Motivele pentru care copiii trebuie să stea cât mai mult afară, chiar şi iarna. Frigul nu face rău şi nu îmbolnăveşte

0
loading...

A venit iarna, iar vacanţa şi zăpada oferă prilejul pentru multe ore petrecute distractiv afară. Nu opriţi copilul să iasă afară! Mergeţi cu el la plimbări prin parc şi distraţi-vă făcând oameni de zăpadă, lasaţi-l să stea afară cu alţi copii şi să se joace! Trebuie doar să îl protejaţi, dar a-l ţine în casă nu este o soluţie. Dimpotrivă, petrecerea timpului în aer liber şi toamna, şi iarna aduce o serie întreagă de beneficii pentru copii, atât în ceea ce priveşte sănătatea, cât şi dezvoltarea psihico-fizică.

Nu este o surpriză faptul că mulți copii care sunt crescuți la țară, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât cei care stau în mediul urban. Acest lucru se datorează faptului că, în mod regulat, ei se joacă în aer liber, în orice anotimp, și sunt expuși la murdărie și animale, în fiecare anotimp bacteriile fiind diferite. Când copiii vin în contact cu aceste lucruri în mod natural și regulat, riscul de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.

Nu contează daca este vară sau iarnă: dacă nu este bolnav, un copil nu ar trebui să îşi petreacă după-amiezile în interior!

„Părinţii cred, de cele mai multe ori, că atunci când temperaturile scad şi soarele dispare trebuie să îşi ascundă copiii în case. Dar nu este aşa!”, susţine Monica Castagnetti, psiholog şi formator în cadrul Centrului de Sănătate din Trieste, Italia. Specialistul continuă spunând că acest lucru nu este recomandat „nici din punctul de vedere al sănătăţii şi nici pentru nevoile mai generale ale copilului şi posibilităţile sale de dezvoltare fizică şi mentală”.

„Să demontăm rapid mitul potrivit căruia frigul ne face rău”, spune şi medicul italian Laura Reali, specialist în pediatrie. „În afară de faptul că, odată cu schimbările climatice în curs de desfăşurare şi încălzirea globală rezultată, perioadele foarte reci sunt în scădere, ideea că frigul ne afectează aparţine deja trecutului, atunci când casele nu erau încălzite în mod corespunzător şi nici îmbrăcămintea nu era suficientă.”

E adevărat că unii viruşi, cum ar fi, de exemplu, virusul gripal, rezistă mai bine la frig, dar mulţi alţii nu, şi, prin urmare, se înmulţesc mai greu. În plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea răspândirii bolilor. „În medii încălzite şi în spaţii închise, aşa cum sunt grădiniţele şi şcolile, viruşii şi bacteriile proliferează, iar colectivitatea este cea care sporeşte riscul de transmitere de la un copil la altul.

În aer liber, este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialiştii citaţi sugerează chiar că, în sezonul rece, copiii de grădiniţă şi de şcoală primară să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

Mai mult, expunerea la lumina naturală, la lumina soarelui, ajută la fixarea vitaminei D în organism care este foarte importantă inclusiv în metabolizarea calciului şi în prevenirea infecţiilor. E adevărat că iarna lumina soarelui este mult diminuată, însă chiar şi puţina vitamină D obţinută astfel este mai bună decât nimic.

Parcul este locul ideal pentru joaca în aer liber. Copiii care petrec timpul liber în spaţii deschise fac, pe de o parte, mai multă mişcare, iar pe de alta, petrec mai puţin timp în faţa televizorului, caz în care creşte şi riscul de a consuma alimente nesănătoase, care pot duce la obezitate.

Pentru părinţii care cred că aerul poluat de afara i-ar putea face rău copilului, pediatrii au o veste proastă: în interior, mediul este de două ori mai poluat, întrucât preia şi poluanţii din afară şi pe cei din casă, astfel că alergenii, viruşii şi bacteriile sunt în număr mult mai mare şi circulă mai uşor în spaţiile închise.

Mai mult decât atât, jocul în aer liber este esenţial pentru creştere. Fiind vorba despre o oră, cel mult două de petrecut în afara casei, în parc, chiar dacă afară este rece, copilul nu trebuie îmbrăcat cu toate hainele din dulap.

Trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă, în mai multe straturi, aşa încât să se poată îmbrăca sau dezbrăca în funcţie de temperatura de afară. Dacă exista riscul să se ude, pentru că ştim foarte bine că cei mici adoră să sară în toate bălţile şi în zăpada cea mai adâncă, soluţia este să îl îmbraci cu haine impermeabile. În fond, cum poate un copil să înveţe să se adapteze, daca nu simte în mod direct frigul, vântul, apa?

Sursa: copilul.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here