Articole adăugate recent

Eveniment rar întâlnit în România ultimului secol. După aproape 50 de ani, o femeie oarbă, care nu își văzuse niciodată soțul și copilul, și-a recăpătat vederea. Miracolul a fost posibil datorită unui transplant de cornee prelevată de la un bărbat aflat în moarte cerebrală. Reacția femeii i-a emoționat până la lacrimi chiar și pe medicii la de Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Un moment rarisim, un adevărat miracol a avut loc la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași. După zeci de ani de beznă, doctorii au redat vederea unei femei de 50 de ani, după un transplant de cornee. Astfel, pacienta și-a văzut copilul și soțul pentru prima dată.

Operată pe 29 decembrie, femeia și-a privit chipul în oglindă pentru prima oară după 47 de ani. Avea doar trei ani când și-a pierdut vederea.

„Pacienta era nevăzătoare de la vârsta de trei ani, când a suferit arsuri la ambii ochi. Ieri, aceasta a văzut pentru prima dată. S-a privit în oglindă și a izbucnit în lacrimi. Și-a văzut totodată soțul și copilul, persoane apropiate pe care niciodată nu a avut șansa să le vadă până acum. Pentru personalul medical a fost un moment unic, un moment încărcat cu extrem de multă emoție. Să observi reacția unui om care vede pentru prima dată este un lucru extraordinar. Acum poate vedea cu 25 la sută din capacitatea totală, dar pe parcursul recuperării poate ajunge să vadă și 70, 80 la sută”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdanici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Citește și:
Lumina albastră îţi face ochii să se autodistrugă

Medicii, în lacrimi

Scene greu de descris s-au petrecut în cabinet în momentul în care femeia s-a privit pentru prima dată, în oglindă, după ce i s-a oferit șansa de a vedea din nou printr-un transplant de cornee. Șocul său cel mai mare a fost când și-a văzut soțul și copilul, după zeci de ani, în care nu a putut decât să îi mângâie și să își închipuie cum ar putea arăta. Femeie în vârstă de 50 de ani, din Iași, a suferit o intervenție chirurgicală care i-a redat zâmbetul pe buze, după 47 de ani de beznă. În tot acest timp, deși a fost nevăzătoare, femeia s-a căsătorit cu bărbatul pe care l-a iubit fără să-l vadă vreodată și a dat naștere unui copil căruia nu i-a putut vedea vreodată privirea.

Chinul de jumătate de veac al femeii a luat sfârșit, după ce a primit corneea prelevată de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

„Evoluția post operatorie a pacientei este foarte bună, dar va mai avea nevoie de un transplant și la ochiul stâng. Pentru ochiul drept s-a realizat o intervenție complexă de transplant de cornee, de extracție și înlocuire a cristalinului. Reamintim că transplantul de cornee se poate realiza și de la pacienții decedați, cu acordul familiei”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd Iași.

Citeste articolul intreg AICI!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here