Connect with us

Mistere

Profesor universitar: „Se află doar în mintea noastră. Moartea nu este reală, ci o iluzie generată de conștiința noastră. Viața nu se sfârșește când corpul moare și poate dura pentru totdeauna”

Published

on

Deși pare greu de crezut, un cercetător susține faptul că moartea nu este reală, ci o iluzie generată de conștiința noastră. Viața nu se sfârșește când corpul moare și poate dura pentru totdeauna. Corpul dispare, însă energia se păstrează într-un univers în care spaţiul şi timpul nu există.

Robert Lanza, profesor la Universitatea din Wake Forest, a lansat această teorie în cartea sa „Biocentrismul”. El a luat parte, alături de alți cercetători, la clonarea primilor embrioni umani în septembrie 2011.

Cartea sa face referire la noțiunilor de fizică cuantică și promovează ipoteza conform căreia există mai multe realități susținute de niveluri diferite de conștiință.

„În esență, moartea este ceva pe care am fost învățați să-l acceptăm, dar, în realitate, aceasta există doar în mintea noastră”, spunea Robert Lanza.

Ideea biocentrismului este similară cu ideea de universuri paralele, ipoteza formulată de mulți fizicieni teoretici conform cărora există un număr infinit de universuri în care există variații diferite de oameni și situații care se produc simultan. Dacă un om crede în moarte de-a lungul vieții, își va crea realitatea de după părăsirea corpului fizic bazată pe această credință și, dimpotrivă, dacă cineva crede că este făcut din esență nemuritoare și că suntem doar în trecere prin aceasta lume, va trăi într-un mod cu totul diferit, creându-și realitatea bazată pe această credință și pe viața veșnică.

Amestecând universurile paralele cu experimentele care susţin că spaţiul şi timpul nu au rost şi cu biologia într-un cocktail discutabil, Dr. Lanza ajunge la concluzia că moartea este aparenţă. În realitate nu există! Cum aşa?

Robert Lanza nu neagă cum că corpul ar fi distrus în urma morţii, nu susţine că ne transformăm în zombie. Susţine  însă că energia care stă la baza activităţii creierului, cei aproximativ 20 W, nu dispare în urmă morţii.

Ce se întâmpla cu această energie? Aici lucrurile devin destul de confuze în biocentrism: Lanza spune că această energie poate aluneca în alt univers. Spaţiul şi timpul, aşa cum le percepem noi nu au sens, nu există. Într-o lume deci în care timpul şi spaţiul nu există, nici moartea nu există.

Suntem deci nemuritori? Şi dacă suntem nemuritori – ce anume este nemuritor, sufletul sau ce altceva, ce ar fi această energie care supravieţuieşte? Existenţa acestei energii ar putea să nu se manifeste în „timp”, ci în afara timpului. Noţiunea însăşi de timp ar trebui regândită.

Cum este uşor de imaginat, dr. Lanza nu a găsit mulţi adepţi ai noii teorii printre fizicieni, printre cei care lucrează efectiv în domeniul mecanicii cuantice. Teoria (dacă se poate numi teorie) lui Robert Lanza nu poate fi verificată; a fost denumită de câţiva colegi o teorie vagă, asemănătoare mai mult unei metafore decât a unei adevărate teorii. Alţii văd în această „teorie” un suport (pseudo)ştiinţific al religiei sau al unei superiorităţi a materiei vii faţă de materia fără „suflet”.

De remarcat faptul că lui Lanza ideea i-a venit în urma morţii tragice a surorii lui, Christine, într-un accident de maşină.irp]

Citește și:
Imagini cu momentul în care sufletul omului părăsește corpul

Conştiinţa rămâne efectiv un mister. Cum ia naştere şi cum este legată de activitatea creierului? Echipe de cercetători din diverse domenii studiază în mod serios această fascinantă problemă.

Surse: cunoastelumea.ro ; scientia.ro

Descoperiri

Botezat „Oumuamua”, obiectul interstelar i-a lăsat perplecşi pe astronomii americani. Doi savanți de la Harvard susțin că ar putea fi o navă interstelară

Published

on

By

La finele anului trecut, astronomii americani au detectat, în premieră, un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau 1I/2017 U1, obiectul a provocat controverse în lumea academică, iar numeroşi astronomi şi oameni de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva este vorba despre o navă extraterestră.

Observaţia a fost făcută prin Telescopul de Supraveghere panoramică şi Sistemul de Răspuns Rapid 1 din Hawaii pe 19 octombrie 2017 şi a stârnit dezbateri aprinse în rândul savanţilor. În timp ce unii dintre ei consideră că acest obiect interstelar este un asteroid, alţii sunt de părere că ar fi vorba despre o cometă. Însă există şi alte opinii.

Universe Today scrie că au existat voci care au susținut că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, iar cercetătorii au decis să monitorizeze obiectul, pentru a vedea dacă acesta emite semnale radio. Printre cei care susţin această ipoteză se numără şi doi savanţi de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. Abraham Loeb este directorul Institutului pentru Teorie şi Calcul al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, profesor la Universitatea Harvard şi preşedinte al comisiei pentru proiectul Breakthrough Starshot, ce doreşte să dezvolte o navă cu pânză solară care să ajungă în Alfa Centauri, iar Shmuel Bialy este cercetător postdoctoral la Harvard.

Cei doi au realizat un studiu în care susţin că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, eventual una aflată în derivă, care pluteşte în spaţiu.

Multe observaţii, dar şi mai multe semne de întrebare

Iniţial, astronomii care au monitorizat obiectul spaţial prin intermediul telescopului Hubble au emis ipoteza că Oumuamua pare să aibă o densitate ridicată, ceea ce ar indica faptul acesta ar avea o compoziţie metalică sau de rocă. O altă echipă de astronomi, care a monitorizat obiectul şi a analizat imaginile captate prin telescopul Hubble, a semnalat comportamentul neaşteptat al acestuia. Cercetătorii au anunţat că, în loc să încetinească, Oumuamua şi-a sporit viteza. Potrivit acestora, cea mai probabilă explicaţie ar fi fost că obiectul observat a pierdut din materia de la suprafaţă din cauza căldurii solare. Eliberarea acestui material, similară cu comportamentul unei comete, i-ar fi dat impulsul necesar pentru a obţine o importantă creştere de viteză.

Cei doi cercetători de la Centrul Harvard-Smithsonian au comentat aceste observaţii şi au contrazis teoria conform căreia Oumuamua ar fi mai degrabă o cometă. „Dacă Oumuamua a fost o cometă, de ce nu a emis gaze când era în cea mai apropiată poziţie de soare?”, au comentat Bialy şi Loeb. Cei doi au citat şi un alt studiu, care arată că dacă emisia de gaze ar fi fost responsabilă pentru acceleraţie, atunci ar fi provocat şi o evoluţie rapidă a rotaţiei lui Oumuamua, lucru ce nu a fost observat.

Explicaţiile lui Loeb şi Bialy

Abraham Loeb şi Shmuel Bialy iau în considerare posibilitatea ca Oumuamua să fie o „pânză solară”, o formă de navă spaţială care se bazează pe presiunea radiaţiei ca să genereze propulsie, exact la fel cum încearcă proiectul Breakthrough Starshot. Cei doi cred că această pânză solară ar putea fi trimisă de altă civilizaţie pentru a cerceta sistemul nostru solar şi a căuta forme de viaţă.

Potrivit Universe Today, Loeb şi Bialy au găsit o posibilă explicaţie şi pentru faptul că Oumuamua nu a emis niciun semnal radio de răspuns pe timpul monitorizării. Obiectul ar putea fi o navă defunctă care pluteşte sub influenţa gravitaţiei şi a radiaţiilor stelare, asemănătoare cu resturile de la epavele plutitoare în ocean. De altfel, într-un articol publicat în Scientific American, Loeb a scris că Oumuamua ar putea fi „primul caz cunoscut al unei relicve artificiale care a plutit în sistemul nostru solar din spaţiul interstelar”. Savantul de Harvard a punctat afirmând şi că „Această oportunitate creează o bază potenţială pentru o nouă frontieră a arheologiei spaţiale, şi anume studierea relicvelor din civilizaţiile anterioare din spaţiu.” Acelaşi Abraham Loeb a mers mai departe, explicându-le celor de la Universe Today că nu este exclus ca Oumuamua să se fi aflat într-o misiune de recunoaştere. Deşi cei doi oameni de ştiinţă admit că studiul lor nu are cum să răspundă la toate întrebările şi că nu pot să demonstreze în totalitate faptul că Oumuamua ar fi o navă extraterestră.

Citeste mai mult: Adevarul.ro

Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Recomandările zilei

Descoperiri5 ore ago

Botezat „Oumuamua”, obiectul interstelar i-a lăsat perplecşi pe astronomii americani. Doi savanți de la Harvard susțin că ar putea fi o navă interstelară

La finele anului trecut, astronomii americani au detectat, în premieră, un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau...

Diverse24 de ore ago

Povestea extraordinarei familii Leonida – o familie de genii care a uimit lumea

Sunt puţine familii în Romania care şi-au adus o contribuţie atât de substanţială în progresul ţării prin absolut toţi membrii...

DiverseO zi ago

Deşi nu doare, ficatul dă alte semne prin care „anunţă” că este bolnav. Cel mai simplu test prin care afli dacă ficatul tău e sănătos

Ficatul este cel mai activ organ din corpul uman, din punct de vedere metabolic. În pofida acestui fapt, atunci când...

Diverse3 zile ago

Secretele minţii umane. Cele două mecanisme care ne controlează viaţa şi greşelile cognitive care ne influenţează deciziile

Psihologul Daniel Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: sistemul 1, pe care îl numeşte „thinking fast”...

Medicină3 zile ago

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult,...

Diverse5 zile ago

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister