Articole adăugate recent

In noaptea de joi (28 martie 2019) mai mulți martori dintr-o localitate buzoiană susțin că au văzut o minge de foc pe cerul nopții, încă de când a intrat în atmosferă. Bulgărele incandescent a căzut şi s-a dezintegrat chiar în apropiere drumului european E85, unde a provocat un incendiu ciudat, spun martorii, cu reflexe albastre. Întâmplarea de care au avut parte câțiva buzoieni s-a produs în jurul orei 20.00, în zona comunei buzoiene Costeşti

Potrivit Adevarul.ro, doi tineri care se deplasau cu mașina, pe drumul European 85, de la București către Buzău, susțin că au observat pe cerul nopții cum o stea căzătoare se îndreaptă către pământ cu viteză.  Obiectul ce părea a fi un meteorit intrat în atmosferă ar fi devenit tot mai vizibil, lăsând în urmă o dâră de foc impresionantă. Potrivit martorilor, impactul corpului ceresc cu pământul a avut loc pe câmp, lângă șosea, unde s-a dezintegrat şi a provocat un incendiu straniu, cu reflexe albastre. Cei doi tineri au oprit mașina şi au filmat limbile de foc răspândite pe câmp.

Ulterior, șoferii şi pasagerii altor două autoturisme ar fi oprit şi ei la locul incendiului provocat de meteorit. Emoționați şi impresionați, martorii ineditului spectacol ceresc au anunțat evenimentul la 112.

Un echipaj de poliție a fost trimis la locul impactului însă incendiul era deja stins. Pompierii au solicitat tinerilor imaginile surprinse de tineri de la locul prăbușirii meteoritului.

O minge de foc a căzut din cer, lângă șoseaua europeană E85

O minge de foc a căzut din cer, lângă șoseaua europeană E85AMĂNUNTE ÎN ARTICOL: https://adevarul.ro/locale/buzau/video-minge-foc-cazut-cer-soseaua-europeana-e85-s-a-intamplat-judetul-buzau-1_5c9e3cd2445219c57ed97c7e/index.html

Publicată de Adevărul Buzău pe Vineri, 29 martie 2019

 

Cel mai mare meteorit din România e expus la Cluj, după ce a căzut în împrejurimi, în urmă cu mai bine de 130 de ani. Vorbim despre meteoritul de la Mociu, atunci Mocs, care cântărește zeci de kilograme, a fost descoperit în 1882 iar acum se află în puțin-cunoscutul Muzeul de Mineralogie de la sediul central al celei mai mari universități din țară, „Babeș-Bolyai”.

Meteoritul a căzut în Mociu în 3 februarie 1882, mai exact după-masa în jurul orei 4. „Mulți din locuitorii din Coasta, Barei, Vișea, Moci au văzut venind dinspre dealul Botei un glob luminos însoțit de o coadă fumurie. O clipă parcă cercul de jar se opri deasupra satelor,a poi din ghemul de foc de culori vii au țâșnit scântei, s-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă, cu vuiete ascuțite, șuierături care i-au pironit pe toți: îndată o ploaie de pietre a lovit crengile copacilor și a căzut pe albul zăpezii”, descrie o lucrare de referință.

Acum cea mai mare bucată din meteoritul de la Mociu se află expusă la UBB. Meteoritul a făcut un zgomot atât de grozav la intrarea în atmosferă încât a fost auzit, spun specialiștii, până la Budapesta și Craiova.

Citește și:
Planta care „curentează”, renumită pentru proprietăţile ei extraordinare, cultivată la Buzău

Bucata expusă la muzeu are o greutate de 35,7 kilograme – dar bucăți mai mici au ajuns în zeci de alte muzee din lume. Specialiștii estimează că acestea cântăresc în total peste 300 kilograme, dar avea o greutate de o sută de ori mai mare la intrarea în atmosferă: acesta a explodat de cel puțin două ori în periplul său prin atmosferă iar covârșitoarea majoritate a masei a ars, scrie actualcluj.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here