Articole adăugate recent

Considerată unul dintre locurile misterioase din România, mlaștina care vindecă orice boală ar fi o punte între două lumi. Mlaștina de la Iaz ar avea proprietăți binefăcătoare și i-ar vindeca pe cei care ating apa cu proprietăți miraculoase. În schimb, localnicii evită acest loc în care mai mulți oameni s-au înecat în condiții suspecte.

Mulţi localnici evită mlaștina, locul fiind considerat unul cu ghinion, acest lucru fiind pus probabil şi pe seama pericolului reprezentat de adâncimea mlaștinii care pe alocuri, potrivit localnicilor, depășește 4-5 metri.

Mlaștina de la Iaz este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip faunistic și floristic), situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Plopiș.

La Valea Iazului, natura pare…împietrită. Tainele apei sunt încă nedeslușite, iar iazul atrage ca un magnet curioșii în căutarea de legende. Locul este unul mirific atât vara, cât şi iarna, când mlaștina este acoperită de zăpadă.

„O legendă, am auzit-o eu de la bunica, spunea că in această zonă, la un moment dat, a fost o secetă puternică. Au secat apele , nu a plouat câțiva ani si apa nu se găsea decât aici, in mlaștină”, spune Alexandru Bolchis. De atunci, nimeni nu a mai avut curajul sa aducă apa din Iaz acasă.

Localnicii din Iaz se tem atunci când aud de lacul aflat un kilometru de casele lor. Bătrânii spun că nimeni nu a mai avut curajul să intre in mijlocul apei de la Iaz. Unii spun ca apa din lac are puteri tămăduitoare.

„Oamenii spun ca aici este un tău fără fund, tăul de la Iaz, că nu ar avea fund pentru ca aici s-au înecat mulți si nu au mai ieșit, mlaștina i-a tras in jos”, mai spune localnicul.

Citește și:
Pentru a fi feriți de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopați cu medicamente. Microbii dezvoltă sistemul imunitar al organismului

Cu timpul, însă, oamenii au descoperit că apa are puteri vindecătoare. Localnicii spun că cei care merg pe marginea iazului se vindeca de boli. Mlaștina de la Iaz este o arie protejată, de interes național. Ocupă o suprafața de zece hectare.

Sursa: stirilekanald.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here