Păianjen dresat să sară la comandă! Care este scopul cercetătorilor - Știința-Mister.ro
Connect with us

Știință

Păianjen dresat să sară la comandă! Care este scopul cercetătorilor

Published

on

Cercetătorii de la University of Manchester l-au dresat pe păianjenul Kim să sară la cerere. Scopul este de a înţelege biomecanica necesară pentru a face micro-roboți care sar. Este prima dată când un păianjen a fost instruit cu succes astfel încât să sară.

Spre deosebire de animalele domestice cum ar fi câinii, păianjenii nu mănâncă, de obicei, mai mult de o dată pe săptămână. Din această cauză antrenatul lor este dificil, deoarece nu se lasă ademeniți cu ușurință de alimente.

Autorul studiului, Mostafa R.A Nabawy, spune că păianjenul mănâncă un biscuit pe săptămână, așa că sistemul de recompensare a ieșit din planul lor. „Și dacă tocmai i-am dat mâncare, atunci ar sări motivat doar de aceasta și ar trebui să așteptăm o săptămână între sărituri”, mai spune el.

În schimb, Mostafa și echipa sa l-au mutat manual pe Kim de pe o platformă pe alta. Ei eu repetat acest proces până când Kim a fost obligat să facă saltul fără ajutorul lor.

„Training-ul” lui Kim le-a permis cercetătorilor să opereze într-un mediu controlat cu camere de mare viteză și scanări 3D CT, care au capturat mișcările precise ale salturilor.

Ei au descoperit că forța picioarelor lui Kim la decolare a fost de cinci ori cât greutatea păianjenului. Asta îi permite să sară de pe loc, iar anvergura săriturii este de șase ori mai mare decât lungimea corpului. Iar în comparație cu ce poate face un om – care sare o dată și jumătate din lungimea lui – este destul de mult.

De asemenea, echipa a fost uimită și de precizia lui Kim. „Nu a ratat niciodată și a sărit doar atunci când era încrezător că poate face saltul”, a mai spus autorul studiului.

Recomandare:   De ce nu pot vorbi maimuţele?

În plus, ei sunt convinși că păianjenul are capacitatea să sară chiar mai departe de atât, dar suspectează că vederea nu îi permite să vadă clar platforma după șase lungimi de corp. Prin obținerea unei mai bune înțelegeri a biomecanicii din spatele săriturilor lui Kim, cercetătorii pot aplica rezultatele pe micro-roboți.

Sursa: playtech.ro

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Medicină

Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai şi bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul şi bolile infecţioase

Published

on

By

Un startup american a adus într-un la­borator opt specialişti din două lumi – chimişti, biologi pe de o parte şi informaticieni pe de alta. Cu această abordare interdisciplinară, speră să obţină din banalii fungi molecule noi capabile să învingă cancerul şi alte boli infecţioase.

Maureen Hillenmeyer încă nu ştie exact ce creşte în incubatoarele din laboratorul ei, dar speranţele îi sunt foarte mari. La Hexagon Bio, într-o cameră întunecată şi mai ascunsă privirii, farfurii rectangulare pline cu un anumit tip de drojdie sunt în­călzite până la 30 de grade Celsius. Micro­orga­nismelor fungice li s-a adăugat ADN personalizat, operaţie în urma căreia obiş­­nuita drojdie de la brutărie devine ca­pa­­bilă să producă noi compuşi ce pot vindeca boli. „Când ştim că produce acei compuşi, intrăm în incubator şi ne între­băm dacă ce a rezultat va avea vreun efect interesant asupra celulelor cance­roa­se“, povesteşte Hillenmeyer, cofondator şi CEO al firmei Hexagon Bio.

În crearea de noi molecule, echipa de cercetători de la Hexagon a ieşit în evi­denţă prin abordarea ştiinţifică ce com­bină big data cu biologia şi genetica. Cer­ce­tătorii folosesc algoritmi dezvoltaţi intern pentru a extrage enorm de multe date din secvenţele de ADN (aşa-numitul genom fungic) a peste 2.000 de specii de ciu­perci şi mucegai. Apoi identifică lan­ţuri de ADN sau grupe de gene ce pot să producă tipuri specifice de compuşi chimici. Dacă totul merge conform planului, drojdia va genera circa o sută de compuşi care sunt letali pentru anumite tipuri de ce­lule sau proteine. Drept urmare, noii compuşi pot deveni un punct solid de plecare pentru crearea de noi tratamente care să vindece infecţii sau chiar cancerul.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Recomandare:   Cine va controla vremea, va putea controla întreaga planetă. Ce arme meteo pot face acest lucru astăzi?
Citește mai departe>>

Medicină

Problema alimentării cu apă potabilă, în întreaga lume, ar putea fi rezolvată cu ajutorul acestei plante

Published

on

By

Moringa oleifera este o plantă care ar putea ajuta la purificarea apei, rezolvându-se astfel problema filtrării apei potabile, în multe zone ale planetei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat faptul că între 2011 și 2016, 2.2 milioane de persoane au murit la nivel mondial din cauza consumului de apă nefiltrată corespunzător. Utilizarea de tehnologii pentru purificarea apei reduce apariția unor boli diareice cu până la 30-40%. Cu toate acestea, aplicarea acestor metode industriale sau la scară largă în zonele subdezvoltate ale lumii nu este încă posibilă. Prin urmare, oamenii de știință încearcă să dezvolte niște metode de purificare a apei la fel de eficiente, dar derivate strict din elemente din mediul înconjurător.

O echipă de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon dorește să rezolve această problemă a filtrării apei cu ajutorul nisipului și a plantelor. Numit „F-sand”, procedeul de filtrare presupune utilizarea unor proteine din planta Moringa oleifera, originară din India, dar care crește și în alte zone tropicale și subtropicale de pe glob, locuri unde accesul la apă potabilă nu este un lucru facil pentru marea majoritate a populației.

Semințele acestei plante sunt deja folosite într-o tehnică rudimentară de purificare a apei. Metoda tradițională lasă în urmă cantități mari de carbon organic dizolvat din semințe și permite bacteriilor să se regenereze după doar 24 de ore, ceea ce face ca apa potabilă obținută prin acest mod să fie bună de băut pentru un timp foarte scurt.

Pentru a rezolva această problemă cercetătorii au avut ideea de a combina această metodă de purificare a apei cu particulele de silice, componenta principală a nisipului. Metoda înlătură bacteriile și carbonul organic dizolvat, lucru ce face ca apa să rămână curată și bună pentru consum pentru o mai lungă durată de timp. De asemenea, nisipul creat poate fi reutilizat după folosirea în procesul de purificare a apei. Bineînțeles, tehnica de purificare este încă în stadiul de testare, însă până în prezent procesul pare a fi unul foarte accesibil din punct de vedere financiar și foarte eficient.

Recomandare:   De ce nu pot vorbi maimuţele?

Sursa: cunoastelumea.ro

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister