Peste 61.000 de structuri străvechi ale civilizației mayase – de la piramide la case de locuit – au fost descoperite in jungla deasa din Guatemala, oferind informații prețioase legate de agricultura, infrastructura, politica și economia din acea vreme.

Jungla din Guatemala e o zona dificil de explorat, fiind foarte deasa, asa ca s-a încercat cartografierea terenului cu ajutorul unei noi tehnologii bazate pe „detectarea luminii”, o tehnologie care se folosește de laser, numita Lidar.

Au fost realizate imagini de sus pentru o zona care se intinde pe 2.100 de kilometri pătrați. Tehnica permite gasirea zidurilor, a străzilor si clădirilor, fara ca zona sa fie străbătuta la picior. Oricum, ochiul omenesc e posibil sa rateze semnele civilizatiei, a declarat Marcello Canuto, de la Universitatea Tulane, din New Orleans, arata Live Science.

Cu ajutorul acestei tehnici au fost găsite atat zone urbane, cat si rurale de pe vremea mayasilor – de la case izolate pana la palate imense, centre ceremoniale si piramide. Oamenii de stiinta estimează ca circa 11 milioane de oameni locuiau in aceasta zona in perioada 650 – 800 d. Hr., se arata intr-un raport publicat de jurnalul Science. Era nevoie de o agricultura avansata pentru a susține o populație atat de mare. Asa ca nu mira pe nimeni ca mare parte din uscat era adaptat pentru agricultura.

Au fost identificați 362 de kilometri pătrați de terase si alte zone de uscat modificate pentru agricultura, cât si ferme acoperind 952 de kilometri pătrați de pământ. In plus, au fost găsite rețele de șosele întinse pe 110 kilometri pătrați, unele dintre ele puternic fortificate.

Citește și:
Templul de pe Terra construit cu o tehnologie stranie, care nu se găsește nicăieri pe planeta noastră

„Văzute in ansamblu, terasele si canalele de irigație, rezervoarele, fortificațiile, rețelele de drumuri dezvăluie incredibil de multe modificări ale terenului făcute de mayasi, la o scara inimaginabil de mare”, a declarat Francisco Estrada-Belli, profesor de antropologie la universitatea mai sus menționată.

Aceasta tehnologie e însa un prim pas de descoperire a zonei; urmează ca cercetări arheologice clasice sa fie făcute, in modul tradițional.

sursa ziare.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here