Connect with us

Diverse

Misterul mumiilor de sare din Iran

Published

on

În nord-vestul Iranului, lânga satele Hamzehli, Mehrabad si Chehrabad, în provincia Zanjan, se află un dom mare de sare care domină peisajul stâncos din jurul său. Acest dom este format mai ales din ghips, lut şi rocă de sare.

Domul s-a format în perioada Miocenului, cu aproximativ 23 de milioane de ani în urma. Activitatea tectonica si lipsa solului au adus sarea foarte aproape de suprafata, permitând exploatarea ei prin minerit subteran.

În partea de sud-est a muntelui se afla multe mine de sare. Multe dintre ele sunt exploatate încă din Antichitate.

În timp ce se aflau în mina de sare Chehrabad (Shahrabad, Iran), minerii au descoperit cel de-al şaselea „om de sare” din ultimii cincisprezece ani. Aceste mumii au fost de fapt oameni care au murit în mina si s-au mumificat în conditii extreme. Parul, carnea, oasele, au fost toate conservate de salinitatea minei.  Chiar si organele interne (stomacul si colonul) au ramas intacte.

Cum a inceput toata povestea?

În timpul unei operatiuni miniere din 1994, minerii au gasit un cap de om, care parea sa fie foarte vechi. Sarea uscase capul si îl pastrase foarte bine. Era doar una dintre mumiile de sare care aveau sa fie descoperite în anii urmatori.

În ureche se afla un cercel de aur. Capul avea parul lung, barba si mustata. Sapaturile ulterioare au scos la iveala alte parti ale corpului, cum ar fi un picior care înca purta o cizma de piele.

Un al doilea corp mumificat a fost descoperit în 2004. Drept urmare, s-au început sapaturi sistematice. De-a lungul urmatorilor sase ani, s-au mai recuperat patru trupuri, ceea ce înseamna ca numarul total al „mumiilor de sare” a ajuns la sase.

Prin metoda datarii cu carbon s-a stabilit ca prima mumie are o vechime de aproximativ 1.700 de ani, adica provine din perioada de apogeu a Imperiului Sasanid.

Tot prin datare cu carbon, s-a stabilit ca cea de-a doua mumie are o vechime de 1.500 de ani, ceea ce înseamna ca apartine aceleiasi epoci ca primul „om de sare”.

Citește și:
Cel mai vechi sărut al umanităţii! Misterul perechii de îndrăgostiţi îngropate cu 28 de secole în urmă

Mumiile de sare numarul trei, patru si cinci veneau dintr-o epoca total diferita. Toate au fost datate ca având o vechime de aproximativ 2.200 de ani, apartinând perioadei primului Imperiu Persan, numita si „perioada ahemenizilor”.

Mumiile de sare-victime ale unui accident stravechi?

Cercetatorii cred ca toti „oamenii de sare” au cazut victime unor surpari din subteran. Mumiile bine pastrate si artefactele recuperate din mina le-au oferit arheologilor si oamenilor de stiinta multe informatii despre mineri, despre dieta lor, despre locul din care proveneau si despre operatiunea de minerit în sine.

De exemplu, una dintre mumiile vechi de 2.200 de ani avea oua de tenie în intestine, ceea ce indica faptul ca consuma carne cruda sau prea putin gatita.

Acesta este primul caz în care acest parazit a fost descoperit în legatura cu Iranul antic si cea mai timpurie dovada a existentei parazitilor în aceasta zona.

Primul „om de sare” avea o fractura în jurul unui ochi si suferise de alte vatamari, înainte de a muri în urma unei lovituri puternice la cap.

Cercelul de aur si cizma impresionanta de piele indica faptul ca era o persoana cu un oarecare rang.

Prezenta unei persoane de rang în mina ramâne un mister. Oare a fost ucis si aruncat acolo sau a fost o victima a surparii minei?

Specialistul în folclor Adrienne Mayor de la Universitatea Stanford este de parere ca aceste mumii pot sta la originea mitului cunoscut al satirului. „Evident, satirii sunt creaturi mitologice”, a declarat Mayor, dar a subliniat ca acele capete ale mumiilor seamana izbitor cu reprezentarile antice grecesti si romane ale satirilor.

Imaginile acestor creaturi legendare sunt într-adevar similare cu mumiile: parul, barba, nasul cârn si maxilarele proeminente. „Cred ca este foarte probabil ca o descoperire mai veche a unui corp conservat în mod similar în nord-vestul Iranului a fost facuta în timpul împaratului Constantin si a fost vazuta de numerosi vizitatori curiosi în Antiohia“, a mai adaugat Adrienne Mayor.

Sursa: mixdecultura.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

O bicicletă unicat, invenţia unui tânăr român. Bijuteria pe două roţi, dotată cu panouri solare, face furori în România

Published

on

By

O bicicletă unicat care poate fi personalizată după dorinţa viitorului utilizator, inclusiv prin montarea unor panouri fotovoltaice, realizată de un masterand al Facultăţii de Inginerie Hunedoara a fost distinsă cu premiul special „Best Invention” al Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie pentru Tineret 2018, desfăşurat în perioada 14-18 noiembrie, la Complexul Romexpo Bucureşti. O adevărată bijuterie, bicicleta îi ajută pe cei care o folosesc să parcurgă distanţe impresionante fără a mai obosi.

Bicicleta realizată de Mircea Moldovan permite personalizarea cadrului, a roților, ghidonului, șeii şi pedalelor. Inventatorul ei a dezvoltat şi un concept prin care spiţele sunt realizate prin reciclarea unor lanţuri uzate.

Panourile fotovoltaice care alimentează bateria bicicletei sunt integrate în cadrul de metal al acesteia, în aşa fel încât cel care o foloseşte să nu fie deranjat de prezența lor, iar producţia de energie să fie maximă. Energia solară devine principalul element de propulsie al bicicletei atunci când persoana care o foloseşte este obosită, dar doreşte să nu se oprească din drum. Juriul care l-a premiat pe tânăr a apreciat originalitatea, complexitatea şi tenta ecologică a invenţiei prezentate.

„Bicicletele nu mai sunt ce au fost odată. Au devenit mult mai frumoase ca aspect, mult mai practice şi mai ales performate. Ideea unei astfel de biciclete mi-a venit de câţiva ani, dar abia anul trecut am reuşit să o pun în practică. La realizarea ei m-au ajutat Corneliu Birtok Bănească, cât şi cei de la Facultatea de Inginerie. Avantajul acestei biciclete cu energie solară este de a menţine bateria o perioadă mai lungă faţă de una normală. De asemenea, spiţele sunt realizate din lanţuri vechi de bicicletă pe care astfel le-am reciclat. Este o bicicletă cu care, atunci când ieşi la plimbare, întorci privirile oamenilor”, a declarat Mircea, pentru adevarul.ro.

Citește și:
Experți în climă din Marea Britanie afirmă că în 2030, Pământul va trece printr-un fel de Mini-Eră Glaciară, deoarece activitatea solară va scădea cu până la 60%

Mircea Moldovan a fost ajutat la realizarea bicicletei de Corneliu Birtok Bănească, cunoscut pentru invenţiile sale în domeniul auto. Cei doi au mai fost premiaţi şi la Salonul Auto Bucureşti (SAB), din luna octombrie.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Adio înmormântare cu sicriu. In viitor, acest sac organic va transforma omul într-un copac, atunci când va părăsi această lume. Ideea vine din partea a doi italieni

Published

on

Sicriele, mormintele, pietrele funerare și toate celelalte lucruri legate de înmormântare sunt așa de complicate și costisitoare! Nemaivorbind de cât de vechi și demodate sunt ele.

Doi designeri italieni au pus la punct un proiect inedit, care schimbă cu totul conceptul funeraliilor tradiționale. Concret, Anna Citelli şi Raoul Bretzel au gândit „Capsula Mundi”, adică nişte săculeți în care trupurile neînsuflețite ar urma să fie încapsulate, în poziția fetusului. Idee neconvențională, extrem de interesantă, au numit-o The Capsula Mundi project.

Capsulă organică, făcută dintr-un material sută la sută biodegradabil în timp, transformă în timp corpul decedatului într-un copac. Cum este posibil așa ceva? Simplu! Mai întâi, corpul este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei, în locul crucii sau a pietrei funerare,  se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație.

De fapt, când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai da instrucțiuni și ți-ai alege modelul de coșciug. Apoi, pe măsură ce timpul trece, corpul tău se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească neîntrerupt.

„Este primul proiect menit să promoveze realizarea unor cimitire verzi în ţara noastră”, se precizează pe site-ul capsulamundi.it. „Capsula Mundi se îngroapă în pământ precum o sămânţă, iar copacul se plantează deasupra sa. Copacul trebuie ales de respectiva persoană în timpul vieţii, urmând ca prietenii şi rudele să se ocupe de îngrijirea lui după decesul acesteia. Cimitirul nu va mai fi plin de cruci şi pietre funerare, ci va deveni o pădure sacră”, mai scriu inițiatorii proiectului.

În esență, aceste capsule ar putea înlocui, în timp, cimitirele cu păduri sau parcuri memoriale, în care familia ar putea să intre și să îngrijească copacul persoanei iubite.

„Capsula Mundi salvează viaţa copacilor şi propune chiar plantarea altora.  Plantând diverşi copaci unul lângă celălalt va lua naştere o pădure. Un loc unde copiii pot învăţa mai multe despre copaci. Este, de asemenea, un loc unde te poţi plimba în linişte pentru a-ţi aminti de cei dragi”, spun Anna Citelli şi Raoul Bretzel.

Citește și:
Are peste 2 milenii, este promovată de CNN și se află la 100 m adâncime în inima Transilvaniei

Din păcate, deși este un concept italian, această modalitate de îngropare nu este permisă încă în Italia, (cred că Papa de la Roma a avut un cuvânt greu în acest sens) dar există locuri în Statele Unite și în Anglia unde conceptul este legal și se bucură deja de succes.

Sursa: gandul.info

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister