Articole adăugate recent

Cercetătorii au descoperit că Pământul îşi „bea” oceanele în cantităţi mult mai mari decât s-a crezut în trecut. Fenomenul poate reprezenta primul pas în înţelegerea circuitului apei sub suprafaţa planetei.

Atunci când se miscă plăcile tectonice, o cantitate enormă de apă e trasă în adâncuri. Cercetătorii au studiat Groapa Marianelor, unde placa Pacificului alunecă sub placa Filipinelor şi rezultatele au impresionat lumea academică.

„Înainte să realizam acest studiu, toţi cercetătorii ştiau că apa e trasă spre interior de placa de subducţie”, a declarat Chen Cai, din cadrul Universităţii Washington, potrivit Live Science. „Dar nu ştia nimeni exact câtă apă”.

Datele au fost obţinute cu ajutorul senzorilor seismici amplasaţi lângă Groapa Marianelor, ce atinge o adâncime de 11 km. Potrivit studiului, zonele de subducţie trag 3 miliarde de teragrame (un teragram e echivalentul a 1 miliard de kilograme) la fiecare milion de ani. Un metru cub de apă de mare cântăreşte 1.024 de kilograme, potrivit cercetătorilor.

Cu o asemenea cantitate de apă, experţii vor să afle ce se întâmplă cu apa trasă spre interiorul planetei. O parte e expulzată înapoi la suprafaţă în timpul erupţiilor vulcanice, însă nu se ştie ce se întâmplă cu restul.

Apa de sub suprafaţa Pământului poate ajuta la dezvoltarea magmei şi poate lubrifia faliile, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei cutremurelor.

Din moment ce nu lipseşte apa din oceane, potrivit studiului, experţii trebuie să afle cum evoluează circuitul apei din adâncuri. Mai multe studii pe această temă ar putea oferi o direcţie de cercetare amplă, mai ales în contextul încălzirii globale şi schimbărilor drastice de mediu.

Sursa: digi-world.tv


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Loading...

Nu ratați !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here