură grădină atomică de mari dimensiuni mai stă în picioare.

Grădina atomică a Institutului de Reproducere cu Ajutorul Radiațiilor, din Japonia, are forma consacrată a grădinilor atomice: văzută de sus, seamănă cu o plăcintă uriașă. Complexul are diametrul de 90 de metri, iar un zid ranforsat, de aproape opt metri, înconjoară întreg perimetrul, pentru a împiedica dispersarea radiațiilor.

Sursa: incredibilia.ro

Citește mai departe>>

Dezvăluiri

Astronomii au pierdut urma a peste 900 de asteroizi care s-ar putea prăbuşi pe Pământ

Published

on

By

Experţii au monitorizat până acum peste 8.000 de roci spaţiale cu diametrul de cel puţin 140 metri.

Asteroizii care orbiteaza destul de aproape de planeta noastra sunt atent monitorizati de astronomi. Cei considerati periculosi sunt cei care ajung mai aproape de 48 milioane km de Terra.

Pana acum cercetatorii au identificat peste 8.000 de roci spatiale de acest fel, care au un diametru de cel putin 140 metri. La o asemenea dimensiune, in cazul unui impact, asteroidul ar distruge un intreg oras.

Recent, cercetatorii de la Minor Planet Center au observat ca astronomii au pierdut urma multor roci spatiale.

Concret, este vorba de aproape 900 de asteroizi care au fost observati cel putin o data, dar care apoi nu au mai putut fi urmariti.

Li s-a pierdut urma si ei pot sa reapara oricand, pe neasteptate, putand reprezinta chiar un pericol pentru noi, daca orbita este foarte aproape de Terra.

Din pacate insa, in cazul asteroizilor pierduti de sub observatie, astronomii nu au putut stabili orbita. Astfel incat ei nu stiu unde se vor afla pe viitor aceste roci spatiale si daca sunt sau nu un real pericol.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Minor Planet Center au analizat observatiile facute de astronomi cu ajutorul celor mai cunoscute sisteme de monitorizare a asteroizilor: Pan-STARRS, Catalina Sky Survey, Dark Energy Survey, Space Surveillance Telescope.

Mai grav este ca unii dintre acesti asteroizi care nu sunt monitorizati au un diametru de cativa kilometri. Destul de mari, daca tinem cont ca asteroidul care a provocat disparitia dinozaurilor avea aproximativ 10 km in diametru.

Recomandare:   Experimentul ținut secret. Trenul care circulă între București și Ploiești cu o viteză amețitoare, în cadrul unui proiect ținut ascuns ani buni

Totusi, Peter Veres, coordonatorul studiului, da asigurari ca asteroizii mari care orbiteaza aproape de Terra au fost deja identificati si traiectoria lor nu reprezinta un pericol.

Sursa: yoda.ro

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister