Connect with us

Diverse

Nicolae Ceauşescu, în notele secrete CIA. Portretele uimitoare făcute de americani în anii de glorie şi de declin ai dictatorului roman

Published

on

Nenumărate note informative şi rapoarte desecretizate de Agenţia Naţională de Informaţii a Statelor Unite ale Americii ofereau detalii despre cum era privit Nicolae Ceauşescu de serviciul secret american, în anii de glorie ai liderului comunist.

Documente desecretizate ale Agenţiei Naţionale de Informaţii (CIA) arată cum era perceput Nicolae Ceauşescu de Serviciile secrete americane în anii săi de glorie. La începutul anilor 1970, România condusă de Nicolae Ceauşescu rămăsese o ţară izolată, din care cetăţenii puteau ieşi cu greu chiar şi pentru a vizita Iugoslavia, arăta un raport al CIA, însă regimul rezolvase câteva dintre problemele economice din ţară. Satele fuseseră electrificate, iar oraşele se transformau în centre industriale dotate cu mari unităţi de producţie. Nicolae Ceauşescu era considerat un personaj abil, care combina munca intensă şi talentul cu egotismul, reuşind la acea vreme să aducă România în atenţia lumii, informa un document secret american, din 1973. „Ceauşescu e vanitos şi nu vrea să împartă cu nimeni centrul atenţiei. Tinereţea sa relativă, puterea de conducere şi deciziile sale singulare au permis României să facă paşi semnificativi în a se rupe de sub influenţ sovietică. Deşi Ceauşescu nu a rezistat să se prezinte ca un erou naţional, nu a devenit beat de putere şi nu este corupt. S-a dovedit mărininos cu oponenţii săi politici”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973.

Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu devenise o vulnerabilitate a sa, menţionau autorii raportului, dar preşedintele comunist se bucura de susţinerea populară. Creşterea economică se număra printre motivele care au dus la această situaţie. „Sub conducerea lui Ceauşescu, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere economică din lume. Produsul Intern Brut a crescut cu o rată de nouă procente din 1970. Industrializarea rapidă, însă, a fost realizată în special prin importuri masive de utilaje şi echipamente din Occident, majoritatea pe credit. Ca rezultat, îndatorarea României în valută şi povara acesteia au devenit o imensă durere de cap. România este prinsă într-un cerc vicios. Pentru a plăti datoriile externe, Ceauşescu face presiuni pentru o mai mare independenţă economică, dar pentru a susţine creşterea economică rapidă şi a creşte eficienţa economiei, România are nevoie de un acces mai mare la tehnologia şi creditele din Occident”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973.

Declinul lui Ceauşescu

În anii 1980, România intrase într-un declin economic prelungit. Liderul comunist domina de două decenii scena politică a ţării şi impusese românilor un regim dur, combinat cu represiuni de ordin politic, cu un sistem extrem de centralizat în administraţie, cu un control ferm al disponibilităţii bunurilor de consum şi cu o strategie de industrializare forţată, informa CIA, într-un raport secret din 1983. De asemenea, Ceauşescu îşi dezvoltase autoritatea personală printr-un cult al personalităţii universal şi prin plasarea rudelor sale în poziţii cheie, adăugau autorii raportului. „Românii au suportat greutatea programului de austeritate. Lipsa alimentelor, în special a cărnii, făinii, zahărului şi a produselor lactate este mai mare decât în anii 1950. Veniturile reale au scăzut pentru prima dată în istoria recentă. Lipsurile în energie au perturbat producţia şi au cauzat greutăţi pe scară largă, iar condiţiile de muncă s-au deteriorat c rezultat al creşterii numărului de ore, tăierilor de salarii şi pedepselor crescute pentru absenteism”, informa CIA, în raportul din 20 decembrie 1983.

Citește și:
Japonezii nu au nicio şansă să doarmă la serviciu! Tehnologia care detectează angajaţii somnoroşi şi le pulverizează un jet de aer în cameră

Cum reuşea să îşi păstreze puterea

Un alt raport secret, numit „The Outlook for Ceauşescu” (Observaţii despre Ceauşescu), datează din 11 februarie 1985 şi examina perspectivele acestuia pentru următorii doi – trei ani, „ţinând cont că poziţia preşedintelui Ceauşeascu va fi tot mai precară, ca rezultat al deteriorării continue a condiţiilor economice şi sociale, dar şi a faptului că resursele sale enorme folosite pentru a-şi apăra poziţia îi dau şanse bune de a supravieui pentru următoarele 12 luni”, se arăta în prefaţa documentului. Autorii documentului „Top Secret” afirmau că Nicolae Ceauşescu şi-a păstrat, într-adevăr, puterea, dar problemele economice continue aduceau nemulţumiri în partid, în structurile de conducere guvernamentale, iar poporul rămânea cea mai serioasă ameninţare pentru regimul său. „Preşedintele Ceauşescu pare să îşi menţină forţa sa puternică asupra României şi şansele sunt bune ca el să rămână la putere pentru următorii doi – trei ani cel puţin. Dacă este contestat, va fi pentru problemele economice serioase ale ţării. Rudele apropiate şi acoliţii săi rămân în control asupra sectoarelor din aparatul care este vital pentru a-i proteja poziţia. În plus, Securitatea internă ataşată lui Ceauşescu a intimidat populaţia, care până acum nu s-a arătat dornică să conteste regimul”, informa CIA, în docmentul secret.

Ceauşescu, între URSS şi SUA

Odată cu înrăutăţirea problemelor interne, Ceauşescu ar putea fi tentat să apropie România de Uniunea Sovietică, într-un efort de a obţine ajutor econimic, informa raportul CIA. Unele acorduri de principiu au dus la creşterea substanţială a livrărilor de petrol şi a altor materiale necesare din URSS, afirmau autorii documentului. Totuşi, completau aceştia, relaţiile politice şi militare cu Uniunea Sovietică nu s-au îmbunătăţit, iar românii i-au sfidat pe sovietici cu mai multe ocazii, ca nesocotirea boicotului URSS la Jocurile Olimpice din 1984 şi vizita lui Ceauşescu în Republica Federală Germania. „Deşi ar putea acomoda interesele sovietice mai mult pentru a-şi păstra şansele la beneficiile economice, Ceauşescu va avea grijă să nu compromită relativa independenţă a României în politica externă. Altfel şi-ar pune în pericol singura sursăde legitimitate rămasă şi s-ar pune la mila sovieticilor, care nu îl plac şi nu au încrederea în el. Cu toate că sovieticii ar vrea ca acesta să aibă un comportament mai cooperant, probabil nu sunt dispuşi să îşi extindă ajutorul sau să îl favorizeze cu o creştere a resurselor greu de găsit, cu concesii mai substanţiale fără concesii mai substanţiale decât este el pregătit să le ofere”, se arată în documentul secret. De asemenea, informa raportul CIA, Ceauşescu va continua să urmărească menţinerea unor relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, din nevoia de a contrabalansa presiunea şi influenţa sovietică. Liderul comunist mai era descris de CIA drept un preşedinte autocratic, care îşi menţionea controlul asupra partidului şi structurilor statului, mutând oficialii din funcţie în funcţie, pentru a preveni formarea unor baze de putere independente. Ceauşescu nu vorbea limba engleză, dar era pasionat de citit şi de şah. Soţia sa, Elena, deţinea poziţii majore în partid şi stat, fiind considerată de unii observatori ociidentali a doua la putere în România după Nicolae Ceauşescu.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

O bicicletă unicat, invenţia unui tânăr român. Bijuteria pe două roţi, dotată cu panouri solare, face furori în România

Published

on

By

O bicicletă unicat care poate fi personalizată după dorinţa viitorului utilizator, inclusiv prin montarea unor panouri fotovoltaice, realizată de un masterand al Facultăţii de Inginerie Hunedoara a fost distinsă cu premiul special „Best Invention” al Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie pentru Tineret 2018, desfăşurat în perioada 14-18 noiembrie, la Complexul Romexpo Bucureşti. O adevărată bijuterie, bicicleta îi ajută pe cei care o folosesc să parcurgă distanţe impresionante fără a mai obosi.

Bicicleta realizată de Mircea Moldovan permite personalizarea cadrului, a roților, ghidonului, șeii şi pedalelor. Inventatorul ei a dezvoltat şi un concept prin care spiţele sunt realizate prin reciclarea unor lanţuri uzate.

Panourile fotovoltaice care alimentează bateria bicicletei sunt integrate în cadrul de metal al acesteia, în aşa fel încât cel care o foloseşte să nu fie deranjat de prezența lor, iar producţia de energie să fie maximă. Energia solară devine principalul element de propulsie al bicicletei atunci când persoana care o foloseşte este obosită, dar doreşte să nu se oprească din drum. Juriul care l-a premiat pe tânăr a apreciat originalitatea, complexitatea şi tenta ecologică a invenţiei prezentate.

„Bicicletele nu mai sunt ce au fost odată. Au devenit mult mai frumoase ca aspect, mult mai practice şi mai ales performate. Ideea unei astfel de biciclete mi-a venit de câţiva ani, dar abia anul trecut am reuşit să o pun în practică. La realizarea ei m-au ajutat Corneliu Birtok Bănească, cât şi cei de la Facultatea de Inginerie. Avantajul acestei biciclete cu energie solară este de a menţine bateria o perioadă mai lungă faţă de una normală. De asemenea, spiţele sunt realizate din lanţuri vechi de bicicletă pe care astfel le-am reciclat. Este o bicicletă cu care, atunci când ieşi la plimbare, întorci privirile oamenilor”, a declarat Mircea, pentru adevarul.ro.

Citește și:
Cum a vrut Ceauşescu să demoleze Gara de Nord, construită din ordinul Regelui Carol I

Mircea Moldovan a fost ajutat la realizarea bicicletei de Corneliu Birtok Bănească, cunoscut pentru invenţiile sale în domeniul auto. Cei doi au mai fost premiaţi şi la Salonul Auto Bucureşti (SAB), din luna octombrie.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Adio înmormântare cu sicriu. In viitor, acest sac organic va transforma omul într-un copac, atunci când va părăsi această lume. Ideea vine din partea a doi italieni

Published

on

Sicriele, mormintele, pietrele funerare și toate celelalte lucruri legate de înmormântare sunt așa de complicate și costisitoare! Nemaivorbind de cât de vechi și demodate sunt ele.

Doi designeri italieni au pus la punct un proiect inedit, care schimbă cu totul conceptul funeraliilor tradiționale. Concret, Anna Citelli şi Raoul Bretzel au gândit „Capsula Mundi”, adică nişte săculeți în care trupurile neînsuflețite ar urma să fie încapsulate, în poziția fetusului. Idee neconvențională, extrem de interesantă, au numit-o The Capsula Mundi project.

Capsulă organică, făcută dintr-un material sută la sută biodegradabil în timp, transformă în timp corpul decedatului într-un copac. Cum este posibil așa ceva? Simplu! Mai întâi, corpul este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei, în locul crucii sau a pietrei funerare,  se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație.

De fapt, când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai da instrucțiuni și ți-ai alege modelul de coșciug. Apoi, pe măsură ce timpul trece, corpul tău se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească neîntrerupt.

„Este primul proiect menit să promoveze realizarea unor cimitire verzi în ţara noastră”, se precizează pe site-ul capsulamundi.it. „Capsula Mundi se îngroapă în pământ precum o sămânţă, iar copacul se plantează deasupra sa. Copacul trebuie ales de respectiva persoană în timpul vieţii, urmând ca prietenii şi rudele să se ocupe de îngrijirea lui după decesul acesteia. Cimitirul nu va mai fi plin de cruci şi pietre funerare, ci va deveni o pădure sacră”, mai scriu inițiatorii proiectului.

În esență, aceste capsule ar putea înlocui, în timp, cimitirele cu păduri sau parcuri memoriale, în care familia ar putea să intre și să îngrijească copacul persoanei iubite.

„Capsula Mundi salvează viaţa copacilor şi propune chiar plantarea altora.  Plantând diverşi copaci unul lângă celălalt va lua naştere o pădure. Un loc unde copiii pot învăţa mai multe despre copaci. Este, de asemenea, un loc unde te poţi plimba în linişte pentru a-ţi aminti de cei dragi”, spun Anna Citelli şi Raoul Bretzel.

Citește și:
Nouă lucruri interesante văzute și auzite în Coreea de Sud, de la freza lui Kim Jong-un, la zidul Berlinului din stația de tren Dorasan

Din păcate, deși este un concept italian, această modalitate de îngropare nu este permisă încă în Italia, (cred că Papa de la Roma a avut un cuvânt greu în acest sens) dar există locuri în Statele Unite și în Anglia unde conceptul este legal și se bucură deja de succes.

Sursa: gandul.info

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister