DISTRIBUIȚI

Articole populare azi

Cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit faptul că genele care reglementează procesele biologice importante sunt incapabile să se adapteze la noi programe de somn și de alimentație la care ne supunem organismul în momentul în care lucrăm în ture de noapte.

Studiul arată impactul pe care o simulare de cinci nopți de muncă le are asupra exprimării a circa 20.000 de gene.

„Acum înțelegem mai bine schimbările moleculare care au loc în interiorul corpului uman atunci când somnul și comportamentele alimentare sunt nesincronizate cu ceasul nostru biologic. De exemplu, am constatat că expresia genelor legate de sistemul imunitar și procesele metabolice nu se adaptează la noilor comportamente”, spune dr. Diane B. Boivin, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Universității McGill. Se știe că expresia multora dintre aceste gene variază în cursul zilei și al nopții. Ritmurile lor repetitive sunt importante pentru reglarea multor procese fiziologice și comportamentale. Probleme de sănătate viitoare?

Pentru acest studiu, opt voluntari sănătoși au fost supuși în mod artificial unui program de cinci zile care simula munca pe tura de noapte. Într-o cameră izolată, aceștia au fost privați de orice indicații luminoase sau de sunet caracteristice timpului zilei și nu li s-a permis să-și folosească telefoanele sau laptopurile. Înainte și după terminarea experimentului, echipa a colectat probe de sânge de la voluntari și a măsurat expresia a peste 20.000 de gene, utilizând o tehnică numită analiză transcriptomică, și a evaluat care din aceste gene prezintă o variație în timpul ciclului zi-noapte.

Citește și:
Povestea medicului care s-a îndrăgostit de o pacientă, i-a deshumat cadavrul şi a trăit cu el timp de 7 ani

„Considerăm că modificările moleculare observate contribuie la dezvoltarea unor probleme de sănătate precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Deoarece studiul a fost efectuat în condiții foarte controlate în laborator, cercetările viitoare ar trebui să se extindă prin studierea modificărilor genetice care au loc asupra oamenilor care au deja câțiva ani de când lucrează în tura de noapte”, explică Dr. Boivin.

Sursa: cunoastelumea.ro

loading...

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

loading...

Cel mai citit articol din această săptămână

Camera de Chihlimbar – una dintre marile enigme ale istoriei

Creată în secolul al XVIII-lea, Camera de Chihlimbar a fost considerată cea de-a opta minune a lumii. După un timp, această cameră a devenit perla Palatului Ekaterinei din Petersburg. În timpul celui de Doilea Război Mondial, ea a dispărut într-un mod misterios. Există diferite...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here