Articole adăugate recent

Situația generată de coronavirus este pandemie, a stabilit miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul în care sunt cazuri în cele mai multe țări, scrie MEDIAFAX.

Ce înseamnă pandemia

Pandemia presupune existența unor focare autonome ale virusului la nivelul a cel puțin două regiuni ale globului. Pentru a monitoriza evoluția pandemică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat o scară de la 1 la 6. În secolul trecut, cea mai severă pandemie de gripă a apărut în perioada 1918-1919, provocând între 40 şi 50 de milioane de decese la nivel mondial.

Ce măsuri de prevedere se iau în caz de pandemie?

Măsurile de igienă pe care fiecare om trebuie să le respecte cu strictețe sunt de domeniul bunului simț.

În plus, este absolut civilizat, ca în această perioadă să evităm pe cât posibil expunerea în spații aglomerate precum mall-uri, cinematografe etc. Este un gest de responsabilitate față de noi înșine, de familiile noastre, de ceilalți.

Ce să ai în casă în caz de pandemie și carantină la domiciliu?

În cazul în care se ajunge în situația de a fi nevoiți să rămânem la domiciliu, este bine să fim pregătiți cu un necesar de produse alimentare și nonalimentare. NU este vorba despre panică și luat cu asalt supermarketurile, ci despre câteva măsuri de prevedere.

Așadar, iată ce ar trebui să ai pregătit în casă conform Crucii Roșii și CDC (Centrul de Control al Bolii și Prevenției) în cantități suficiente pentru 14 zile.

ALIMENTE:

 • stoc de mâncare uscată precum paste, cerelale (orez, năut, linte, fasole, grâu, fulgi de ovăz și secară) și legume cu durată de viață mai îndelungată cu ajutorul cărora poți pregăti toate mesele zilei;
 • nuci și fructe uscate – pentru că accesul la fructe proaspete poate fi limitat o vreme.
 • conserve de toate felurile – fasole, sfeclă, porumb, roșii, ardei (lichidul în care acestea au fost conservate nu trebuie aruncat ci se poate utiliza ulterior pentru fierberea orezului sau a pastelor), ton, carne, supe pasteurizate;
 • alimentele congelate sunt foarte bune. Alege fructe și legume congelate, poate chiar și produse semipreparate congelate. Și ce mai poți congela în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil în congelator (de ex. pâine, carne);
 • concentratele de pui sau legume pot constitui o bază gustoasă și foarte utilizat de preparat pentru supe, mâncăruri, risotto. Ierburi aromatice uscate. Lapte praf.
 • dulciuri – chiar dacă acestea nu se numără printre alimentele esențiale, ele pot contribui la o trecere mai ușoară peste această perioadă.
 • APĂ!
Citește și:
Memoria imunitară şi virusul care o resetează, făcându-ne vulnerabili în fața gripei şi a altor infecții virale

PRODUSE DE UZ CASNIC:

 • produse de curățare precum șervețele dezinfectante, săpun cu efect antibacterian, dezinfectant pentru mâini. Țineți minte că apa și săpunul sunt esențiale pentru a preveni orice fel de transmitere a unei boli.
 • diverse variante de baterii.

PRODUSE DE UZ PERSONAL:

 • tampoane
 • hârtie igienică
 • scutece dacă aveți copii mici

MEDICAMENTE:

 • analgezice, antifebrile, medicamente pentru stomac, antitusive, vitamine, electroliți, vitamina C.

În caz de carantină la domiciliu, sănătatea mentală trebuie și ea luată în calcul. Astfel că este important să ai la îndemână cărți, jocuri și posibilitatea de a vedea filme sau seriale.

Și desigur, nu uitați nici de animăluțele voastre care au nevoie de hrană. Mai ales dacă le-ați obișnuit cu mâncare specifică. Și pentru ele ar trebui să vă gândiți la un stoc.

Dar cel mai important aspect pe care trebuie cu toții să-l avem în vedere este să nu ne panicăm.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here