Articole adăugate recent

In timpul Masacrului de la Katyn, peste douazeci de mii de polonezi au fost executati de agentii NKVD, intr-unul din cele mai controversate episoade ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dintre acestia, in jur de o treime sunt ucisi de maiorul Vasili Blokhin, de ani buni calaul de serviciu al politiei secrete sovietice.

Soldat tarist in Primul Razboi Mondial, odata cu revolutia bolsevica el s-a inscris in serviciile de securitate ale statului sovietic. In anii urmatori s-a ocupat de cele mai delicate probleme ale regimului, iar Stalin, impresionat de munca sa, l-a numit seful unui sectii speciale din cadrul NKVD, ce era sub comanda lui directa.

In timpul Marii Terori a orchestrat numeroase executii in masa, in urma carora au pierit zeci de mii de oameni. El s-a ocupat atunci si de eliminarea a nenumarate personalitati sovietice, precum Seful Marelui Stat Major al Armatei Rosii, Mihail Tuhacevski, una dintre cele mai proeminente victime ale epurarilor staliniste. De altfel, multi dintre superiorii si colegii sai au murit de mana lui, devenind o figura sinistra in aparatul de stat sovietic.

Notorietatea lui a crescut si mai mult dupa ce a primit ordine in primavara lui 1940 sa-i omoare pe cei sase mii de prizonieri polonezi din lagarul de la Ostashkov, intr-unul din cele mai putin cunoscute episoade ale Masacrului de la Katyn.

Macel in temnitele de la Kalinin

Executiile s-au derulat pe parcursul a patru saptamani la inchisoarea din Kalinin, urmand un program bine stabilit. Odata ce identitatea prizonierului era verificata, era incatusat si dus intr-o celula la subsolul temnitei. Blokhin, imbracat intr-un sort de macelar si cu manusi din piele pana la cot, zabovea pana cand gardienii il imobilizau, iar apoi il impusca la baza craniului. Dupa aceea, cadavrul era transportat la una din gropile comune sapate intr-o localitate din apropiere.

Citește și:
Turnul Eiffel, simbolul Franței a fost construit cu ajutorul tehnologiei inventate de un român, care pentru mulți dintre noi este un anonim

Blokhin ajunsese sa omoare cate un om la trei minute, in schimburi care durau chiar si pana la zece ore. Si a continuat in acest ritm pentru aproape o luna.

Pentru a nu trezi suspiciuni, executiile s-au facut la adapostul intunericului si intotdeauna cu pistoale germane. In cazul in care s-ar fi aflat vreodata ceea ce se intamplase, sovieticii voiau sa aiba pe cine sa dea vina.

Decaderea si marginalizarea

Pe 27 aprilie 1940, in secret, Stalin il decoreaza pe Blokhin, laudandu-l pentru iscusinta sa in rezolvarea „sarcinile speciale” ce ii fusesera date in primire. Si a ramas omul lui de incredere, pana la moartea liderului sovietic, in 1953.

Dupa ce Hrusciov a venit la putere Blokhin, a fost degradat si trecut in rezerva. Doi ani mai tarziu moare de un infarct, lasand in urma sa o mostenire lugubra, omorand mai multi oameni decat oricare alt calau din istorie – printre ei, mii si mii de oameni complet nevinovati, simple victime in lupta pentru putere a lui Stalin.

sursa ziare.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here